GUIDE: Din nye TV-hverdag
Guide

Din nye TV-hverdag

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om ikke lenge skrus det analoge bakkenettet av, og det digitale bakkenettet tar over. For mange betyr det en ny TV-hverdag med bedre signaler, men samtidig mange nye ord og uttrykk å forholde seg til. I denne guiden forteller vi deg hva byttet til digitalt bakkenett egentlig innebærer, og hva det betyr for deg som TV-seer.

Når stenges det analoge bakkenettet?

Det analoge bakkenettet stenges fylkesvis, og fordelingen er som følger:

Rogaland: 4. mars 2008
Østfold: 29. april 2008
Oslo/Akershus: 20. mai 2008
Buskerud: 2. september 2008
Vestfold: 2. september 2008
Telemark: 2. september 2008
Hordaland: 30. september 2008
Møre og Romsdal: 28. oktober 2008
Sogn og Fjordane: 28. oktober 2008
Hedmark: februar 2009
Oppland: februar 2009
Aust-Agder: juni 2009
Vest-Agder: juni 2009
Sør-Trøndelag: november 2009
Nord-Trøndelag: november 2009
Nordland: november 2009
Troms: november 2009
Finnmark: november 2009

Det nye nettet åpnes i god tid før det gamle slukkes, slik at du skal få god tid til å skaffe deg det nødvendige utstyret.

I mange fylker er det nye digitale nettet allerede aktivert. Les mer hos RiksTV

Hvem gjelder det?

Det nye digitale bakkenettet gjelder slett ikke alle som ser på TV i Norge. I praksis angår det kun deg som ser på TV via en vanlig antenne festet utendørs på husveggen eller via en piskeantenne innendørs.

Ser du på TV via kabel-TV, Internett eller satelitt, vil ikke endringene i bakkenettet ha noen betydning for deg.

Fra analogt til digitalt

I det analoge bakkenettet sendes TV-signalene som en "tilfeldig" strøm via det øvre VHF-båndet (200-300 MHz). En kanal som sendes i analogt format tar mye mer plass i frekvensbåndet enn en som sendes digitalt, og derfor er det ikke plass til å sende ut flere kanaler enn 3-4 i det analoge bakkenettet.

I den nye digitale bakkenettet sendes TV-signalene som datapakker, hvor hver pakke har en bestemt størrelse og et bestemt innhold. De digitale sendingene sendes via UHF-båndet (470–790 MHz), og komprimeres i tillegg slik at det blir plass til langt flere kanaler i frekvensområdet.

Når de digitale signalene kommer frem til mottakeren din, dekomprimeres de, og gjøres om til analoge signaler igjen, eller sendes videre til TV-en din digitalt. Dette avhenger av om du har en ny eller gammel TV. De aller fleste nyere TV-er har støtte for det digitale grensesnittet HDMI, og kan dermed ta imot digitale signaler. Eldre TV-er derimot, kobles til mottakeren med Scart-kabel, og kan kun vise analoge signaler. TV-en din vil imidlertid vise tilnærmet like klare bilder med analoge signaler som med digitale, fordi signalene er sendt digitalt helt frem til mottakeren din.

Hvorfor er digitalt bedre?

Det er flere fordeler ved å gå over til det digitale bakkenettet. Som nevnt er det plass til flere kanaler i frekvensområdet, noe som betyr at du får mange flere kanaler på TV-en din.

Det digitale bakkenettet kan også brukes til andre ting enn TV-sendinger, nemlig elektronisk programguide, som gir deg full oversikt over TV-kvelden rett på skjermen. Du kan i tillegg bruke TV-en til å høre på radiokanaler. Tekst-TV får også en ny dimensjon med digitalt bakkenett, da det er muligheter for såkalt "supertekst-TV", hvor du får både tekst, lyd og bilde.

Siden de digitale TV-signalene sendes i bestemte mengder datastrømmer, vil du unngå forstyrrelser som "skurrete" sendinger med dårlig bilde. Dette er fordi systemet vet hvor mye en datapakke skal inneholde, og kan dermed eventuelt gjenopprette små feil som måtte skje på veien fra senderen til mottakeren hjemme hos deg.

TV-signaler via det digitale bakkenettet kan imidlertid også forstyrres. Hvis en datapakke inneholder mye feil, kan du oppleve at TV-bildet fryser eller forsvinner en liten stund. Siden strømmen av TV-signaler er enveis, får ikke sendemasten tilbakemeldinger om at feil informasjon ble sendt. Datapakkene vil dermed ikke bli sendt på nytt, små forstyrrelser kan forekomme før neste korrekte datapakke kommer frem. Som regel er det i verste fall snakk om få sekunder før bildet er på plass på TV-en igjen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen