Guide
(Bilde: Montasje: Shutterstock, Niklas Plikk, Tek.no)

Derfor er Voice over LTE så viktig for mobilnettet

Etter denne guiden kan du alt om frekvenser, bølgelengder og mobilnett.

Denne saken ble opprinnelig publisert i november 2015, men vi løfter den frem igjen nå som Voice over LTE (VoLTE) har blitt lansert i Norge

Smartmobiler i dag kan gjøre tusenvis av ting, og av og til er det lett å glemme at de i bunn og grunn er telefoner du skal kunne ringe med. Denne grunnfunksjonen har vært i mobiltelefonene siden 80-tallet, og på mange måter fungerer dagens smartmobiler på samme måte. Du taster inn et nummer, og så fort du trykker på den grønne knappen sender mobilen ut et signal som sprer seg ut fra antennen. Signalet som sendes ut er radiobølger, som telefonen bruker for å «snakke» med mobilmaster plassert rundt omkring i landet. 

Enten du ringer eller surfer på nettet med en mobiltelefon, beveger disse elektromagnetiske bølgene seg som ringer i vannet, men i en utrolig hastighet.

Men visste du at det er forskjell på signalene som sendes ut fra telefonen din? Visste du at de har ulike bølgelengder, og at avstanden mellom bølgetoppene som strømmer ut fra mobiltelefonen din både bestemmer hvor langt signalene rekker og hvor rask dataoverføring du får?

Denne animasjonen viser hvordan radiobølger stråler ut fra en antenne.
Denne animasjonen viser hvordan radiobølger stråler ut fra en antenne. Foto: Wikipedia/Chetvorno, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor moderne mobiltelefoner støtter en masse ulike frekvenser, og også se litt på hvordan mobiloperatørene bygger ut mobilnettene – og hva de må tenke på for at du skal ha god dekning både midt i byen og langt ute på landsbygda.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen