På mirakuløst vis generer denne dingsen strøm til å lade dingsene dine.
Guide
På mirakuløst vis generer denne dingsen strøm til å lade dingsene dine. (Bilde: FlameStower)

Denne dingsen forvandler flammer til strøm - så du kan lade mobilen

Se listen over utstyret som gir deg det «lille ekstra» på skogsturen.

Vi er i mars, og det betyr at våren offisielt har startet. Været er mildere, snøen forsvinner og dagene blir lengre. Det er med andre ord tid for å finne frem turskoene, og stikke ut i skog og mark for å få i seg den anbefalte dagsdosen av frisk luft mens man nyter vakre omgivelser. Eller kanskje prøve å finne en geocache eller tre.

Den stasjonære datamaskinen, godstolen og TV-apparatet må dessverre bli igjen hjemme, men det betyr ikke at det ikke finnes mange kule greier du kan ha med deg når du går på tur. I denne artikkelen viser vi noen av dem.

Uten mat og drikke duger vandreren ikke

Det er et velkjent faktum: Tur blir best hvis du får litt mat i deg underveis. Helst litt varm mat. Og drikke er helt nødvendig. Her er noen smarte løsninger som sikrer både god turmat og ren drikke.

Grilliput

Denne superkompakte grillen får plass i jakkelomma.
Denne superkompakte grillen får plass i jakkelomma. Foto: Industrial Revolution
Anmeldelse og demonstrasjon av Grilliput.

Engangsgrill er okay. Den tar litt plass, er litt grisete når man er ferdig med den, og det virker ofte ganske tilfeldig hvor mye varme den gir. Men den fungerer.

Grilliput er imidlertid en litt smartere løsning. Det er en ultrakompakt minigrill som slås sammen til en liten sylinder etter bruk. Den måler ikke mer enn 28 x 2,2 centimeter, og  du kan nesten ha den i lomma når den er slått sammen. Litt mer praktisk enn å bære med seg enn en gammeldags grillrist. Grilliput kan bruke den over et bål eller en haug med grillkull, men du kan også kjøpe den sammenleggbare «grillbollen» FireBowl og sette den under. I sammenslått tilstand er FireBowl 18 centimeter i diameter.

Eco Grill

Eco Grill er ikke kompakt, men du slipper å ta den med deg hjem igjen.
Eco Grill er ikke kompakt, men du slipper å ta den med deg hjem igjen. Foto: Bio Energy Products
Presentasjon av grillen.

Et annet alternativ til den tradisjonelle engangsgrillen er Eco Grill. Den er stor og klumpete, og veier betydelig mer enn engangsgrillen du er vant med. Så hva er fordelen? Den er laget av tre. I tillegg til at den ifølge produsenten skal være merkbart varmere enn en vanlig engangsgrill, trenger du ikke ta den med deg tilbake igjen. Den brenner nemlig opp. Tennveske er ikke nødvendig, men du må ha med rist selv. Den skal vare lenge nok til å grille flere porsjoner, og når ytterkanten etter hvert mister formen sin har du fortsatt et lite bål å varme deg på. 

Lifestraw drikkerør og vannflaske

Du kan dra med deg noen liter vann. Men Lifestraw er lettere.
Du kan dra med deg noen liter vann. Men Lifestraw er lettere. Foto: Vestergaard
Det er kanskje trygt. Men eeeuuggghh!!!

Drikke er nødvendig når man er på tur, men kjedelig å dra på. Skogen er til gjengjeld full av ferskvann. Men drikker du direkte fra bekken kan du være uheldig og få i deg noe magen din ikke liker. Lite ødelegger en fin tur like effektivt som mageknip og diaré. En god løsning er Lifestraw, som kommer både i sugerør og vannflaske.

Ved å drikke gjennom Lifestraw-sugerøret sikrer du at 99,99% av uhumskhetene i vannet filtreres bort. Sugerøret har i tillegg den fordelen at du kan bruke det i vannkilder som er små eller grunne og vanskelige å komme til, om du er desperat. Til gjengjeld har vannflasken den fordelen at du kan ta vannet med deg, og drikke det når det passer. Filteret tåler i begge tilfellene over 1000 liter før det ikke duger lenger, så det bør holde en stund.

Handpresso og Minipresso

Hvem sa du ikke kan nyte en god kopp espresso milevis fra nærmeste by?
Hvem sa du ikke kan nyte en god kopp espresso milevis fra nærmeste by? Foto: Andersn/Handpresso
Sammenligning av «gamle» Handpresso og nye Minipresso.

Vann er én ting. Noen ganger vil du bare lene deg tilbake med noe varmt og urbant, selv om du sitter midt i svarteste skauen. Vel, det finnes noen løsninger: espresso-maskinene Handpresso og Minipresso.

Handpresso er en liten og hendig «espresso-maskin», som du kan bruke både med espresso-pods (som følger E.S.E.-standarden) eller malt kaffe. Du må riktignok ha varmtvann med deg i en termos (eller varme det på bålet), men ellers ordner den vesle dingsen alt.

Minipresso er akkurat samme greie, men den er så fersk at nettstedet fortsatt ber om forhåndsbestillinger. Minipresso kan brukes med malt kaffe og kaffekapsler av typene Caffitaly System og Tchibo Cafissimo. 

Hjelp, jeg har ikke strøm på mobilen!

Ikke noe problem. I tillegg til vanlige, bærbare batteriladere som man lader opp hjemme finnes det mange løsninger – noen litt mer «spesielle» enn andre.

Solcelledrevne mobilladere

Nå har du strøm så lenge sola skinner.
Nå har du tilgang på strøm så lenge sola skinner. Foto: Mobillader.no

Er været fint, kan du bruke solen til å lade telefonen med. Det finnes flere ulike solcelledrevne ladere. Det er litt forskjellig hvor godt de fungerer, og hvis du ønsker deg en solcellelader bør du kanskje unngå de mest kompakte og billige løsningene. En populær variant er Charge in Sun 10 Watt, som selges hos mobillader.no. Den er ganske stor (16,5 * 23,5 * 3 cm), men det må den nesten være for å være effektiv. Da nettstedet Ut.no testet solcelleladere brukte den cirka to timer på å lade en mobiltelefon under gode solforhold. Det finnes kraftigere varianter også.

Manuell lader

Svikter solen? Frykt ikke.
Svikter solen? Frykt ikke.
Trening og lading på samme tid.

Himmelen kan være lunefull, og det er dessuten slett ikke sikkert du har mulighet til å vente i evigheter på at mobilen skal lades ved hjelp av solstråler. Så da tar du saken i egne hender – praktisk talt! Mobillader med sveiv benytter seg av en god, gammeldags dynamo. Ved å sveive i tre minutter får du nok strøm til å snakke i to til åtte minutter på telefonen, ifølge fabrikanten. Ikke ideelt, men det funker – og noen ganger er det alt som betyr noe.

Lade ved hjelp av ... flammer?

Ja, du leste riktig. Du kan lade mobilen din med et bål eller en primus. Det finnes faktisk flere løsninger for dette, og det er ikke så dumt som det høres ut. Solen er ustabil og sveiving er kjedelig. Bål er kos. Om du uansett har tenkt å tenne bål eller varme mat – vel, da har du gratis strøm til mobilen eller andre dingser.

Power Pot

Lad mobiltelefonen med ei gryte.
Lad mobiltelefonen med ei gryte. Foto: Power Practical
Videoanmeldelse av Power Pot.

Skal du koke vann til espressoen, eller bare ha litt suppe? Power Pot er en kombinert gryte (1,2 liter) og lader. Den konverterer varme til elektrisitet, og fungerer både på primus, grill eller bål. Med en gang levende ild involveres må du jo passe ledninger og utstyr ekstra godt, men ledningen som følger med skal tåle svært høye temperaturer. Jo større forskjell det er på temperaturen under og i gryten, jo bedre fungerer det. De beste resultatene får du hvis du for eksempel bruker gryta for å smelte snø. Da lades dingsene dine like raskt som hjemme, sier produsenten.

FlameStower

Ja, dette er en USB-lader.
Ja, dette er en USB-lader. Foto: FlameStower
Bålet blir mobillader.

Har du et brennende bål, er nok FlameStower et bedre alternativ enn Power Pot, blant annet fordi det er et lengre stykke fra varmen til den elektriske koblingen. Men FlameStower kan også brukes med primus og andre varmekilder. FlameStower gir 2,5 watt, og skal ifølge skaperne lade en iPhone fra tomt til fullt batteri på like over tre timer. Slått sammen tar FlameStower 5x18x2,5 centimeter, så i motsetning til gryta over tar den ikke spesielt mye plass i ryggsekken. Men du kan jo ikke koke kaffe med den.

BioLite Stove

Ovn og lader i ett.
Ovn og lader i ett. Foto: BioLite
Test av BioLite Stove.

BioLite Stove er større enn de andre variantene, og derfor primært et alternativ hvis du er på telttur. Det er rett og slett en liten, bærbar vedovn som i tillegg lager energi. Bålet skal være røykløst. Den gir 2 watt.

BioLite selger også en større variant, som i tillegg egner seg godt til matlaging.

På neste side skal vi se på alt fra mobilhøyttalere til soveposejakker.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen