Sjekk om mobilen har fuktskader, riper eller hakk.

Guide Bruktmobil

Sjekk om mobilen har fuktskader, riper eller hakk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no)

Ikke bli lurt – Sjekk disse tingene hvis du har kjøpt bruktmobil

Slik finner du fuktsensoren.

Det er ikke alltid bare å kjøpe en brukt mobiltelefon og satse på at det går greit. Det finnes en rekke ting du burde sjekke før og etter et kjøp, og her går vi igjennom de 4 viktigste.

Hvis du leste vår artikkel om hva du bør tenke på før du kjøper en brukt mobiltelefon, bør du være ganske godt sikret når du finner deg en bruktmobil på nettet. Men selv om du følger alle reglene, kan det fortsatt hende det er noe galt med mobiltelefonen du har kjøpt. Hva gjør du da?

Det er nettopp der FINN Trygg Betaling kommer inn i bildet, med 10 dagers reklamasjonsrett. Selv om du ikke bruker denne garantien, gir loven deg også en rekke rettigheter. Men det hjelper selvfølgelig lite om du ikke vet hva du skal se etter på din nye mobilervervelse.

La oss først ta en titt på de mest åpenbare og vanligste feilene bruktmobiler kan lide av.

Fikk du med deg første del av bruktmobilguiden vår?

1. Skjulte fuktskader

Øverst på lista troner den kanskje skumleste og vanskeligst oppdagbare feilen en bruktmobil kan ha: fuktskader. Moderne smarttelefoner fungerer gjerne en god stund etter at de har vært utsatt for fukt, og det er farlig for deg som bruktmobilkjøper. Selv om den forrige eieren ikke har dyppet telefonen i havet, kan fukt fra joggeturer eller regnvåte lommer sakte men sikkert ta livet av en ellers prima enhet.

Her sitter vannmerket på Xperia X Performance....
Her sitter vannmerket på Xperia X Performance.... Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det er heldigvis fullt mulig å sjekke telefonen for slike skader, ved hjelp av små fuktindikatorer plassert rundt om på telefonen. Disse er plassert litt forskjellig fra telefon til telefon, men et sikkert sted å begynne letingen er i SIM-kortluka.

...og her er iPhone 7/7 Plus sitt..
...og her er iPhone 7/7 Plus sitt.. Foto: Skjermdump fra YouTube/ITJungles/montasje

Vi hadde for anledningen en Xperia X Performance og en iPhone 7 tilgjengelig, som begge hadde fuktindikatorer plassert i minnekortlukene. Apples indikator er imidlertid nokså vanskelig å få øye på.

Begge steder er indikatoren en hvit lapp. Dersom disse hadde vært rødlige, ville det indikert at telefonen hadde vært utsatt for betydelige mengder fukt. Andre telefoner kan ha indikatorene plassert andre steder, som under bakluka og i minijack-inngangen.

Dette er et godt argument for å bruke betalingsgarantien til Finn, ettersom det gir deg mulighet til å sjekke telefonen for fukt før du bestemmer deg for å kjøpe den.

Fuktskader kan også være mer åpenbare, i form av kondens inne i kameraet, at telefonen plutselig skrur seg av eller at den ikke vil lade. Skjermen kan også bli flekkete eller blass av fukt, men dette er en svært åpenbar feil som få vil unngå å legge merke til.

2. Sjekk kameralinsa for riper

Slik kan en skadet kameralinse se ut..
Slik kan en skadet kameralinse se ut.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Man trenger ikke nødvendigvis skrote en mobil bare fordi den har fått en ripe eller en sprekk i skjermen, men kameraet er det verre med. Har du først greid å ripe opp eller sprekke glasset foran kameralinsa, er det praksis fullstendig ubrukelig. Undertegnede har selv opplevd å kjøpe en telefon, en Sony Xperia Z2, og få seg et aldri så lite sjokk da jeg åpnet pakken.

Telefonen var fin den, men det nydelige 20,7 megapikslers kameraet så ut som om noen hadde tatt en bitteliten meisel og flikket av bittesmå flak overalt på glasset.

Etter litt testing ble imidlertid konklusjonen at dette merkelig nok ikke hadde noe å si for bildekvaliteten, og etter endte 10 dager fikk selgeren mine hardt ervervede kroner fra FINN. Men eksempelet viser viktigheten av å faktisk teste produktet du får tilsendt skikkelig, og også hvor nyttig betalingsgarantien er å ha i bakhånd.

3. Er batteriet slitent?

Når man først kjøper en mobil, så vil man jo gjerne at den skal fungere lenge på én lading. Helst mer enn én dag ved normal bruk. Men om telefonen har vært i bruk en stund og selgeren har vært ganske aggressiv på ladingen, kan batteriet fort bli svakere. Om selger oppgir at telefonen har «kjempegod batteritid», burde dette også stemme. 

Dette vil man helst gjøre så sjelden som mulig..
Dette vil man helst gjøre så sjelden som mulig.. Foto: Shutterstock

De aller fleste produsenter oppgir batteritiden på telefonene sine, men den enkleste måten å måle om selgeren er helt ærlig er å bruke en standardtest.

PCMark er et eksempel på en slik test, som lar deg måle ytelse og batteritid, for eksempel ved konstant Full-HD video-avspilling. Programmet er gratis til Android. Dersom du kjører programmet, får du en eksakt måling som du kan kryssjekke mot det produsenten lovte da telefonen var ny. 

Om du prøver å bruke den nye mobilen ganske intensivt en hel dag, kjenner du uansett fort om den lever opp til forventningene. Og det er jo tross alt viktigere enn det en test kan fortelle deg. En del telefoner kan du også kjøpe nytt batteri til, men det blir stadig vanligere å integrere batteriet i selve telefonen. Da er det spesielt viktig å sjekke batterikapasiteten, for å skifte batteri på slike blir fort dyrt.

Det dekkes nemlig ikke av noen garantier, ettersom batteriet anses som «forbruksvare», og ikke en del av selve telefonen.

4. Kanskje jeg kan leve med en liten feil?

Telefoner får ofte skader som egentlig ikke er så fryktelig farlige, men som kan virke avskrekkende på papiret. Man vil jo helst at produktet skal fremstå så «nytt» som mulig, selv om man kjøper det brukt. Men hvis du legger denne tvilen til side, er det mye penger å spare på å tørre å kjøpe telefoner med feil som egentlig er mer eller mindre irrelevante for brukeropplevelsen.

Eksempelvis er det ikke nødvendigvis så farlig om det er kommet en sprekk i glasset bak på telefonen. Dette har ingenting å si for brukeropplevelsen, synes knapt og mest sannsynlig vil du uansett beskytte telefonen med et deksel av et eller annet slag.

Selv sprekker foran på telefonen kan være ubetydelige, så lenge de ligger utenfor selve skjermarealet.

Det er også fint mulig å leve med et par riper her og der, eller at for eksempel høyttaleren er litt sprengt. All den tid du strengt tatt ikke bruker telefonen som lydanlegg hjemme er det uansett noe du ikke vil legge merke til – så fremt den fungerer til samtaler, selvfølgelig. 

Generelle tips ved kjøp av bruktmobil på nettet

Pass på å huke av riktige valg når du søker i FINN..
Pass på å huke av riktige valg når du søker i FINN.. Foto: Skjermdump

Det er enkelt nok å søke på Finn i seg selv, men det blir enda enklere om du følger noen få generelle tips. Hvis du vet nøyaktig hvilken modell du leter etter, er det best å starte med å søke etter akkurat den modelltypen. Prøv å skrive bare modellnavnet, altså for eksempel «Galaxy S7», og ikke «Samsung Galaxy S7».

Sjansen er nemlig stor for at noen selgere er nokså kortfattet i annonsene sine. Ved å skrive så spesifikt men samtidig ukomplisert som du kan får du dermed opp annonser du ellers ville utelukket.

Videre er det smart å sette en nedre grense for pris på produktene du søker etter. Ved å for eksempel sette fra 700 kroner og oppover, luker du bort annonser som egentlig selger ekstrautstyr til telefone, samt også annonser som bare er tull og fjas.

Sett et prissjikt!.
Sett et prissjikt!. Foto: Skjermdump

Prøv også å sortere søket etter den rangeringen du ønsker deg, som i flestes tilfelle er Pris lav-høy.  Da vil de rimeligste telefonene vises øverst, og de dyreste nederst. I tillegg burde du bla ned og huke av for kun «Brukt» under Tilstand, samt også «Privat» under Annonsør. Da luker du vekk mange av de dyreste annonsene.

Husk også å huke av for produktkategori i menyen til venstre. Velg Elektronikk og hvitevarer --> Telefoner og tilbehør --> Mobiltelefoner. Da slipper du å få opp gressklippere, kjøleskap og gamle møbler i søket ditt, blant mange andre ting.

Hjelp, jeg vet ikke hvilken modell jeg vil ha!

Om du er usikker på hva slags modell du ser etter, er det best å starte med å avgrense søket ditt slik, før du også sorterer mobiltelefonene etter kategori som vist over. Prøv å sett en maksgrense for hvor mye penger du er villig til å betale, i tillegg til minimumsgrensen på 700 kroner. Eksempelvis kan du velge å bare vise telefoner under 4 800 kroner, hvis det er grensen din.

Det er også mulig å huke av for fylker og kommuner under Område. Huker du av bare for områdene du bor i, er sjansen for at du finner en selger i ditt nærområde stor. Samtidig går du glipp av enorme mengder tilbud, og med tanke på at de fleste selgere er villige til å sende produktet anbefales det å gjøre et landsdekkende søk.

Legger du et par minutter i å gjøre disse tingene, så får du et mye ryddigere og mer avgrenset søk. Det hjelper deg med å kun få opp det du faktisk ser etter.

Likte du tipsene våre? Neste gang gir vi deg tips om hvilke bruktmobiler som er mest gunstige å kjøpe akkurat nå!

Vurderer du å bytte ut din gamle mobiltelefon?
4 ting du burde tenke på før du kjøper bruktmobil »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen