I situasjoner som denne, på flyplassen Tegel i Berlin, kan det være vanskelig å nå ut via det vanlige 4G-nettet. Hvis du har flaks er det et nesten tomt 3G-nett ved siden av.
Guide
I situasjoner som denne, på flyplassen Tegel i Berlin, kan det være vanskelig å nå ut via det vanlige 4G-nettet. Hvis du har flaks er det et nesten tomt 3G-nett ved siden av.

Elendig mobilnett? Bytt til 3G!

Alle mobiler vil helst bruke «raskeste» nett - slikt blir det kork av.

Hvis du titt og ofte er på steder der mange mennesker oppholder seg samtidig har du kanskje lagt merke til det. Du har full dekning og 4G-symbolet er der. Men likevel får du knapt brukt internett i det hele tatt.

Noe er galt, og det er ikke dekningen. Så hva gjør du? Dagens tips er ikke fasit i alle tilfeller - men i noen tilfeller kan det faktisk hjelpe å skru telefonen over på 3G manuelt. Altså å nekte den i å hoppe opp på nærmeste 4G-sender.

Årsaken er forholdsvis enkel; mobiltelefoner ønsker som regel å koble seg på det kjappest tilgjengelige mobilnettet til enhver tid. Som regel vil det være en eller annen variant av 4G, og ikke de aldrende 3G-stasjonene som mange operatører nå planlegger fjerningen av.

Trafikkork på 4G og 3G på tomgang

Resultatet av mange hundre, eller kanskje tusenvis av, telefoner på de samme få 4G-basene er at nettet ikke blir raskt i det hele tatt. Tvert om kan det bli skikkelig trafikkork, samtidig som mobilen i de fleste av sine målemetoder oppgir god dekning og riktig type tilkobling for raskt nett.

De færreste tukler med standardinnstillingene for mobilene sine. Det betyr at telefonene vil opp på 4G også selv om det står et helt ålreit 3G-nett på tomgang. Dette er typisk en situasjon som kan oppstå hvis du er på tur utenfor landegrensene.

Hvis du manuelt ber telefonen din hoppe ned på 3G i slike situasjoner kan du få helt respektable surfehastigheter også der alle rundt deg sliter med å få tilgang på internett.

I en del situasjoner vil også 3G-nettene kunne være stappfulle, siden 4G-nett typisk forsøker å fordele lasten. Noen ganger blir du rett og slett automatisk kastet ned til eldre standarder av nettverket.

Men det er likevel verdt å forsøke, ettersom vi i Tek-redaksjonen har opplevd at dette har fungert ved flere anledninger.

Her er noen av situasjonene det kan være aktuelt å prøve i:

  • På folksomme flyplasser
  • På fotballstadion eller større idrettsarrangement
  • På festival
  • I nærheten av severdigheter som trekker mange mennesker
  • På messer og fagsamlinger
  • Andre folksomme steder og situasjoner

Slik prøver du

Vi har satt sammen skjermdumper og piler slik at det skal være enkelt å prøve selv hvis du støter på elendig nettkvalitet.

Først ut er fremgangsmåten på en Samsung-telefon: Gå til innstillingsmenyen, og følg pilene som på skjermbildene under - å bytte tilbake er samme prosedyre, bare at du velger 4G i stedet:

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du bruker en iPhone er det omtrent de samme skrittene du må gjennom, men med litt annen ordlyd og plassering. Slik ser det ut:

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du ofte problemer med nettkvalitet på tur? Syng gjerne ut om hvordan det arter seg og når det oppstår i forumtråden under. Kanskje finnes det andre smarte tips som kan kurere problemene neste gang du støter på dem.

Noen ganger gir operatørene deg elendig nettoppkobling og laber hastighet med vilje. Les om hvordan du velger utlandsoperatør selv i denne saken »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen