GUIDE: Dolby Atmos Nå kan du få fremtidens kinolyd i stuen din

Guide Dolby Atmos

(Bilde: Shutterstock)

Nå kan du få fremtidens kinolyd i stuen din

Takler inntil 64 høyttalere samtidig.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.

Lyst til å lese mer? Få fri tilgang, ny og bedre forside og annonsefritt nettsted for kun 49,- i måneden.
Prøv én måned gratis Les mer om Tek Ekstra

Uansett om du ser film på kino eller hjemme i stuen din, er lyden en helt essensiell del av opplevelsen. Gjennom historien har måten vi blir servert lyd på forandret seg fra helt enkle mono-innspillinger til avanserte surround-systemer. 

PS: Artikkelen har vært publisert tidligere, men republiseres nå til glede for nye og gamle lesere. 

En av legendene innen lydsystemer som brukes i kinosalene er den amerikanske ingeniøren Ray Milton Dolby, som september 2013 gikk bort i en alder av 80 år.

Han grunnla Dolby Laboratories, et selskap som har stått bak mange lydformater de siste 40 årene. En av de aller mest kjente er Dolby Surround, som brukes både på utallige kinoer og hjemme i de tusen hjem. 

Det som gjelder i dag er Dolby Atmos. Teknologien ble vist frem for første gang under CinemaCon-messen 2011, før publikum for første gang kunne oppleve systemet i samspill med Pixar-filmen Brave året etter.  

Dolby Atmos-teknologien har med andre ord rukket å opparbeide seg mange års erfaring, og du får stadig flere systemer du kan ta med deg hjem i stuen. 

Slik fungerer Dolby Atmos

I dag bruker kinosaler for eksempel et 7.1-oppsett for å gi deg en god lydopplevelse. Her er lyden delt opp i ulike kanaler i form av senter, høyre og venstre frontkanal, høyre og venstre sidekanal, høyre og venstre bakkanal, samt en bass for å gi det hele mer trøkk. Det samme prinsippet gjelder for stuen din, der det som regel kun er forskjell på hvor mange høyttalere som brukes per lydkanal. I stuen er det sjelden mer enn en høyttaler per kanal, mens kinoene ofte kan ha flere stykker for å få nok lydtrykk til hele salen. 

Slik kan et 64 høyttalers Atmos-oppsett se ut. .
Slik kan et 64 høyttalers Atmos-oppsett se ut. .Foto: Dolby

Med Atmos-systemet endrer Dolby måten vi får servert lyden på, ved at hver enkelt kanal blir langt mer presis enn tidligere. Det nye systemet takler inntil 64 individuelle høyttalere, der en rekke av disse henges i taket. Poenget med å innføre et nytt element i form av høyttalere i taket er å gi lyden et bedre høydeperspektiv.

Samtidig er Dolby Atmos et dynamisk system som gjør at lyden mikses i sanntid, hvilket betyr at lyden kan tilpasses ulike behov ettersom hvor stor kinosalen er. For eksempel kan de største salene ha et såkalt 62.2-system, der totalt 64 høyttalere fordeles rundt i salen, hvorav 18 i taket fordelt på to rader, mens en mindre sal kan nøye seg med et mindre antall. Bortsett fra høyttalerne i taket vil de andre høyttalerne plasseres på tradisjonelt vis, men i motsetning til tidligere kan hver enkelt kanal nå kan leve sitt eget liv. 

Lagrer posisjoner i metadata

Det som gjør Dolby Atmos så spesielt kontra tidligere surroundløsninger er at lydeffektene blir mer dynamiske. Et eksempel er om en gjenstand flyr over hodet ditt. Da lagres lyden fra banen til gjenstanden som koordinater, og det et betyr at filmskaperen kan plassere lyden i et tredimensjonalt kart. På den måten bestemmer de akkurat hvor lyden fra objektet skal være i salen til enhver tid, og du får en langt mer presis følelse av hva som skjer – fordi lyden fra gjenstanden flyr gjennom rommet på akkurat samme vis som den gjør i bildet. 

Denne informasjonen lagres som metadata i filmen, som hentes opp av mikseren, som igjen plasserer og skalerer informasjonen slik at lyden gjengis riktig i forhold til størrelsen på salen. I prinsippet skal du høre objektet på samme plass i to vidt forskjellige kinoer. Med andre ord åpner Dolby Atmos opp for langt større presisjon i lyden når du ser film. 

Finnes i Norge

Pixar-filmen Brave var altså den første filmen som tok i bruk med den nye plattformen til Dolby i 2012, og i løpet av det samme året hadde om lag 25 kinosaler rundt om i verden fått det nye lydsystemet. Her til lands var det Kristiansand Kino som ble den første kinoen som fikk Atmos installert, og med det var de også først ute i Nord-Europa. 

Kristiansand Kino var tidlig ute med å installere Dolby Atmos. .
Kristiansand Kino var tidlig ute med å installere Dolby Atmos. .Foto: Kristiansand Kino

Etter dette fikk noen få kinosaler i Norge den nye plattformen. Blant disse finner vi Nova 1 i Trondheim, Sal 10 ved Stavanger Kino, SF Kino Sandvika, KP5 ved Bergen Kino og Filmens Hus i Oslo.  

Dolby Atmos har etter det blitt stadig mer vanlig i kinosalene. Og det er i ferd med å bli vanligere også hjemme i stuen din.  

Er på vei inn i stuen din

Dolby Atmos er nemlig i ferd med ta steget ut av kinosalen og inn i stuen din. Flere produsenter kommer i tiden fremover med forsterkere og dedikerte høyttalere for å gi deg Atmos hjemme. Blant produsentene finner vi Pioneer, Onkyo, Yamaha, Marantz og Denon. Noen forsterkere vil ikke ha Atmos-funksjonen øyeblikkelig, men skal ved et senere tidspunkt oppgraderes. 

Dog er det ikke snakk om å ta i bruk 64 høyttalere, noe som ville vært helt spinnvilt i de aller fleste hjem. I stedet er det laget to ulike varianter av Atmos-plattformen for hjemmebruk, der du mest sannsynlig kan beholde en god del av det eksisterende hjemmekinoutstyret ditt. 

Her er et eksempel på takhøyttalere i et 5.1.2-system. .
Her er et eksempel på takhøyttalere i et 5.1.2-system. .Foto: Dolby

Har du et 5.1- eller 7.1-oppsett, som er de to vanligste lydformatene for hjemmekino, vil du måtte oppgradere forsterkeren din, samt kjøpe inn noen nye høyttalere til bruk i taket. Et alternativ vil være å bruke den enkleste varianten av Atmos, der du kun trenger to høyttalere som skal plasseres i taket. Utenom disse trenger du en forsterker som støtter 5.1.2 eller 7.1.2, som den nye standarden forkortes som. 

Vil du ha litt mer nøyaktighet kan du gå fra to til fire høyttalere i taket, som betegnes som 5.1.4 eller 7.1.4. Da trenger du etter alt å dømme en av de mer avanserte, nye forsterkerne som kommer med Atmos-støtte, i tillegg til enda et par høyttalere i taket. Dolby Atmos er skalerbart med alt fra 64 høyttalere og ned til to i stereo, så det finnes med andre ord flere oppsette enn de vi nevner, men de to eksemplene treffer de flestes oppsett i dag. 

Hva om du ikke vil ha høyttalere hengende i taket? 

Her er et eksempel på et Atmos-høyttaler. Dette er Pioneers nye modell. .
Her er et eksempel på en Atmos-høyttaler. Dette er Pioneers nye modell. (Foto: Pioneer)

Det billigste alternativet blir antagelig å kjøpe et ekstra høyttalersett eller to for å få Atmos på plass, fordi du kan beholde dine eksisterende høyttalere. Likevel blir problemet nettopp det å henge de nye enhetene i taket. Det kan fort bli knotete, samtidig som det rent utseendemessig byr på utfordringer for noen. Så hva gjør du dersom du ikke vil ha høyttalere i taket?

Det er en problemstilling som flere produsenter allerede har tenkt på. Utover høsten kommer nemlig blant annet Pioneer og Onkyo med egne høyttalerserier som er laget med Atmos-teknologien for øyet. 

Løsningene går ut på at du har delte front- og bakhøyttalere, der de i tillegg til å være nettopp fronter og bakhøyttalere, også tar seg av lyden fra taket. Det gjøres ved at selve høyttaleren egentlig er to enheter i et og samme skall, der den øverste delen har i oppgave å sende lyden mot taket, slik at den reflekteres ned til der du sitter.

Det finnes også løsninger der du kjøper høyttalere som er laget for å ssettes på toppen av dine eksisterende front- og bakhøyttalere, som på samme måte reflekterer lyden fra taket og ned. 

Din gamle Blu-ray skal holde mål 

Brave ble første film med Dolby Atmos-lyd. Bilde: Disney Pixar

Med nye høyttalere og forsterker har du i utgangspunktet oppgradert det som trengs for å få Dolby Atmos i stuen. Det skal nemlig være bakoverkompatibelt når det kommer til avspilleren du bruker. Med andre ord skal din nåværende Blu-ray-spiller som regel kunne sende over den informasjonen forsterkeren trenger for å gi høyttalerne noe å jobbe med. Informasjonen til Atmos-lyden skal nemlig være bakt inn i signalet som følger dagens Dolby TrueHD-format. 

Da trenger du til slutt en film å se på. Dolby Atmos er tatt i bruk av en rekke av de store filmselskapene, og etter at Brave ble den første filmen med formatet i 2012.

Nå vil du se at Atmos er mer og mer vanlig om du kjøper deg filmer på Blu-ray, eller om du strømmer innholdet via for eksempel innhold på Netflix via din Apple TV. 

Atmos er ikke den eneste teknologien Dolby har laget for å bedre filmkvelden din:
Her kan du lese alt du trenger å vite om Dolby Vision »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Til toppen