Guide DAB+

(Bilde: Shutterstock)

Om få år skal FM-radioen legges ned for godt

Tre milliarder brukes på å bygge opp DAB.

Radioen har vært en del av vår hverdag i flere mannsaldre, og FM-båndet har overført mange store øyeblikk via eteren til norske husstander. Nå går det imidlertid sakte men sikkert mot slutten for denne måten å servere oss radio på. Norge er foreløpig det eneste landet i verden som har bestemt fra politisk hold å slukke FM-sendingene i 2017.

Til å ta over arven har valget falt på nye digitale sendinger i form av DAB+. Med andre ord skal radio-overføringene ta samme steget som TV gjorde for noen år siden, og gå fra å overføres analogt til å bli digitalt. Du har kanskje allerede hørt om DAB, for det er på ingen måte noen nykommer vi snakker om. Sendinger i dette formatet har allerede eksistert siden forrige årtusen. 

Vi må nemlig spole tiden helt tilbake til 1991 for å finne de aller første prøvesendinger her til lands. De ble utført av Televerket, som satt opp et forsøksnett i Oslo, Halden og Kongsberg. Det skulle gå noen år til, nærmere bestemt april 1994, før NRK fattet interesse for teknologien, og 1. juni 1995 startet sendingene til det som den gang het NRK Alltid Klassisk (NRK Klassisk i dag), som med det ble verdens første heldigitale DAB-kanal.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (53)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen