Blu-ray vs. HD DVD

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Blu-Ray vs. HD DVD

Det er mange grunner til å glede seg til de nye formatene kommer, men det er dessverre også mange grunner til å være skeptisk. På noen punkter går utviklingen framover, men på andre punkter kan de to formatene bli et steg bakover for vanlige forbrukere.

I år er det 10 år siden den kommersielle DVD-platen kom. Twister var den første DVD-filmen som ble gitt ut, og den kom i 2.1-lyd. Siden den gang har DVD-ene fått utvidet både lyd- og lagringskapasitet, og det har kommet til flere DVD-formater. Ikke minst har DVD-brennere blitt vanlig, så og si alle nyere PC-er gir en mulighet for å brenne DVD-er selv.

To ting har det ikke vært mulig å gjøre noe med. Bildeoppløsningen og kopi-restriksjonsmekanismene i DVD-formatet er akkurat de samme som i 1996. Bildeoppløsningen er dermed 720x480 og 720x576 piksler for henholdsvis NTSC og PAL-format, og dette er mindre enn oppløsningen på mange av HDTV-ene som er i salg i dag. Likeledes er CSS, soneinndeling og Macrovision i dag ingen hindring for misbruk av innholdet på DVD-en.

I denne artikkelen ser vi nærmere på Blu-ray- og HD DVD-formatene, og forklarer de viktigste forskjellene, fordelene og ulempene. Kanskje er det lurt å vente litt med å anskaffe seg en Blu-ray- eller HD DVD-spiller, uansett hvem som måtte vinne formatkrigen?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen