GUIDE: Er TV-en din klar for VM i Falun?
Guide
(Bilde: Espen E / Shutterstock.com )

Er TV-en din klar for VM i Falun?

En rask justering kan gjøre mesterskapsopplevelsen bedre.

Det er bare noe få dager til det braker løs i Falun, der blant annet norske langrennsutøver skal i ilden under VM på ski på svensk jord. Alt er duket for en batalje med Northug i spissen mot en revansjesugen vertsnasjon. 

Sammen med store mesterskap dukker også gode tilbud på TV-er opp i butikkene. Vi har tatt en kikk i vår prissøketjeneste Prisguide for å se om det er noe som frister, og under finner du noen av TV-ene som er på tilbud i ulike størrelser og prisklasser for tiden. 

Samtidig har vi snekret sammen en rask guide til hvordan du justerer bildet på TV-en din, slik at snøen ser normal ut og bildet henger med når idrettsøyeblikkene kommer mot deg.  

Juster bildet ditt riktig

Når du kjøper deg en ny TV kommer bildeinnstillingene ofte ferdig justert fra fabrikk. Spesielt valget «Dynamisk» gir deg en iøynefallende skjerm, med overveldende lysstyrke og altfor sterke farger, og er som regel modusen TV-en står i når du pakker den opp av esken.

Denne modusen er ment for at skjermen skal ta seg bra ut i butikkhyllene, og er helt feil som idealinnstilling hjemme i stua. Så styr med andre ord unna denne modusen.

Av erfaring vet vi at bildemodiene Film eller Standard pleier å være et godt utgangspunkt for videre justering. Disse modiene treffer som regel greit på både farger, lys og kontrast. Har du en TV som har en THX- eller ISF-modus treffer disse nokså nærme et godt bilde, og kan med det anbefales å bruke.  

En rask justering kan endre hele VM-opplevelsen.
En rask justering kan endre hele VM-opplevelsen. Foto: Espen E / Shutterstock.com

Det er individuelt hvordan du liker bildet ditt, men her er noen generelle justeringstips:

Enkel:

Ta fjernkontrollen og trykk deg inn i innstillinger på flatskjermen og videre til bildeinnstillingene.

  • Juster lysstyrken ned til rundt 50 prosent, kontrasten til rundt 85 prosent som et utgangspunkt, og prøv deg frem derfra. Når du justerer er det viktig at detaljer i mørke partier av bildet også synes, uten at sortfargen ser koksgrå ut.
  • Har TV-en forhåndsinnstilte fargetemperaturer, bør du velge nøytral eller varm. Hvitbalansen fra fabrikk inneholder som regel for mye blått, noe som tar seg godt ut i butikken, men gir ikke korrekte farger. Se gjerne på snøen, som verken burde ha blå- eller rød-skjær. 
  • Med riktig fargetemperatur blir neste steg å justere metningen. Et greit utgangspunkt er å sette styrken til rundt 50 prosent og justere ut i fra det. Fargene skal ikke være dominerende. Da vil for eksempel mennesker se solbrente ut og grønne trær vil lyse mot deg. Men de skal heller ikke justeres så lavt at de blir blasse.
  • Skarpheten på flatskjermen skal aldri stå på maks. Dette fører til at du får støy i bildet. Som regel er et godt utgangspunkt å sette denne til rundt 20 prosent. Et triks er å fryse et bilde og justere skarpheten slik at rette linjer i bildet ser skarpe ut. Se også gjerne på mennesker. Med for høy skarphet dukker det opp støy rundt personene.

Avansert: 

For de fleste holder det å justere TV-en etter de punktene vi har nevnt ovenfor, og vil som regel gi deg et godt resultat.

Er du på jakt etter et enda mer korrekt bilde, er den rimeligste løsningen å kjøpe en kalibrerings-DVD/Blu-ray. Disse får du kjøpt hos en rekke aktører som driver spesifikt med TV og lyd. Et eksempel på en slik plate er DVE HD Basics, som vi har god erfaring med.

Med disse platene får du en innføring i hvordan du steg for steg justere bildet på skjermen ved hjelp av forskjellige plansjer som vises direkte på TV-en. Med en slik plate blir ofte resultatet meget bra.

Profesjonelt: 

Har du kjøpt deg en kostbar TV og vil du være helt sikker på at bildet er så bra som det kan bli, finnes det profesjonelle som utfører kalibreringer for deg. De bruker avanserte måleinstrumenter for å finstille TV-en din så nær perfekt som mulig. 

Dette koster også langt mer enn de to andre alternativene, men blir også det mest riktige. 

Et tips om du går for denne løsningen er å få stilt inn to ulike modier, én for når det er mye lys i stuen, og én med alt lyset slått av.

Gode TV-tilbud akkurat nå: 

Prisene er hentet inn den 17. februar, og vi har i utgangspunktet sett på prisforskjellen kontra hva den var før tilbudet kom. 

Thomson 55FZ3234.
Thomson 55FZ3234. Foto: Thomson

Thomson 55FZ3234  

Det første tilbudet vi snubler over kommer fra Lefdal, og er en 55 tommer fra Thomson. På papiret er dette en helt enkel TV, men som likevel har en del ting du er på jakt etter, spesielt til å se sport. TV-en har 100 Hz for å sikre jevne bildeflyt, i tillegg til å ha full HD-oppløsning. Har du RiksTV kan du bruke TV-en som dekoder, hvor den har plass til to kort slik at du kan gjøre opptak mens du ser på en annen kanal. I skrivende øyeblikk er det Lefdal som har den beste prisen, hvor du må betale rett under 4000 kroner.

Her finner du den beste prisen på Thomson 55FZ3234 »

Samsung UE50H5505.
Samsung UE50H5505. Foto: Samsung

Samsung UE50H5505 

Neste modell er en 5-serier fra Samsung, som er en enkel smart-TV og måler 50 tommer. I tillegg har også denne 100 Hz og full HD-oppløsning og kan kobles direkte mot både RiksTVs bakkenettsendinger eller hente opp TV-kanalene til Canal Digital via kabel. TV-en kan også kobles direkte mot hjemmenettverket ditt via enten kabel eller trådløst, hvor du kan bruke en rekke apper som for eksempel Netflix. Til å koble på annet utstyr har du blant annet tre HDMI-porter å velge i. Komplett tilbyr den billigste prisen på TV-en i skrivende stund, hvor de har satt den ned fra 8990 kroner til 5990 kroner

Her finner du den beste prisen på Samsung UE50H5505 »

Philips 55PUS7909.
Philips 55PUS7909. Foto: Philips

Philips 55PUS7909

Er du på jakt etter en smart-TV som bruker Android-plattformen er dette et alternativ. Den 55 tommer store skjermen kan blant annet by på Ambilight-systemet til selskapet som viderefører bildets farger på veggen ved hjelp av belysning bak på TV-en. Dette er en modell i 7-serien til Philips, som betyr at du velger en av de høyere seriene den nederlandske kjempen har å tilby. Det følger med 3D-briller om du ønsker å se film i tre dimensjoner, og du har fire HDMI-porter å boltre deg i. Den beste prisen får du hos MPX i skrivende stund, hvor du må ut med 9999 kroner for et eksemplar. 

Her finner du den beste prisen på Philips 55PUS7909 »

Panasonic AX900.
Panasonic AX900. Foto: Panasonic

Panasonic TX-65AX900 

Dette er TV-en for deg som er på jakt etter et gnistrende godt bilde og samtidig ønsker deg et LCD-panel. AX900 er Panasonics nyeste toppmodell som skal ta over stafettpinnen etter at selskapet skrudde igjen kranen for produksjon av plasma-TV-er, og den måler 65 tommer. Modellen har høstet meget gode tester rundt om, og anses som en av de bedre produktene i øyeblikket. TV-en har et direktebelyst IPS-panel som gir blant annet et gnistrende sortnivå. Kvaliteten kommer dog ikke gratis, og selv om Soundgarden har slått av nesten åtte tusen kroner på prisen må du fortsatt ut med nesten 45 000 kroner for denne 4K-TV-en.

Her finner du den beste prisen på Panasonic TX-65AX900 »

Samsung HU7505.
Samsung HU7505. Foto: Samsung

Samsung UE75HU7505 

Vil du ha en skikkelig tungvekter i hus til norske løpere skal gi svenskene noe å bryne seg på, har Elkjøp nå et godt tilbud på denne massive 75-tommeren fra Samsung. Modellen har blant annet 4K-oppløsning som gjør at du får oppskalert dagens sendinger til en bedre kvalitet, samtidig som dette er en TV for deg som liker å ha mange interaktive muligheter. Du kan enkelt bruke Samsungs pekekontroll til å navigere deg rundt i menyene og bruke apper på skjermen. TV-en er også lynkjapp på bevegelse, noe som betyr at du fint burde få med deg hvert eneste stavtak når hvem som er raskest i spurten skal avgjøres. Elkjøp gir deg den beste prisen på denne mammuten i skrivende stund, og du må ut med over 33 000 kroner

Her finner du den beste prisen på Samsung UE75HU7505 »

NRK gir deg VM fra Falun
Her kan du se hva som skal til for å produsere en sending (Ekstra) »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen