GUIDE: Beste Apple TV-apper Her er alt du bør laste ned, og  ikke  laste ned, til din Apple TV

Guide Beste Apple TV-apper

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Her er alt du bør laste ned, og ikke laste ned, til din Apple TV

Sjekk ut vår oppdaterte app-liste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple TV er mer enn kraftig nok til å kjøre spill på storskjerm. Den gamle utgaven måtte klare seg med systembrikken fra iPhone 6, mens den nye 4K-boksen har samme prosessor som du finner i den nyeste iPad Pro-modellen.

Det betyr i praksis at Apple TV ved siden av å være en strømmeboks på mange måter er en fullt funksjonell spillkonsoll også. Det er når du går fra å bare strømme til å også utnytte muligheter som å kjøre spill eller andre apper boksen går fra dyr strømmedings til prisgunstig alt-mulig-maskin.

Grafikken vil ikke bli fullt på høyde med dedikerte spillkonsoller eller påkostede PC-er. Men som utallige spill av typen Flappy Bird, Angry Birds og Hill Climb Racing har vist oss på mobilen for lengst; man behøver ikke alltid den aller råeste grafikken for å leve seg inn i spillet.

Her tar vi med et lite utvalg av de største titlene, og av dem vi liker best på Apple TV.

Shadowmatic

Denne tittelen har du kanskje prøvd på andre Apple-dingser, og utgaven som har funnet veien til Apple TV er svært god. Her får du utdelt én eller flere snåle, ubestemmelige former på skjermen. En usynlig lyskilde er plassert foran denne formen, og det er en vegg rett bak. Din oppgave er å snu og vende på det du har fått utdelt, til det lager en skygge som ser ut som noe du kjenner igjen.

Kontrollene er elegant løst, og dette spillet virker nesten skreddersydd for den nye Apple TV-fjernkontrollen. Snurr rundt på formen ved å sveipe rundt på selve berøringsplaten. Hvis du kommer frem til en helt perfekt, opp ned and, kan du bruke ytterkantene på platen til å snu den rett vei etterpå. Her får du som er glad i klassisk gåteløsing mange timer knallgod underholdning. Har du brukt altfor mange timer på å spille deg gjennom The Box-spillene på mobilen? Da er Shadowmatic obligatorisk på Apple TV.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Shadowmatic.com

Sketchparty TV

Et spill litt utenom det vanlige er Sketchparty TV. Det finnes mange varianter av dette tegnespillet i den mer fysiske verdenen, men her foregår alt på TV-en din. Vel, nesten. I likhet med noen av appene vi ikke anbefaler uten forbehold, krever Sketchparty at du har enda en Apple-dings til å bruke som fjernkontroll.

Vi regner imidlertid med at flertallet av Apple TV-kjøpere har enten en iPhone eller en iPad i samme husstand. Dermed vil du neppe måtte løpe ut for å handle tilbehør om du vil spille Sketchparty. Tilbehøret er i så fall svindyrt. Men har du en iPhone eller en iPad fra før, får du i oppgave å tegne ord. Du kan sette opp lag med flere spillere, og det er om å gjøre å tegne så forståelig at motstanderlaget klarer å gjette. Appen fører poeng og kårer en verdig vinner til slutt. All tegningen foregår på én dings, og enten det er en kosestund med familien eller fest i kollektivet kan spillet vise seg å bli en hit.

Pris: Gratis, eller 59 kroner for premium

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja, bruker iOS-apper kun for fjernstyring

Utviklernes nettsider: Sketchparty.tv

Crossy Road

Husker du Frogger? Du er unnskyldt om du ikke gjør det. Det begynner å bli noen år siden Frogger var siste nye - det dukket nemlig opp i 1981. Men konseptet i Crossy Road er det samme. Du skal navigere et litt uheldig, pikselert fjærkre over veier og elver. Aller helst uten å krepere på veien.

Konseptet er enkelt, og det virker. Styr pikselhanen ved å sveipe på fjernkontrollens pekeplate. Hopp uti det, og lek deg i trafikken ved å sveipe oppover eller trykke pekeplaten ned. Men pass på, neste bil er rett rundt hjørnet. Et fryktelig enkelt og veldig morsomt spill. En flerspillervariant hører til, men krever at du har en spillkontroller i tillegg.

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Crossyroad.com

Beat Sports

Husker du Wii Sports for Nintendo-maskinen med halvparten av samme navn? Beat Sports har mye til felles med Nintendo-varianten som fikk folk til å kaste Wiimoter veggimellom. Det er også en viss fare for at du gjør det samme med Apple TV-fjernkontrollen din, om du ikke har et godt grep, eller kjøper den lille håndleddsstroppen som tilbehør.

Der Wii Sports hadde en rekke ulike sportsmoduser, og de fleste av dem med en slags rot i virkeligheten, handler Beat Sports i hovedsak om å slå baller med balltre. Her finnes det flere varianter, men de går stort sett ut på det samme i en eller annen form. Du kan koble til ekstra spillere ved å bruke iPhoner ved siden av, men her styres spillet ved sveip på skjermen i stedet for veiving med den vanlige fjernkontrollen. Spillet er dyrt, og ikke så veldig variert med tanke på prisen. Men her snakker vi også om et typisk spill som appellerer mest til de yngste, og som likevel kan være helt super familieunderholdning.

Pris: 95 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, støtter bare Apple TV

Utviklernes nettsider: Beatsportsgame.com

Transistor

Transistor, den spirituelle oppfølgeren til fabelaktige Bastion, er atter et kostbart spill. Men du verden så annerledes det er. En mannsstemme hvisker instruksjoner mens du styrer spillkarakteren din, som sett ovenfra ser ut til å være en liten jente. Jenta plukker med seg et sverd som er så digert at hun må slepe det etter seg, og det er din oppgave å denge løs på roboter og annet du støter på.

Brettdesignen ses ovenfra, og virker å være basert på silisiumslagene inni en databrikke. Musikken elektronisk, med sporadiske innsmett av banjoklimpreri helt i bakgrunnen. Når vi støter på nye spillkarakterer er det jenta som går bort og sier hei, mens det er stemmen fra oven som fører samtalen. Vi må legge til at spillmekanikken her er litt utenom det vanlige også. Du kan nemlig pause hele spillet for å lage makroer — sett med forhåndsdefinerte bevegelser og angrep, som du deretter kan trykke på en knapp for å aktivere.

Kontrollene er gode, og grafikken og hele stemningen i spillet skiller seg veldig fra det meste annet. Absolutt verdt en anbefaling.

Pris: 95 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Supergiantgames.com/blog/transistor-coming-to-the-new-apple-tv

Calvino Noir

Calvino Noir en av de mest spesielle gjennomføringene av en todimensjonal sidescroller vi har sett. Skjermbildene ser enkle, og til og med litt kjedelige ut. Men stemningen i Calvino Noir er noe helt annet enn vi har blitt vant til å forvente av denne typen spill. Det til tross for at sjangeren rommer alt fra de originale Super Mario-spillene til nyere klassikere som Braid.

Du møtes av en særdeles britisk fortellerstemme som legger en mørk men litt eventyraktig stemning over opplevelsen fra første sekund. At spillet i tillegg har 3D-animerte effekter bak dets todimensjonale ytre er også veldig stilig. Karakteren din er en behattet sort skygge av en mann. Rundt skyggen får du en liten indikator som viser hvilken vei du er i ferd med å gå, eller hvilke valg du kan ta. Snakkebobler dukker opp når du nærmer deg noen som kan gi deg informasjon. Og informasjon trenger du, for hva i allverden ville damen som ringte deg haugevis av ganger før du kom hjem til det litt shabby hotellet ditt?

Kontrollene er gode, stemningen er mørk og spennende, og historien er god. Dette er, som Shadowmatic, et spill som virker å egne seg bedre på fjernkontrollen enn på annet spillutstyr.

Pris: 39 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Mcro.org/calvinonoir

Paper Flight

Flappy Bird skapte stor furore da utvikleren trakk spillet for noen år siden. Brukerne skulle ha blitt så frustrerte over spillet at de truet ham. Men Flappy Bird var slett ikke det første i sitt slag, og varianter med helikoptre og andre flygende farkoster har eksistert lenge. Enda en utgave heter Paper Flight og har tilhold på Apple TV.

Den har imidlertid et par unike trekk sammenliknet med mange av de andre. Der man ellers må nøye seg med en knapp, eller ett tapp, for å holde flygedingsen i lufta, styrer du papirflyet i Paper Flight ved å sveipe opp og ned på fjernkontrollens styreflate. Det gir en langt mer behagelig, og mindre rykkete spillopplevelse. Men det betyr slett ikke at papirflyet har vesentlig større overlevelsessjanser enn den hersens fuglen. Det er nok av hindringer i veien, og av og til blir nåløyet veldig trangt. Da stiger pulsen selv om kontrollene i seg selv er mer bedagelige. Liker du endeløse sidescrollere er Paper Flight billig, vel utført og underholdende i all sin enkelhet.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, støtter bare Apple TV

Utviklernes nettsider: Paperflight2015.weebly.com

Sparkle 2

Hvis du har spilt Zuma vet du akkurat hva Sparkle 2 går ut på.
Hvis du har spilt Zuma vet du akkurat hva Sparkle 2 går ut på.

Hvis du har spilt Zuma vet du akkurat hva du går til når du ser skjermdumpen fra Sparkle 2. Du styrer en kanon som skyter fargerike kuler. Inn langs en bane rundt deg kommer det mange flere kuler på rad og rekke, og i alle slags farger. Det er om å gjøre å få tre like farger på rad. Skyter du kulen din inn på feil sted får du bare mer opprydningsarbeid etterpå.

Spillmekanisk er Sparkle 2 svært nært ved å være en blåkopi av Zuma, og liknende varianter. Men bonusene du får er litt annerledes. Spillet egner seg ganske godt for den medfølgende fjernkontrollen, men virker ikke i det hele tatt med spillkontroller.

Vi hadde kanskje ønsket å kunne bruke en av kontrollerens analoge stikker til å sikte raskere, men det er altså ikke mulig. Har du skyhøye poengrekorder i Zuma kommer du antakeligvis til å irritere deg over at fjernkontrollen her slett ikke er like effektiv og presis som en mus kan være, men hvis du bare ser etter et enkelt og underholdende spill kan Sparkle 2 være midt i blinken.

Pris: 69 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: 10tons.com

Nono Islands

Heisann!
Heisann!

Idet spillet starter ser det litt ut som om vi har gitt oss i kast med ett av de mange spillene der alt går ut på å løpe lengst mulig uten å krepere. Heldigvis er ikke Nono Islands noen Temple Run-klone. I stedet er den noe i retning av det motsatte.

Der løpespillene kun sender deg utenfor kanten og inn i den sikre død dersom du bommer på plutselige feller, kan du falle utenfor stien hele tiden i Nono Islands. Men i stedet for å være tvunget til å løpe, kan du ta ett og ett skritt, i ditt eget tempo. Dette gjøres ved å sveipe i riktig retning på fjernkontrollen, og det er overraskende fort gjort å sveipe akkurat nok feil til at du fyker utenfor. Med god reaksjonsevne og litt øvelse kan du imidlertid hente deg inn igjen om du tramper utenfor.

Du må hoppe rundt, og av og til klatre. Det viktigste her er å komme seg fra a til b uten å falle utenfor.
Du må hoppe rundt, og av og til klatre. Det viktigste her er å komme seg fra a til b uten å falle utenfor.

Som så mange av disse spillene gjør du unna ett lite brett om gangen, så heldigvis taper du ikke mye fremgang dersom du drukner. Og det må du regne med å gjøre i blant. Spillet balanserer flott grafikk og relativt enkel spillmekanikk opp mot en til dels frustrerende kontrollmetode. Her handler det ganske ofte mer om å traktere et berøringsgrensesnitt så presist som overhodet mulig, enn om rene spillmessige utfordringer. Igjen noterer vi oss at håndkontrolleren ikke virker. Det er kanskje like greit i dette spillet, ettersom mye av moroa ville forduftet om styringen var laget for å være så presis som mulig.

Pris: 49 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Nonoislands.com

Canabalt

Du styrer karakteren i Canabalt ved å tappe på fjernkontrollens pekeplate.
Du styrer karakteren i Canabalt ved å tappe på fjernkontrollens pekeplate.

Alt går i bølger. Til og med pikselgrafikk. I datamaskinens tidlige dager var den en nødvendighet, fordi ytelsen ikke holdt til særlig mer. Fotorealisme nærmer seg en reell mulighet for de råeste spill-PC-ene, og selv en liten og relativt rimelig epleboks til å ha under TV-en er i stand til å vise imponerende bildekvalitet.

Likevel har det altså dukket opp en rekke spilltitler som henter stil fra fortiden. Dette er en nokså klassisk sideskroller, der ymse bygningsmasse og hindringer flyr forbi, mens du må forsøke å hoppe forbi etter beste evne.

Grafikken er svært enkel og pikselert. Her er det spillnostalgi som gjelder, og stilen er gjennomført og fin. Ved siden av grunnmekanikken kan du velge blant en rekke baner, men mange av dem er svært like. Et flott spill som kan spilles av inntil to spillere, men som kanskje skulle vært litt mer variert med tanke på prisen på 29 kroner.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Adamatomic.com

Bullet Boy

Har du alltid ruget på en drøm om å være menneskelig kanonkule? Setter den irrasjonelle frykten for store mengder svartkrutt en stopper for fremtidsplanene? Vel, da kan du muligens vurdere å leve ut fantasiene i Bullet Boy.

Her skal du nemlig sørge for at en skikkelig hardhaus kommer seg fra begynnelse til slutt i brett bestående av kanoner. Det er kanonene og ikke figuren du styrer. Mange av dem roterer, slik at du må beregne hvor figuren din lander så godt som mulig før du skyter. Også må du passe på at ikke en av de mange og ubrukelige blå fuglene er i veien. Klabert, det gir en viss tilfredsstillelse å skyte ned de snåle skapningene, men da må du samtidig starte brettet på nytt.

Blir du ikke kverket av fuglene risikerer du å dø av akutt hjernerystelse, idet du blir skutt inn i nærmeste bygning. Vindmøller, tornadoer og mye annet er dessuten ute etter deg. Dermed må du være både kjapp og presis. Kontrollene er svært enkle. Kun ett trykk for å utløse kanonen, mens du håper på det beste. Et gjennomført spill der konsept, grafikk og musikk gir assosiasjoner til Nintendo 64s glansdager.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Bulletboygame.com

Offroad Legends 2

Trials-spillene har etter hvert utviklet seg til en egen sjanger. Konseptet er nokså enkelt, og går ut på at du får presentert ufornuftig terreng som du må forsere med bil, sykkel eller andre behjulede varianter.

I Offroad Legends tar du kontrollen over en diger firehjulstrekker som skal kjøre gjennom en bane. Utfordringen er å komme seg opp bakker og å gjøre lange nok hopp uten at bilen lander på taket.

Spillet har enkle kontrollmekanismer, men som for alle disse spillene er det slett ikke alltid enkelt å komme seg i mål. Enten du har spilt Trials-serien på Xbox, eller Hill Climb Racing på mobilen er Offroad Legends obligatorisk underholdning på Apple TV.

Pris: 9 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Offroadlegends.com

Phil The Pill

Dansende kakerlakker er stjernene i dette smått absurde labyrintspillet. Ved å sveipe rundt på Apple TV-fjernkontrollen kan du få hovedpersonen til å stupe kråke og rulle rundt i brettene. Dyret stopper ikke før du ber om det, eller det treffer en vegg.

Tilfeldigvis er disse kakerlakkene også ganske flinke til å bokse, så mange vegger kan du bare denge ned når du møter dem.

Som vanlig i slike spill handler det om å komme seg fra punkt a til punkt b, uten å omkomme på veien. Går det for sakte? Da innhentes du av en grønn giftsky.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Curiousmedia.com/phillthepill

Pako Car Chase Simulator

Hei igjen, pikselgrafikk. Hvis du spilte bilspill på tidlig nittitall har du sett denne grafikken før. Her er alt kantete, og detaljer og teksturer er en glemmesak. Og du glemmer faktisk behovet for både teksturer og flere detaljer fort.

Spillet foregår på parkeringsplasser, kirkegårder og andre lystige steder. Det er din oppgave å kjøre som en tulling til du kolliderer med faste installasjoner, eller en av de ørten politibilene som forfølger deg.

Bilene dine er slett ikke sportsbiler, så kontrollene er litt treige, og det er svært lett å slenge rumpa borti en tilfeldig gatelykt. Vi vet allerede at realisme kanskje ikke er dette spillets største styrke, så vi blir ikke veldig overrasket av at bilen eksploderer for den minste ting.

Du spiller så lenge som du gidder, eller klarer å unngå hindringene. Etter å ha spilt i flere minutter sammenhengende, lå det brennende politibiler strødd utover parkeringsplassen. Vanskelighetsgraden er gradvis økende, så til slutt må du sannsynligvis uansett gi tapt. Eller kanskje ikke? Enkel underholdning av beste slag.

Spillet fungerer fint både med fjernkontroll og håndkontroller, men sistnevnte gir litt bedre styring.

Pris: 9 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Treemengames.com/pako

Back to Bed

Back to Bed er Lemmings der gnagerne er erstattet av en skikkelig trøtt type. Vår mann går i søvne, og uten hjelp tramper han rett utenfor nærmeste avgrunn. Derfor er du naturligvis en slags hund med horn, som må plassere ut epler på de riktige stedene i drømmeuniverset.

Av en eller annen grunn snur søvngjengeren seg alltid med klokka, slik at det er noenlunde enkelt å beregne hvor han vil gå. Målet er, som navnet antyder, å få syvsoveren tilbake til køys, der han kan få snorke fra seg uten å dø.

Selv om vi på sett og vis har sett konseptet tidligere, skiller Back to Bed seg grafisk fra sine forfedre, både på grunn av den snodige drømmeverdenen, og den rare skapningen du kontrollerer. Vi vet heller ikke hvorfor epler skal være spesielt effektive til å stoppe søvngjengere, men vi tror ikke det ville hjulpet på faktiske somnambulister. Ikke er vi overbevist om at de alltid snur seg med klokka heller.

Et trivelig lite spill med relativt korte brett og god gjennomføring.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Bedtimedigitalgames.com

10 Pin Shuffle Pro

Her spiller du bowling eller shuffleboard rett på skjermen. Konseptet er ganske enkelt, og vi har sett mange utførelser av liknende ting tidligere. Men vi liker måten kontrollen fungerer på. Du sender nemlig steinen avgårde ved å trekke tommelen over fjernkontrollen i riktig retning og hastighet.

Som vanlig kan dette være svært utfordrende, og det tar litt tid å lære seg kontrollene. Synes du det blir for enkelt etter hvert kan du stille opp vanskelighetsgraden for selve berøringsflaten på fjernkontrollen.

I tillegg til relativt ordinære varianter av bowling og shuffleboard kan du velge å spille om utdelte spillkort, der det er pokerreglene som avgjør hvem som vinner.

Et enkelt lite spill som likevel har mye innhold. Du kan spille alene, mot Apple TV eller mot venner. Vi har foreløpig bare prøvd oss mot selve boksen, men vi ser for oss at dette er svært gøyalt også i sosialt lag.

Pris: 39 kroner (finnes også som gratisversjon)

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Tenpinshuffle.com

Hill Climb Racing

Få spill tilbyr så mange timer spillbarhet som Hill Climb Racing, med sine endeløse baner og haugevis av ulike kjøretøy. På mange måter er dette en enklere variant av de mange Trials-spillene som finnes for PC og konsoll. Men at den er enklere betyr ikke at den ikke er morsom.

Gass og brems er de to kontrollene du har på bilen eller motorsykkelen, men heldigvis fungerer begge deler også i luften. At du kan bremse deg til en salto midtveis i et langt hopp vil kanskje gi deg som er realfagsnerd grå hår i pannen, men det trenger ikke være realistisk for å være gøy.

Eneste nevneverdige irritasjonsmoment her er at Hill Climb Racing 2 med flerspillermodus fortsatt ikke er tilgjengelig på Apple TV, rundt ett år etter at det ble sluppet for iOS og Android.

 

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Fingersoft.net

Jetpack Joyride

Navnet på denne tittelen er jo helt feil! Det er ingen jetpack du har på ryggen i dette spillet - det er en kraftig mitraljøse. Du vet, disse lynraske våpnene, gjerne med en roterende ring av geværløp og patroner på rekke og rad. Er du ikke vaskeekte krigsherre selv, har du sikkert sett disse i actionfilmer fra inn- og utland. Men som du kanskje vet har våpen rekyl, og enn om man kunne fly på denne rekylen? Det er hele spillkonseptet her.

Du flyr på en bølge av geværild, og utraderer i samme slengen de onde laboratoriefolkene som løper rundt under deg. Du må også unngå irriterende feller i ulike høyder i spillet. Mekanikken er ekstremt enkel; hold fingeren på berøringsflaten til fjernkontrollen for å sette igang ragnarok under deg.

For deg som tenker «Åh, en artigere utgave av Flappy Bird» har vi egentlig kun ett ord: bingo! For det er akkurat det det er, men det er ikke fullt så vanskelig innledningsvis og all staffasjen rundt gjør spillet betydelig mer artig enn «originalen» som i sin tid ble trukket fra appbutikkene fordi utvikleren fikk hatbrev fra spillerne.

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Halfbrick.com

Vil du få værvarselet ditt av en frekk gulrot? Neste side er full av merkelige apper »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen