Guide
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Diskens mange tilkoblinger

Etter et tiårs dominans er SATA på vei ut i skyggen. Hva nå?

Datalagring har egentlig aldri vært noen enkel og likefrem affære. Gjennom datamaskinens historie har vi surret rundt med alt fra hullkort og magnetbånd (Ekstra) til disketter, DVD-plater og harddisker (HDD).

De siste årene har også masselagring stadig oftere tatt i bruk løsninger basert på ren minneteknologi. De små og velkjente minnekortene har i dag funnet veien til alskens duppeditter med behov for lagring, mens våre konvensjonelle datamaskiner helst er utstyrt med en solid-state drive (SSD).

Men det holder ikke bare å vite forskjellen på HDD og SSD for å kunne orientere seg – det finnes også et vell av forskjellige tilkoblinger eller grensesnitt. Dette gjelder spesielt for SSD-en, der designen står friere ettersom lagringsmediet er uten bevegelige deler.

I denne guiden skal vi derfor ta for oss de vanligste tilkoblingsstandardene i diskverdenen: SATA, mSATA, PCIe, M.2 og SATA Express. Og vi begynner med det mest vanlige.

SATA

Da SATA (Serial ATA) tok over for PATA (Parallel ATA) i 2003, var det en god anledning til å sprette champagnekorkene. Over natten ble vi kvitt den store PATA-kontakten og master/slave-problematikken – ting dagens ungdom må spørre en voksen for å forstå. Med SATA økte også den teoretiske overføringshastigheten.

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen