GUIDE: Beste Apple TV-apper Her er alt du bør laste ned, og  ikke  laste ned, til din Apple TV

Guide Beste Apple TV-apper

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Her er alt du bør laste ned, og ikke laste ned, til din Apple TV

Sjekk ut vår oppdaterte app-liste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple TVs hovedfokus er fortsatt på media og strømming. Men denne gangen må du laste ned apper for det, dersom du ikke bruker Apples egne leieløsninger.

Her tar vi med et par apper som vi mener er obligatoriske for alle som vil få full utnyttelse av Apples nye TV-boks. Appene som hører til de betalte strømmetjenestene forutsetter naturligvis at du oppretter, eller allerede har, et abonnement. Derfor er det ikke sikkert du bør laste ned alle disse, men du bør definitivt hente ned appen som hører til ditt foretrukne film- og seriearkiv.

TV-appen

Den nye TV-appen fra Apple er en slags samleportal for alle strømmetjenestene dine. Eller, den skal i hvert fall være det. Foreløpig er det ikke alle tjenester som er koblet opp mot den, men utvalget øker. Hvis du får en ny Apple TV er appen enten forhåndsinstallert eller dukker opp med en programvareoppdatering. Så denne slipper du å hente ned selv.

Apples TV-app er kjekk å ha. 
Apples TV-app er kjekk å ha.  Bilde: Niklas Plikk / Tek.no

Men vi tar den likevel med, fordi den endrer måten du bruker de andre strømmetjenestene på. Av tjenestene som er koblet opp kan vi nevne i fleng - Netflix (kun delvis), Viaplay, C-More, Amazon Prime Video, TV2 Sumo og Mubi. Bruker du to eller flere av disse kan TV-appen fort bli viktig for deg. Har du kun én er det i større grad et valg om hvilke menyer du foretrekker.

Du som har flere av disse bør vurdere å svare ja når Apple TV spør om du også vil koble tjenesten til TV-appen. Så fort alle tjenestene dine er koblet opp blir nemlig appen til en interaktiv TV-guide på tvers av tjenestene dine. Undertegnede har Viaplay, Netflix og Amazon Prime koblet opp. Resultatet er at man får se det samlede utvalget fra disse tjenestene, og da begynner det å bli ganske mange herlige titler å velge mellom. Og gjennom litt juks foregår tilsynelatende alt på ett sted.

I tillegg fremhever appen innhold fra de ulike strømmetjenestene, så her får du også litt hjelp til å velge.

Les mer om TV-appen i vår test »

Youtube

Verdens største arkiv av brukergenerert og kommersielt innhold er naturligvis hjertelig til stede på nye Apple TV. Vi mistenker at dette er én av de første appene Apple TV-brukere henter ned, men har du ikke lagt den til i utvalget ditt ennå venter den på deg i App Store.

Bruken er enkel og kjapp, og akkurat slik du forventer av en Youtube-app i storskjerm. Funksjonsmessig er den kanskje ikke så spennende, men innholdet taler for seg.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Youtube.com

NRK er en av de viktigste Apple TV-appene for norske brukere.
NRK er en av de viktigste Apple TV-appene for norske brukere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

NRK

NRKs Apple TV-app er nok en app som ikke skiller seg nevneverdig ut på funksjonssiden. Dette er mer eller mindre NRKs vanlige nett-TV-løsning tilpasset Apple TV. Noen få grafiske elementer er annerledes enn de er i nettleseren, men ellers er det meste likt.

Dette er imidlertid den mest omfattende samlingen kvalitetsinnhold du kan få tilgang på uten å betale en løs abonnementsavgift ved siden av. En solid app med enda mer solid innhold.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Nrk.no

NRK Super

Jul er gjerne TV-tid for barna, enten det er Disney-klassikere eller annet som står i fokus. NRK Super er portalen der du finner NRKs innhold for de yngste, og denne appen kan lett få seg noen timers bruk om en Apple TV har funnet veien inn i stua for første gang.

Appen er enkel å bruke, og oppfører seg i praksis omtrent likt som den vanlige NRK-appen, bare uten innholdet som ikke er interessant for barn.

Det betyr at de yngste finner det de måtte ha lyst til å titte på, så som Fantorangen og Zombielars, mens et mer blandet stuepublikum fort kan ha glede av Gaus, Roms og Brumund Dal i et lite Brødrene Dal-maraton. NRK Super-appen tilbyr altså moro for hele familien, men med fokus på de yngste.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Nrk.no

Amazon Prime Video

Finn Jarle

Amazon Prime Video er på langt nær den største videotjenesten her på berget. Men etter lang tids fravær er den tilgjengelig på Apple TV. Det kanskje største trekkplasteret for denne tjenesten er The Grand Tour - den gamle Top Gear-gjengen som i kjent stil går bananas med dyre biler på eksotiske steder. Som regel ispedd en god dose humor på hverandres bekostning.

Men liker du ikke bilserier er det stadig vekk mye innhold å ta for seg av her. Andre stortitler som American Gods, The Tick og Lore har fått en del oppmerksomhet.

Appen kobles opp mot kontoen din ganske enkelt ved at du taster brukernavn og passord på storskjermen, før du får en registreringskode for Apple TV-en din som du legger inn på tjenesten mens den kjører i vanlig nettleser. Underveis får du også spørsmål om du vil legge Amazon Prime til i TV-appen.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, omtrent 50 kroner måneden (5,99 dollar)

På nettet: Primevideo.com

TV2 Sumo

Sumo er mest en betaltjeneste, men har også noe gratis innhold.
Sumo er mest en betaltjeneste, men har også noe gratis innhold. Foto: Skjermdump

Abonnerer du på TV2s nettjenester er Sumo appen for deg. Den inneholder enkelte løse klipp fra kanalens nyhetssendinger som er gratis, og kan derfor være kjekk å ha også for deg som ikke er abonnent.

Navigasjonen er forholdsvis enkel, men det går med en del klikk i menyene. TV2 har nemlig et siste nivå i navigasjonen som få andre strømmeapper har. Etter at du har valgt serie, kanskje byttet vekk fra standardsesongen som vises først og til slutt plukket deg en episode, må du klikke en ekstra gang bare for å starte innholdet.

Det er litt keitete, men det virker fint når man blir vant til det. Igjen er det uansett innholdet som er viktigst.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, 129 kroner i måneden

På nettet:  Sumo.tv2.no

Netflix

Netflix kan gi deg forhåndsvisning av innhold øverst på TV-skjermen.
Netflix kan gi deg forhåndsvisning av innhold øverst på TV-skjermen. Foto: Skjermdump

Markedslederen på strømming har også mest innhold av betaltjenestene. Her får du ingenting gratis, men er du abonnent er Netflix-appen noe du bare må ha på Apple TV-en din. Appen støtter dessuten Apples løsning for forhåndsvisning av innhold. Dermed kan du legge den i hovedmenyen, og få presentert deler av innholdet som interesserer deg i visningslinjen øverst på skjermen.

Ellers er denne appen noenlunde ordinær. Har du sett én Netflix-app har du sett dem alle. Ett unntak er verdt å nevne. Der Netflix-appen på smart-TV-er med høy oppløsning støtter visning inntil 4K, må Apple TV klare seg med vanlig full-HD.

Pris: Gratis, forutsetter abonnement

Abonnement: Ja, fra 99 kroner/mnd

På nettet: Netflix.com

HBO Nordic er hjertelig til stede i App Store.
HBO Nordic er hjertelig til stede i App Store.

HBO Nordic

Enkel og grei avspillerapp for innholdet i HBO Nordics strømmetjeneste. Designmessig har den en del til felles med NRK-appen, men det er ingen ulempe. Den er enkel å bruke og hvis du er fan av innholdet HBO produserer og legger ut er dette absolutt en fin løsning.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, 79 kroner/mnd

På nettet: Hbonordic.com

Viaplay

Viaplay har laget app for Apples nye strømmeboks.
Viaplay har laget app for Apples nye strømmeboks. Foto: Skjermdump

Viaplay-appen gir deg alt innholdet som tilbys i Viasats strømmetjeneste. Navigasjonen er enkel, appen er rask og vi liker den relativt godt. Der mange av de andre løsningenes apper har identisk funksjonalitet med mobilversjonene, er det verdt å merke seg at Viaplay ikke støtter nedlasting for avspilling uten nett på Apple TV. Nå står TV-bokser som denne som regel permanent tilkoblet nett, men av og til faller nettverket ned. Med innebygget lagring i boksen hadde det ikke vært så dumt å kunne plukke ned én sesong om gangen for sikkerhets skyld.

Når det er sagt er det ingen av de andre appene som støtter såkalt offline-funksjonalitet, så Viaplay står ikke tilbake på Apple TV-plattformen. De er imidlertid slått av sin egen mobilapp i funksjonalitet.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, fra 99 kroner/mnd

På nettet: Viaplay.no

Plex

Plex kan være et svært godt valg for deg som har hjemmeserver.
Plex kan være et svært godt valg for deg som har hjemmeserver. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du en medieserver i nettverket er Plex en obligatorisk app for Apple TV. Mediesenterløsningen har eksistert på en rekke ulike dingser så langt, og har faktisk vært å finne på opplåste utgaver av tidligere Apple TV-versjoner. Men dette er første gang den er offisielt til stede fra start. Det den gir deg er mulighet til å spille hvilken som helst type innhold - selv det som Apple TV i utgangspunktet ikke støtter.

Det er likevel et par ting du må tenke på her. Løsningen virker ved at avsenderdelen, serveren, koder om innholdet til formater Apple TV støtter. Det betyr at filserveren din kanskje ikke er kraftig nok til å servere alle typer innhold til TV-boksen. Har du en solid PC i andre enden kan du derimot se på alle formater som er støttet i Plex-systemet. Det sagt vil selv en beskjeden NAS-boks med støtte for Plex være mer enn god nok til å strømme over en rekke vanlige filformater, så som MP3, MP4 (video) og h.264. Disse spiser Apple TV på direkten, slik at serveren slipper å jobbe overtid.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men krever at du har innhold og server selv

På nettet: Plex.tv

NAStify Player

Plex er vel og bra om innholdet ditt enten er i formater som er støttet av Apple TV, eller du har en server som er kraftig nok til å kode om innholdet før det sende til den lille boksen. Her møter gjerne brukere av nettverkslagring på problemer. Såkalte NAS-løsninger har gjerne ikke allverdens futt, og omkoding av video er krevende.

Her kommer NAStify Player inn. Appen med det litt spesielle navnet har nemlig en finfin egenskap. Den har en utgave av VLC bygget inn, slik at du enkelt kan surfe rundt i NAS-innholdet ditt, uten at avsenderboksen må gjøre noe særlig arbeid.

Vi har riktig nok støtt på bugs her og der. En og annen MP3-fil spilles av med dårlig lyd, og selv om DivX/Xvid spilles helt fint av VLC til vanlig, fungerer ikke det på Apple TV. Men så godt som alle andre formater vi har gitt appen har fungert fint, inkludert Windows Media-video. Selv om NAStify ikke spiller absolutt alt, er den nærme nok til å være et fint supplement til Apple TV og Plex.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Abonnement: Nei, men krever at du har innhold og server selv

På nettet: Nastify.codeisalie.com

Reuters TV

På jakt etter en finfin nyhetskanal til å kjøre på Apple TV? Da er Reuters TV ett supert valg. Når du starter appen blir du spurt hvor god tid du har, og du kan svare enten ti, tjue eller tretti minutter.

Så fort det er gjort går appen i gang med din personlige nyhetssending. En datastemme tar seg av rollen som nyhetsanker helt først, og opplyser om tidspunkt, og at de viktigste nyhetene nå er på vei. Basert på når du starter den vil innholdet være satt sammen forskjellig.

På sett og vis er Reuters TV litt som en dynamisk nettside, bare med videoinnhold fra Reuters i stedet for bilder å klikke på.

I selve klippene er det mennesker som snakker, og ofte innhold fra mange forskjellige kilder i tillegg til Reuters eget stoff. Appen er gratis og reklamefinansiert, så fra tid til annen dukker det opp korte reklamepauser. Som en kjapp og enkel måte å få informasjon fra ett av verdens største nyhetsbyrå er dette en ypperlig løsning.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men viser reklamer

På nettet: Reuters.com

TED

Du kjenner kanskje TED fra før. De mange konferansene med ulike talere som på hvert sitt vis skal inspirere og opplyse. Gjennom mange år har disse videosnuttene gått sin seiersgang på nettet, og nå er de også på Apple TV.

En enkel meny gir deg veldig kjapp tilgang på videoer av typen du ber om. Du kan for eksempel be om modige videoer, der du vil få talere som snakker om vanskelige tema på rad og rekke. Hvis du ikke vil ha en ferdig spilleliste kan du dessuten søke i innholdet, eller velge blant mange ferdig kuraterte spillelister.

Appen er enkel og funksjonell i sin form, og det er lite som står i veien for de lærerike videoene. Den er dessuten gratis å laste ned. For alle som kjenner konseptet er dette en selvsagt nedlasting til Apple TV, og har du ikke støtt på det før kan det hende du har timevis med underholdning og læring foran deg.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Ted.com

The Scene

Condé Nast har et bredt utvalg titler, inkludert Ars Technica og Wired for dingseentusiastene blant oss, The New Yorker for deg som er opptatt av hva som skjer i verden og Pitchfork for musikkslaven. Motestoff gjennom titler som W og Glamour hører også til, og det hele krydres fint med litt innhold om mat, bryllup, reise og golf. Litt å velge i, med andre ord.

The Scene er mediekjempens app for videoinnhold fra sine mange titler, så her får du videoer med det du måtte ønske deg av underholdning, dingser og mye mer.

Tjenesten koster ingenting, og du slipper å logge inn. Men du kan støte på reklame her og der. En slags mini-Youtube for kategoriene Condé Nast dekker tettest og er flinke på.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men viser reklamer

På nettet: Condenast.com

På jakt etter noen av de morsomste spillene? Bli med videre »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen