Sto ikke en robotkoser på ønskelisten?

Guide Bytte av julegaver

Sto ikke en robotkoser på ønskelisten? (Lynau, Jan Petter)

Fikk du en julegave du ikke likte? Dette bør du tenke på når du skal bytte den

Hva betyr egentlig «åpent kjøp»?

Fikk du en mobiltelefon med feil farge og for lite lagringsplass, eller kanskje en DAB-radio for mye? Å bytte julegaven til et annet produkt i butikken den kommer fra er sjelden noe problem. Men hvis målet ditt er å gå ut av butikken med penger i lomma, må du nesten spørre giveren om kvitteringen.

Julens byttesesong starter den 27. desember. Da fylles nok en gang butikkene og kjøpesenterne opp av kunder som ikke nødvendigvis skal handle så mye nytt, men som ønsker å bytte inn ting de har fått – men ikke helt var hva de ønsket seg.

Kvittering = penger igjen

La oss begynne med den enkleste situasjonen først: Om vi snakker om en ubrukt vare og du har kvitteringen i orden, vil det i mange tilfeller ikke være noe problem i å få pengene tilbake. Butikkene er riktignok ikke lovpålagt å gi deg tilbake klingende mynt, men i kampen om kundene er det ganske mange som praktiserer dette likevel.

Power er blant dem som gir deg god tid til å bytte varene.
Power er blant dem som gir deg god tid til å bytte varene. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Flere store aktører, deriblant Elkjøp, Lefdal, Power og Komplett.no, har noe de kaller «åpent kjøp», som betyr at du kan returnere en vare dersom du ikke er fornøyd med den.

I forbindelse med julen har Elkjøp og Lefdal åpent kjøp fram til 24. januar, mens Power har dette til 31. januar.

Sånn sett trenger du kanskje ikke å stresse seg til butikken i romjula – men for noen er det jo så å si en tradisjon.

Returrett praktiseres også hos mange nettbutikker. Vi nevnte Komplett.no, som har 45 dagers åpent kjøp. Kjøp over nett eller via telefoni gir deg for øvrig alltid 14 dagers angrerett etter forbrukerkjøpsloven.

Å returnere et produkt kjøpt i en nettbutikk er dog ikke alltid så enkelt, ettersom det normalt sett er kjøperen som må bestille returen hos butikken. Det vil si at du må ta kontakt med den som ga deg gaven og få vedkommende til å logge seg inn på sin konto og fylle ut et retur. Så må varen sendes tilbake, og til slutt kommer pengene inn på konto.

Som du forstår lager dette en del ekstraarbeid for gavegiver, og betyr dessuten at du ikke kan skjule returen for vedkommende.

Da er det langt enklere med butikker som både har netthandel og vanlige utsalgssteder. Her kan du nemlig som oftest kunne oppsøke nærmeste fysiske forhandler for å bytte inn eller returnere varer kjøpt i nettbutikken.

Ikke alt kan byttes

Selv om butikkene gjerne vil at du skal være fornøyd med julegavene, er det visse unntak og regler som gjelder. Hos Elkjøp får du for eksempel ikke byttet mobiltelefoner, produkter med abonnement og programvare. Skal du bytte spill eller film, må emballasjen være ubrutt.

Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp Norge AS og Lefdal Elektromarked AS.
Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp Norge AS og Lefdal Elektromarked AS. Bilde: Rune Dyrhaug

Konkurrenten Power har ikke mobiler på sin liste, men inkluderer forståelig nok «hygieneprodukter» med brutt forsegling.

Men alle vil jo ha glade kunder som kan komme tilbake, så det er ikke uvanlig at reglene bøyes litt.

– Når det gjelder mobiltelefoner er den generelle regelen at disse ikke kan byttes. Men vi vil jo alltid gjøre vårt beste for at kunden skal bli fornøyd, så vi bruker jo også skjønn. Om man for eksempel vil bytte til en annen farge i samme modell, anbefaler jeg å gå innom oss, så finner vi en løsning sammen, forteller Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp og Lefdal.

Byttelapp? Hvilken byttelapp?

For de fleste andre varer er det slik at disse fint kan returneres mot penger hvis du har kvittering. Skal du bytte varen til noe annet holder det med en byttelapp.

Hos noen aktører er de for øvrig ikke så nøye på det med byttelapp heller. Både Elkjøp/Lefdal og Power bekrefter at de lar kundene bytte varen uansett – så lenge den er uåpnet og de har den i sitt sortiment.

Så selv om den grimme gaven du fikk fra fjerne grandtante Erna mangler byttelapp, er det verdt å spørre om å bytte i en annen butikk som fører varen. Det er i hvert fall å foretrekke fremfor å gi den videre til neste jul.

Husk bare at du da ikke bør bruke varen – det er langt enklere å få byttet noe som ligger i en uåpnet eller forseglet eske.

Ny iPhone til jul?
Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen