Guide
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Diskens mange tilkoblinger

Etter et tiårs dominans er SATA på vei ut i skyggen. Hva nå?

Datalagring har egentlig aldri vært noen enkel og likefrem affære. Gjennom datamaskinens historie har vi surret rundt med alt fra hullkort og magnetbånd (Ekstra) til disketter, DVD-plater og harddisker (HDD).

De siste årene har også masselagring stadig oftere tatt i bruk løsninger basert på ren minneteknologi. De små og velkjente minnekortene har i dag funnet veien til alskens duppeditter med behov for lagring, mens våre konvensjonelle datamaskiner helst er utstyrt med en solid-state drive (SSD).

Men det holder ikke bare å vite forskjellen på HDD og SSD for å kunne orientere seg – det finnes også et vell av forskjellige tilkoblinger eller grensesnitt. Dette gjelder spesielt for SSD-en, der designen står friere ettersom lagringsmediet er uten bevegelige deler.

I denne guiden skal vi derfor ta for oss de vanligste tilkoblingsstandardene i diskverdenen: SATA, mSATA, PCIe, M.2 og SATA Express. Og vi begynner med det mest vanlige.

SATA

Da SATA (Serial ATA) tok over for PATA (Parallel ATA) i 2003, var det en god anledning til å sprette champagnekorkene. Over natten ble vi kvitt den store PATA-kontakten og master/slave-problematikken – ting dagens ungdom må spørre en voksen for å forstå. Med SATA økte også den teoretiske overføringshastigheten.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen