Guide Dolby Atmos

(Bilde: Shutterstock)

Nå kan du få fremtidens kinolyd i stuen din

Takler inntil 64 høyttalere samtidig.

Uansett om du ser film på kino eller hjemme i stuen din, er lyden en helt essensiell del av opplevelsen. Gjennom historien har måten vi blir servert lyd på forandret seg fra helt enkle mono-innspillinger til avanserte surround-systemer. 

En av pionérene innen lydsystemer som brukes i kinosalene er den amerikanske ingeniøren Ray Miltion Dolby, som september 2013 gikk bort i en alder av 80 år. Han grunnla Dolby Laboratories, et selskap som har stått bak mange lydformater de siste 40 årene. En av de aller mest kjente er Dolby Surround, som brukes både på utallige kinoer og hjemme i de tusen hjem. Nå står imidlertid selskapet klare med det de mener er fremtidens filmlydformat; Dolby Atmos.

Kinoen har gjennomgått en rekke forandringer de siste årene, spesielt på bildefronten, der analoge fremvisere har blitt pensjonert til fordel for nye digitale videokanoner. Samtidig har 4K-oppløsningen blitt mer og mer vanlig. Lydkvaliteten er også under stadig utvikling, der nå blant annet Dolby setter sin litt til selskapets nye Atmos-system. Teknologien ble vist frem for første gang under CinemaCon-messen 2011, før publikum for første gang kunne oppleve systemet i samspill med Pixar-filmen Brave året etter.  

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (17)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen