Guide
Logg rett inn om du har en Google-konto. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Dette skjuler seg bak innloggingsboksen i Chrome OS

Googles nye operativsystem er ikke helt som Windows.

Chromebooker er det nyeste nye mange PC-produsenter vil selge deg denne våren. De er små, lette og billige, men de kommer også uten Windows, det velkjente operativsystemet som har vært med oss i alle år. Dette er erstattet av Googles eget operativsystem, Chrome OS, som er lagt opp på en litt annen måte enn vi er vant til.

Chrome OS er nemlig laget for å kjøre flytende selv på maskiner med svak maskinvare, og gjøre det så enkelt og vedlikeholdsfritt å ha en PC at hvem som helt kan. Google har langt ned mye arbeid i å automatisere prosesser, idiotsikre sikkerhetskopiering, og holde systemet så rent og oversiktlig som mulig uten en masse overflødige funksjoner, dialogbokser og valg.

Nettleseren er kongen

I Chrome OS foregår omtrent alt du kan foreta deg rett i nettleseren dets, Chrome. Chrome har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Det er nok blant annet grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel nettleser som «bare fungerer» og at den gjør hendige ting som å synkroniserer bokmerkene dine på tvers av enhetene dine.

Gjennom denne nettleseren installerer du både egne applikasjoner og utvidelser, skjønt å kalle det en installasjon å legge inn apper i Chrome OS er å dra den litt langt. Alle applikasjonene du kan legge inn blir nemlig bare en slags snarvei til en webapplikasjon som kjører gjennom nettleseren din fra et sted ute på Internett.

Alle ikonene i programmer-menyen er bare lenker til nettsider som åpnes i Chrome-nettleseren. I bilbehandleren kan vi se forhåndsvisning av dokumenter som ligger lagret både lokalt og i skyen.
Alle ikonene i programmer-menyen er bare lenker til nettsider som åpnes i Chrome-nettleseren. I bildebehandleren kan vi se forhåndsvisning av dokumenter som ligger lagret både lokalt og i skyen.

Med Chrome OS kan du ikke spille de nye storspillene som Watch Dogs eller Wolfenstein, redigere film i Premiere eller After Effects, eller synkronisere iPod-en din. Selv det å skrive ut dokumenter blir faktisk ingen selvfølgelighet lenger.

Samsung Chromebook XE303C12

Acer Chromebook C720P 2GB

HP Chromebook 14 H6Q29EA#UUW

Google Chromebook Pixel

HP Chromebook 11 (11-2071NO)

Toshiba Chromebook CB30-102

Samsung Chromebook XE303C12   Les mer »

Acer Chromebook C720P 2GB   Les mer »

HP Chromebook 14 H6Q29EA#UUW   Les mer »

Google Chromebook Pixel   Les mer »

HP Chromebook 11 (11-2071NO)   Les mer »

Toshiba Chromebook CB30-102   Les mer »

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen