Guide
(Bilde: Shutterstock/ Sashkin)

Bruk 5 minutter – slipp å huske passord igjen

Vi ble overrasket over hvor enkelt det er å få et bra passord.

Tenk om det fantes en måte å lage bombesikre passord på, som samtidig gjorde dem lette – eller for den saks skyld unødvendige – å huske. Dette ville uten tvil øke sikkerhetsfølelsen til mange på Internett, og kunne satt en skikkelig stopper for datainnbruddene vi stadig hører om.

Bare i løpet av den siste tiden har programvaregiganter og flere datingnettsteder vært blant dem som har mistet kundeinformasjon, noe som har ført flere titalls millioner passord på avveie. Kanskje gjelder det ditt passord, eller i det minste passordet til noen du kjenner.

Om passordet ditt kommer på avveie etter et vellykket innbrudd, eller på grunn av feil som Heartbleed-bugen, skulle du i en ideell verden ikke trenge å være spesielt bekymret. Så lenge selskapene det gjelder er åpne om det når systemene deres er blitt kompromittert, og du ikke har benyttet samme passord på andre nettsteder, har ikke de slue inntrengerne noe sted å utnytte passordet ditt.

Dessverre lever vi ikke i en ideell verden, men i en verden hvor de store selskapene skjelver av frykt for å miste ansikt eller penger om de innrømmer innbrudd i det som ofte er elendig sikrede systemer. Vi kommer heller ikke unna vår egen rolle, for om du spør en hvilken som helst bekjent av deg er sjansen stor for at vedkomne nikker bekreftende på at han bruker det samme passordet flere steder. Det er selvsagt komfortabelt, men slike fristelser er det utrolig viktig å ikke falle for.

Uansett hvor komplisert og langt dette éne passordet ditt er, skal det nemlig ikke mer enn et lite datainnbrudd til før datasnoker i teorien har tilgang til flere av dine brukerkonti på nettet, og de er åpne for misbruk.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (49)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen