GUIDE: Oppgradere mobilbatteri Nytt batteri til en hundrings ga vår gamle iPhone en skikkelig boost

Guide Oppgradere mobilbatteri

(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Nytt batteri til en hundrings ga vår gamle iPhone en skikkelig boost

Vi kjøpte tre nye batterier og ytelsestestet dem. Resultatet overrasket oss.

  • ADVARSEL: Å reparere en telefon selv kan frata deg retten til garanti, og kan også skade og/eller ødelegge produktet ditt. Denne guiden følges på eget ansvar.

I anledning testen på side én var vi naturlig nok nødt til utføre batteribytte-reparasjonen et utall ganger, og dermed lå jo veien også åpen for å lage en kort guide til hvordan du utfører nettopp denne reparasjonen.

I andre reparasjonssaker vi har publisert tidligere har batterireparasjonen nærmest inngått som en del av den øvrige demonteringen, så hvis du vil reparere andre modeller burde du sjekke ut lenkene under:

Steg 1: Å fjerne skjermen fra kroppen

Nå skal vi imidlertid fokusere fullt og helt på iPhone 5, som i og for seg er en ganske enkel og grei sak å reparere. Dette i motsetning til iPhone 5S, som i manges øyne var et mareritt å få både opp og igjen, takket være Touch ID-kabelen.

Før man kommer så langt er det imidlertid andre ting som må gjøres, og først og fremst må de proprietære og bittesmå pentalobe-skruene i bunnen av telefonen fjernes:

To små skruer i bunnen må ut for å kunne åpne telefonen.
To små skruer i bunnen må ut for å kunne åpne telefonen. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med skruene ute er neste steg å løfte skjermen ut av rammen, og da kommer en liten sugekopp med hank godt til nytte. Det er nemlig nærmest klin umulig å få noe mellom rammen og skjermen uten å først løfte den litt opp. Med litt bestemt og forsiktig drakraft fra sugekoppen fikk vi imidlertid enkelt plastplekteret vårt innunder skjermen:

Både sugekopp og plastplekter fulgte med i iFixit-pakka til undertegnede.
Både sugekopp og plastplekter fulgte med i iFixit-pakka til undertegnede. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ved å føre plekteret langs kantene av skjermen popper sistnevntes fester enkelt ut av sine mothaker med tydelig tilbakemelding. Bare pass på å ikke stikke plekteret for dypt inn, og ikke før det på oversiden av skjermen – da kan du skade ledningene som sitter der. Med skjermen løs kan den løftes fra undersiden og oppover:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med skjermen oppe burde du hvile den i 90 graders vinkel mot et objekt, eksempelvis en kaffekopp, slik at du ikke skader ledningene øverst til høyre. Disse ledningene sitter skjult bak en metallbrakett festet med fire bitte små stjerneskruer av noe forskjellige lengde. De er enkle nok å fjerne, men pass for guds skyld på at du sorterer dem riktig og husker hvilken som skal hvor.

Etter å ha skrudd ut alle skruene og fjernet metallbraketten kan kontaktene enkelt poppes av.
Etter å ha skrudd ut alle skruene og fjernet metallbraketten kan kontaktene enkelt poppes av. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Når de er fjernet kan du enkelt poppe av alle koblingene med et plastverktøy (ikke bruk metall). Kontaktene spretter lett av, og må du bruke noen form for brutalitet er du nok i ferd med å fjerne selve kontakten som sitter i telefonen (det sier seg selv at dette burde unngås). Gjør du dette riktig skal du på dette tidspunktet sitte med to deler – skjerm og selve telefonen:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Steg 2: Å fjerne selve batteriet

Med skjermen av legger vi denne vekk, og konsentrerer oss om kroppen. I iPhone 5 er batteriet mer eller mindre umiddelbart tilgjengelig – i alle fall for et utrent øye.

Ser du et faremoment her?
Ser du et faremoment her? Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er nemlig ikke spesielt smart å begynne å røske og dra i batteriet uten først å ha fjernet metallbraketten som ligger over batterikontakten. Denne sitter også festet med bitte små stjerneskruer, men denne gangen bare tre stykker.

Her fjerner vi braketten(e).
Her fjerner vi braketten(e). Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Braketten er for øvrig i to deler, men er du heldig greier du å fjerne dem uten at de faller fra hverandre – slik vi greide i denne reparasjonen. Med de to metallbitene ute av veien kunne vi enkelt poppe av også denne kontakten, på samme måte som med de andre kontaktene (igjen, ikke bruk makt):

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette er batteriet i praksis helt frigjort fra telefonens øvrige elektronikk, men det vil fortsatt ikke ut av selve kroppen takket være durabelige mengder lim på baksiden. Dette er det som kjent bare én kur for, nemlig varme. Derfor tok vi frem den gode, gamle varmepistolen fra skapet, og ga telefonen en real varmebehandling både forfra og bakfra:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Etter møysommelig oppvarming i rundt ett minutt prøvde vi lykken på å ta ut batteriet. Apple har gjort dette ganske enkelt, ved hjelp av en gjennomsiktig plastflik som stikker ut fra undersiden av batteriet. Ved å dra i denne løsner limet relativt enkelt, og batteriet kan forsiktig løftes ut av telefonens kropp:

Det originale batteriet kunne løftes opp ved hjelp av en plastflipp, etter behørig oppvarming.
Det originale batteriet kunne løftes opp ved hjelp av en plastflipp, etter behørig oppvarming. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med batteriet ute er det naturligvis bare å følge samme prosess bakover for å montere et nytt batteri, slik vi i anledning denne saken måtte gjøre en god del ganger.

Ved montering av et nytt batteri kan det være lurt å bruke dobbeltsidig teip eller – alternativt – nytt lim for å feste batteriet til kroppen. Lim er imidlertid en risikabel affære, og bruker du feil type kan det være vanskelig å fjerne både lim og batteri igjen om noe skulle gå galt.

Her er alle de nye batteriene montert i telefonen, samt før montering med mobilen i live.
Her er alle de nye batteriene montert i telefonen, samt før montering med mobilen i live. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Pass også på at kabelen til det nye batteriet danderes pent og pyntelig på høykant mellom batteriet og «veggen» av elektronikk, slik at den ikke kommer i klem. Utenom dette er det ikke noen særlig større komplikasjoner ved denne reparasjonen.

Hva med å bruke iPhone SE-batteriet i eldre telefoner?

iPhone SE ser kanskje ut som en iPhone 5/5S, men batteriet er annerledes.
iPhone SE ser kanskje ut som en iPhone 5/5S, men batteriet er annerledes. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

En liten bemerkning til slutt: mange lurer på om det er mulig å bruke et batteri fra eksempelvis iPhone SE i de gamle telefonene av lik størrelse, ettersom førstnevnte har fått større kapasitet.

Det enkle svaret på dette er nei.

Apple benytter nemlig konsekvent forskjellig type kontakt i både iPhone 5, iPhone 5S og iPhone SE, sannsynligvis nettopp for å unngå slike reparasjoner.

Dermed må du i så fall selv frem med loddeutstyret, en durabelig mengde mot og helst litt forkunnskaper for å kunne bytte om på kontaktene – men vi tviler vel på at det vil være verdt strevet.  

  • Har du egne erfaringer med å bytte batteri? Kommentér gjerne under! 

Vi har tidligere også gjort en samletest av skjermer til iPhone 6:
GUIDE: Derfor lønner det seg å velge den billigste skjermen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen