Guide En innføring i geografiske informasjonssystemer

Dagens satellittnavigasjon er et godt verktøy i mange sammenhenger. Her ser vi nærmere på hvordan det fungerer. (Bilde: Shutterstock)

Slik klarer de å gjøre en rund jordklode flat som en pannekake

Vi viser deg også hvordan GPS-systemet gjør det mulig å navigere med stor nøyaktighet.

Kart kan gjerne sammenlignes med språk. Det kan fortelle hvor du er og hvor du bor på en måte som gjør at andre kan forstå det. Å samle informasjon om verden for å tegne det inn på et papir har imidlertid ikke vært enkelt. I denne guiden skal vi se litt nærmere på hvordan den geografiske informasjonen samles og deles. Dette er en liten innføring til geografiske informasjonssystemer (GIS).

Jorda er rund – papiret flatt

Med en planprojeksjon er det bare et lite punkt som har «kontakt» med papiret, og jo lengre fra punktet du kommer jo mer uriktig blir projeksjonen i forhold til senterpunktet.
Med en planprojeksjon er det bare et lite punkt som har «kontakt» med papiret, og jo lengre fra punktet du kommer jo mer uriktig blir projeksjonen i forhold til senterpunktet.

Det første problemet du støter på hvis du prøver å tegne et verdenskart med en globus som aktmodell, er at noe trill rundt rett og slett ikke passer på et flatt ark. Du kan jo prøve å klemme appelsinskallet helt flatt mot bordplaten. Det går ikke – skallet strekker litt og revner. Dette er ikke et problem som det finnes noen enkel løsning på. Det finnes ingen løsning. I all hovedsak har vi tre «projiseringsmetoder» som kan brukes for å gjøre jorda flat, men ingen som gir et helt riktig bilde.

Den kanskje enkleste metoden er en planprojeksjon. Hvis du ser for deg en gjennomsiktig globus med en lyspære inni og et ark plassert tett inntil, får på papiret refleksjonen av et kart hvor egentlig bare midtpunktet – der arket har kontakt med globusen – er riktig fremstilt. Jo lengre ut fra dette punktet du beveger deg, jo mer forvridd er kartet.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen