GUIDE: Datamaskinen lar seg ikke lure, men det gjør eierene...
Guide

Datamaskinen lar seg ikke lure, men det gjør eierene...

Mangler du Idéer til aprilspøker må du sjekke våre favoritter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er 1. april i dag, og om du ikke selv kommer på noen uskyldige knep å bruke på uforberedte venner og famile kan du gjerne finne inspirasjon fra noen av våre favoritter...

Pek 1 – Tenke, tenke…

Kjenner du noen med en splitter ny og litt for dyr datamaskin som du vil spille et puss kan følgende kjappe knep gjøre ditt utvalgte offer litt ekstra nervøs over investeringen sin. Om du lokaliserer egenskapene for «Mus» i «Kontrollpanelet» kan du nemlig under «Pekere» endre standardpekeren til for eksempel timeglasset eller den mer moderne tenkesirkelen.  Det er så enkelt som å dobbeltklikke på «Vanlig merking» og velge fra listen over pekere.

Resultatet kan nok bli ganske fornøyelig å bevitne, der offeret febrilsk vil sjekke både oppgavebehandleren, avslutte alle nettleserfanene sine, restarte maskinen og ellers gå til ekstreme lenger for å finne ut hvorfor den nye maskinen hans tilsynelatede blir tungpustet av å vise skrivebordet. 

Pek 2 – Skjermen er opp ned!

Ikke noe roper vel uskyldig ugang som når en kommer tilbake til datamaskinen sin og finner ut at alt står på hodet. Det kan også fikses raskt, så du som står for kaoset trenger bare noen sekunder ved kontrollspakene før skrivebordet er rotert enten 90- eller 180 grader.

Om offeret har en Mac roterer du skjerminnholdet ved å holde nede «alt» + «command»-tastene mens du går til «Systemvalg» fra Eple-menyen og deretter velger «Skjermer». Siden innstillingen for skjermrotasjon er skjult i OSX som standard kan det være litt vrient å ordne opp igjen for den som blir drevet ap med, så det kan kanskje være greit å holde seg i nærheten så du kan avslutte moroa før det blir snakk om at revansjen utvikler seg til blodhevn.

Om vennen, eller uvennen din, har Windows-PC varierer innstillingene for å rotere skrivebordet ut i fra hvilket skjermkort du har, men for alle med Nvidia-skjermkort er det i alle fall så enkelt som å ta turen til «Nvidia Kontrollpanelet» som er tilgjengelig fra høyreklikk-menyen på skrivebordet og velge «Roter skjerm». I vinduet du ser nå er det bare å velge rotasjon på skjermen ved hjelp av de små pilene eller via de fire radioknappene før du setter peket i verk med «Bruk»-knappen. For skjermkort fra endre produsenter bør det være et tilsvarende valg fra skrivebordets høyreklikkmeny.

Selv om det utpekte offeret ofte vet hvordan skjermen kan tilbakestilles blir det i alle fall en styrkeprøve i presisjon. Det er nemlig ikke lett å styre musepekeren der den gjør alle bevegelser speilvendt eller  sidelengs!

Pek 3 – Lek med hjelpemiddelene

Et annet morsomt knep for Macbrukere – som ikke alltid har samme sorte belte i feilsøking som enkelte Windows-brukere, er å finne frem til «Tilgjengelighet» i «Systemvalg». Her kan du velge, vrake og mikse blandt en strålende utvalg hjelpemiddler som ikke alltid trenger å være til særlig hjelp men snarere det motsatte.

Våre favoritter er en god blanding av  å bruke gråtoner, som forvandler skjermen til en sort-hvitt-skjerm, øke skjermkontrasten for å få det gode gamle utydelige bildet og sette markørstørrelsen til maksimum.

Videre, om du vil gå for full aprilspøk-pakke kan du virkelig få en stakar til å lure ved å aktivere skjermblinking hver gang Macen spiller av en lyd (under «Lyd-valget»), eller aktivere langsomme taster under tastatur-valget. Sistnevnte bør selvsagt stilles inn slik at tastene akkurat ikke blir registrert ved normalt skrivetempo. Vi vil jo ikke gjøre det for tydelig at noe muffens er i gjerde slik at alt blir avslørt med en gang.

Pek 4 – Prosessorkjernene som forsvant

De litt mer avanserte brukerene der ute kan også slå til med et uskyldig triks, som kanskje bare bør benyttes mot likesinnede som har vært ute en PC-byggnatt før eller som har som hobby å justere på ulike skjulte og dårlig tilgjengelige innstillinger.

Ved å starte «msconfig» fra Kjør-boksen (Windows-tast + R) og ta turen innom Oppstartsfanen kan du nemlig få den nye fire- eller åttekjernede prosessoren til kameraten din til å på rent magisk vis bli til en treg enkjernet prosessor med like lite minne tilgjengelig som han sist hadde på 90-tallet en gang. Bare pass på å ikke sett minnemengden for lavt, da dette kan gi uønskede problemer. Vi kan for anledningen anbefale minst 2 gigabyte – bare for å være på den litt sikre siden. 

Klarer kameraten din å finne prosessorkjernene og minnet som forsvant innen rimelig tid synes vi du skal spandere et påskeegg på ham for bryet du sannsynligvis har skapt.

Nesten gang maskinen startes om skal det ikke store anstrengelsene til før maskinen higer etter mer krefter og timeglasset entrer scenen. 

Andre mer analoge triks

Andre litt mer analoge triks er også lov. Disse gjør seg kanskje best på foreldre eller andre som ikke er så alt for godt kjent med datamaskinen, og kan for eksempel være å fysisk stokke om litt på tastene på tastaturet, eller – for de med trådet mus som ikke vil tenke på å sjekke under med det første – legge en liten uskyldig teipbit under den optiske sensoren på musen.

Vil du se flere uskyldige PC-pek?
Her er fem til »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen