Guide Fotoskolen - Del 3

Hvor mange skiller i oppløsningen ser du i dette bildet? Riktig svar skal være åtte. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Megapiksler og bildebrikker

Hvor mange megapiksler trenger du? Er store bildebrikker bedre enn små? Og ikke minst: Hva er egentlig en bildebrikke?

I forrige artikkel i vår serie «Fotoskolen» tok vi for oss noe av det første du må ta stilling til når du ser på kameraer i en nettbutikk, nemlig typen. Altså om du skal ha et systemkamera eller kompaktkamera, speilrefleks eller speilløst, entusiastkompakt eller superzoom. Og hvis dette hørtes ut som et fremmedspråk, anbefaler vi at du tar en titt på den artikkelen.

Når det valget er gjort, er det flere titalls andre tekniske spesifikasjoner å ta stilling til. Spesifikasjoner som butikkene og produsentene gjør sitt beste for å få til å fremstå som så gode og nyttige som mulig. «Dette kameraet har 26 megapixels APS-C BSI-CMOS, 117 fasedetekterende fokuspunkter og en EVF med 1,8 millioner bildepunkter!» Hellige dykker, det var mange bildepunkter det! Og sånn fasedetekterende greier høres jo veldig bra ut. Men trenger vi det? 

Et digitalkamera kan i dag være omtrent så billig vi vil, eller så dyrt vi vil. Fra billige kompaktkameraer til noen hundrelapper, til digitale mellomformatskameraer som koster en grei årslønn. Sistnevnte er nok ikke aktuell for så mange av oss, men hvis vi skal vite hva vi går glipp av, og hva vi egentlig trenger og/eller vil ha selv, hjelper det å forstå hva spesifikasjonene betyr. Her skal vi se på noen av dem.

Hvor mange megapiksler trenger jeg?

9 megapixler i full blomst. Trykk på bildet, og så på «Vis original» for å se bildet i full oppløsning.
9 megapixler i full blomst. Trykk på bildet, og så på «Vis original» for å se bildet i full oppløsning. Foto: Kristoffer Møllevik

Det korte svaret: Sånn omtrent 9. Da har du høy nok oppløsning til å ta høyoppløselige utskrifter (300 ppi, for de som måtte lure) i A4 format. Litt avhengig av den tiltenkte seeravstanden, er det også fint mulig at bildene kan skrives ut enda større enn dette. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (23)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen