GUIDE: Personvern i iOS Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone

Guide Personvern i iOS

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone

Ta kontroll over personvernet ditt

iOS ligger i bunn av både iPhone og iPad, og tenk: hva har du ikke lagret av kommunikasjon, huskelister, bilder, videoer og helsedata på disse enhetene? Hva skjer om andre personer får snoke i denne informasjonen? Hva med Apple selv – holder de seg unna, og hvilke verktøy tilbyr iOS for å hjelpe deg med å holde en armlengdes avstand til selskapene du installerer apper fra?

Denne uken skal jeg ta på meg rollen som «paranoid» og vise hvilke innstillinger jeg endrer hvis jeg virkelig vil holde både kjente og fremmede snoker borte fra mine iOS-enhter.

Jeg vil altså vise hvordan jeg begrenser skaden i tilfelle tyveri, og hvordan jeg hindrer at mange ulike aktører får danne seg en profil på hvem jeg er og hvilke vaner jeg har.

Jeg tar utgangspunkt i at du bruker Apples fingeravtrykk-beskyttelse, Touch ID, om enheten din støtter dette.

Med Touch ID, eller passordbeskyttelse av enheten din, blir den kryptert og umulig å åpne for andre. Men, du er ikke helt trygg bare ved å gjøre dette, så følg med:

Hindre at tjuvradder får tak på innholdet mitt

#1 – Låse umiddelbart

Innstillingen finner du under «Touch ID og Kode —>  Krev kode»

Om noen får hendene sine på din iPhone mens den er låst opp, er det nesten ingen grenser for hva de kan hente ut fra den. Bilder, notater (med listen over alle passordene du ikke husker selv), meldinger, Facebookmeldinger, Skypehistorikk eller hvilke flaue jodeler du har sendt i det siste er bare noen eksempler. 

Med Touch ID aktivert vil mobilen og nettbrettet ditt spørre om fingeravtrykket eller passordet ditt igjen umiddelbart etter at skjermen slukker. Om du har en enhet som ikke støtter Touch ID er det imidlertid lett å falle for fristelsen og gi seg selv de maksimale fem minuttene mellom hver gang du må autentisere deg for å sjekke været, nyhetene eller meldingene dine.

Men, mye kan skje på de fem minuttene du lar mobilen ligge på Café-bordet, og med tanke på hvor mye informasjon som er lagret på en gjennomsnittlig iPhone eller iPad, har du egentlig råd til å være lat? Uansett hva du velger å gjøre er oppfordringen i alle fall klar: velg å måtte taste inn låsekode igjen umiddelbart etter at skjermen har slukket, eventuellt etter 30 sekunder.

#2 – Aktivere «Self destruct»

Innstillingen finner du under «Touch ID og kode —>  Slett data»

Det er en selvfølge å passordbeskytte iOS-enhetene mine, men hva hjelper dette om en potensiell tyv får forsøke å gjette den firesifrede låsekoden min et uendelig antall ganger uten konsekvenser? Jo, til slutt får han lese meldingene mine, og se hele listen med passord til andre tjenester jeg har lagret i Notat-appen (som vi kommer tilbake til).

For å ytterligere sikre innholdet på iOS-enhetene mine godkjenner jeg derfor at de kan slette og overskrive all lokal data om feil identifisering skjer ti ganger etter hverandre. Det kan skje om noen forsøker å gjette passordet flere ganger eller autentiserer seg med et falskt fingeravtrykk. Om du også vil aktivere funksjonen kan du velge «Slett data» under «Touch ID og kode».

Da tømmes den fysiske enheten for informasjon slik at den blir ubrukelig for andre enn deg. Dataene dine er fortsatt mulig å legge inn igjen på enheten fra en sikkerhetskopi – enten du har denne liggende i skyen eller på en datamskin.

Du har jo allerede aktivert Touch ID og bruker vel som regel heller fingeravtrykket enn en kode når du låser opp telefonen din. Så, hvorfor ikke slå på stortrommen og utvide den firesifrede låsekoden til seks siffer? Det reduserer sjansen for at noen kan gjette den på under ti forsøk, og gjør det vanskeligere for noen å kikke over skulderen på deg for å lære koden din.

Du kan styrke låsekoden din fra «Endre kode»-valget. Om du ønsker en ekstra sikker kode kan du også velge «Sikkerhetskodevalg» og deretter «Tilpasset alfanumerisk kode» i det du skal skrive inn ny kode. Da får du opp et tastatur med bokstaver i stedet for tall og kan lage et mye lengre passord.

#3 – Passordbeskytte notater

Innstillingen finner du under «Notater —> Passord»

Jeg innrømmer det glatt: jeg skriver ned passordene mine. Ikke alle selvsagt, men de jeg bruker sjelden og som jeg ikke har hatt mulighet til å velge selv. Til nå har jeg på elegant vis kamuflert kodene og passordene som en del av lengre tekster eller tallkoder (kanskje baklengs, som annenhvert siffer i et mobilnummer eller lignende) i notat-appen, men det er jo egentlig en jobb i seg selv å huske hvilken del som faktisk utgjør passordet og ikke.  

De siste iOS-versjonene har imidlertid tillatt at man kan skrive passordet i klartekst rett i notat-appen uten den dårlige samvittigheten dette har gitt tidligere. For, nå kan notater beskyttes med fingeravtrykket ditt.

For å aktivere funksjonen trenger du bare å velge notatet du vil passordbeskytte, finne dele-knappen (firkantet symbol med oppovervendt pil øverst i høyre hjørne) og deretter velge «Lås notat».

Så, da er det bare å passe på å aldri noen sinne gå uten telefonen, så slipper du å huske passordene dine!

På neste side skal vi begrense hvem som får informasjon om oss »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen