GUIDE: Tek-lesernes beste nettleserutvidelser Bruker du de samme nettleser­tilleggene som andre Tek-lesere?

Guide Tek-lesernes beste nettleserutvidelser

Bruker du de samme nettleser­tilleggene som andre Tek-lesere?

Vi fikk tips om mange spennende nettleserutvidelser.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For en uke siden spurte vi dere hvordan nettleseren deres var konfigurert og hvilke nettlesertillegg dere ikke klarer dere uten.

Vi fikk inn en solid bunke svar, og mens overraskende få av dere gjør store endringer i hvordan selve nettleseren er satt opp, viste undersøkelsen vår at det spesielt er én nettleser og en viss type nettlesertillegg mange dere sverger til. 

Ikke overraskende er det Googles Chrome som er den jevne Tek-leserens favorittnettleser, med Mozillas Firefox og Operas Opera-nettleser et godt stykke bak. En og annen har dog dyppet tåa i den norske nettleseren Vivaldi, som foreløpig er i beta-stadiet. Vi har kikket på «annerledesnettleseren» Vivaldi tidligere, for alle som er interesserte. 

Dermed er det nettlesertillegg for Chrome, Firefox og Opera vi vil fokusere på i denne saken. 

Nettlesertilleggene som går igjen hos mange av dere er ulike annonse- og sporingsblokkere som adblock og uBlock, utvidelser som forbedrer seeropplevelsen på YouTube og tillegg som håndterer passordene deres, slik som 1Password og Lastpass.

Vi har testet passordhåndterere:
Se hvilke vi anbefaler (Åpen Tek Ekstra-sak) »

Dere er også glade i å holde saker og ting synkroniserte mellom alle de ulike enhetene deres, så nettleseren dere bruker på PC-en er gjerne den samme dere sverger til på mobilen og nettbrettet.

Under presenterer vi noen av de mest interessante, overraskende og smarte nettlesertilleggene dere har fortalt oss gjør verdensveven til en bedre opplevelse for dere.

Merk at vi for en rekke Chrome-spesifikke tillegg har funnet frem til alternativer for Firefox som dere ikke nødvendigvis har tipset oss om. Vi har ikke lett like godt etter dedikerte Opera-tillegg ettersom Chrome-tillegg faktisk kan installeres også i denne nettleseren ved å – du gjettet det kanskje – installere et tillegg!

# 1 – Magic Actions for Youtube (Chrome, Opera, Firefox)

Etter de mange tipsene om «Magic Actions for YouTube» vi har fått inn er det trygt å si at dere virkelig elsker videonettstedet. For skikkelige YouTube-vrak holder imidlertid ikke standardutgaven vann. For mange små irritasjoner melder seg både før, under og mellom videoklippene vi ser, og de blir tydeligere desto mer tid en tilbringer på tjenesten. 

Med Magic Actions for YouTube blir videonettstedet som en drøm å bruke. Du setter blant annet en effektiv stopper for såkalte «prerolls», altså reklamen i forkant av den lille videosnutten du skal se. Dessuten blir du aldri mer tvunget til å krysse ut de små tekstreklamene som dukker opp nederst i videoen akkurat i det du har lent deg tilbake i stolen og deretter med jevne mellomrom. 

Det vi kanskje synes er den aller smarteste funksjonen, og som vi ikke forstår hvorfor Youtube ikke har implementert på en bedre måte selv, er valget for å starte videoene i en spesifikk oppløsning, eventuellt den høyeste tilgjengelige oppløsningen. Flere og flere klipp er filmet i høyere oppløsning enn Full HD, og når stadig flere av oss har skjermene og båndbredden som gjør det mulig å oppleve den beste kvaliteten, hvorfor kreve at vi manuelt må overstyre Youtubes kvalitetsinnstillinger hver eneste gang?

Magic Actions gjør det også mulig å skjule annoteringer som opplaster har lagt på videoen eller andre elementer på siden som kommentarer eller beskrivelse. En natt/dag-bryter endrer bakgrunnsfargen fra hvit til sort, og autoavspilling av videoer kan parkeres for godt. 

Les mer om Magic Actions her »

Legg til i Chrome »
Legg til i Firefox »
Legg til i Opera »

# 2 – crxMouse Chrome Gestures (Chrome)

Du har både et vell av hurtigtaster og snarveiknapper i nettleseren din, men ofte sitter du kanskje ikke ved tastaturet eller du har gravd hånden litt for dypt ned i bollen med ostepopp tidligere på kvelden. Da er det genialt å kunne gjøre navigasjonen kun med musen.

Opera og Vivaldi lar deg allerede bla frem og tilbake mellom nettsider, åpne lukkede faner eller gå til spesifiserte nettsteder ved å utføre spesielle bevegelser med musen. Verdens mest populære nettleser, Chrome, har imidlertid ingen slik smart løsning. 

Du kan likevel gi den nettopp det ved å legge til crxMouse Chrome Gestures.  

I tillegg til bevegelsene nevnt innledningesvis har du flere smarte bevegelser tilgjengelig, slik som å gå til startsiden din, laste siden på nytt, åpne et nytt vindu, åpne lenker i ny fane og mye mer. 

Firefox-brukere kan utforske FireGestures for mye av den samme funksjonaliteten.

Legg til crxMouse Gestures i Chrome »
Legg til FireGestures i Firefox »

# 3 – Session Buddy (Chrome)

Hvis du har en bråte faner oppe i nettleseren og ønsker å ta opp arbeidet på et senere tidspunkt, kan du lagre alle åpne faner som en gruppe med bokmerker. Men en bedre løsning er å installere et lite tillegg som organiserer dette på en ryddigere måte. Opera har funksjonen innebygget (høyreklikk på en av fanene og velg «Lagre faner som hurtigvalgmappe»), men for Chrome bør du kikke på Session Buddy.

Ikke bare blir det enklere å bytte mellom aktive arbeidsoppgaver og holde bedre oversikt, men du kan spare mye minne på maskinen din og redusere faren for at nettleseren krasjer ved å samle og lukke faner du ikke trenger der og da. 

Om du har så mange lagrede faner kan du søke dem opp med nøkkelord eller nettadresse, og faner kan også arkiveres til, eller åpnes fra, tekstfiler med URL-er. 

Firefox-brukere kan ta en titt på «Session Manager», og Safari-brukere på «Session», som fungerer på samme måte.

Legg til Session Buddy i Chrome »
Legg til Session Manager i Firefox » 
Legg til Sessions i Safari »

# 4 – Dark Reader (Chrome)

De fleste internettsider er «blendahvite». Store skinnende hvite bakgrunner med litt sort tekst, bilder og reklame rundt. Det å glo på en lysende hvit skjerm hele dagen er i beste fall ikke helt optimalt for øynene våre, og mens du selvsagt kan redusere lysstyrken på skjermen eller installere ulike programmer for å justere fargegjengivelsen, er det ikke alltid nok. Det er når øynene dine har fått nok av det blendende hvite lyset nettlesertillegget Dark Reader kommer inn i bildet. Dark Reader bruker avanserte algoritmer til å detektere lyse bakgrunner og gjøre disse mørke og mindre skjærende for øynene. Samtidig tilpasses tekst og lenker til bakgrunnen, enten ved å gjøres hvite eller få en lysegrå nyanse.

Du kan velge å invertere alle nettsider eller kun et utvalg du bestemmer – gjerne nettstedene du besøker på kvelden, da en lysende hvit skjerm er noe du vil unngå om du vil sovne raskere. Du kan også detaljstyre kontrast og lysstyrke på den mørkere bagrunnen.

Slik blir du kvitt irriterte øyne og får sove bedre etter en lang dag ved PC-en (Tek Ekstra) »

Firefox-brukere kan forsøke den noe enklere utvidelsen «Owl».

Legg til Dark Reader i Chrome »
Legg til Owl i Firefox »

Se 5 tips til på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen