Bli med på tur i skogen!

Guide Geocaching

Bli med på tur i skogen! (Bilde: Montasje: Niklas Plikk, Teknofil.no/Flickr (Dave Wild))

Disse skjulte boksene er overalt - slik finner du dem

Kom igang med geocaching!

Jakten starter som oftest på cache-kartet.
Jakten starter som oftest på cache-kartet. Tegnene viser cacher – smiljefjes markerer cacher jeg har funnet, mens de andre tegnene markerer ulike typer cacher. Den grønne «boksen» det er flest av representerer standardcacher. Foto: Groundspeak/Google

Hvordan finner jeg cacher som passer for meg?

Alle cachebeskrivelser inkluderer vanskelighetsgrad, og de fleste inkluderer også ulike attributter. Vanskelighetsgraden kommer i to varianter, nemlig terrenggrad og vanskelighetsgrad på selve geocachen. Geocacher med terrenggrad 1 skal være mulig å nå for folk i rullestol, mens terrenggrad fem puttes på de tøffeste utfordringene – cacher som krever lange gåturer eller som er plassert på et sted som er veldig vanskelig å nå.

Attributtene kan være greie å ta en titt på.
Attributtene kan være greie å ta en titt på.

Den andre vanskelighetsgraden handler om hvor godt skjult geocachen er. Med vanskelighetsgrad 1 bør det være fullstendig åpenbart hvor den befinner seg, når du først har kommet frem. Jo høyere vanskelighetsgrad, jo mer må du regne med å lete. Noen er ekstremt godt skjult, og gjerne i beholdere som er kamuflert slik at de nesten går i ett med landskapet.

For dine første geocacher bør du velge geocacher med lav vanskelighetsgrad. Er du en erfaren turgåer trenger du ikke å bry deg så mye med terrenggraden, men frem til du får litt erfaring med selve letingen er det kjedelig å dra på langtur, og så vende tomhendt hjem fordi du ikke klarte å finne det du lette etter.

Du bør også velge en geocache med størrelse «small» eller større.

God kvalitetsindikator.
God kvalitetsindikator. Foto: Groundspeak

Geocacher er som nevnt også utstyrt med attributter. Dette er enkle symboler som sier litt om forholdene. De kan fortelle sånn cirka hvor lang turen er, om det er spesielle utfordringer du må ta hensyn til eller om du må ha spesialutstyr med. Skal du på tur med hele familien kan du se etter barnevennlig-attributten. I Norge er det også veldig viktig å sjekke attributten for vintertilgjengelighet. Mange geocacher blir nesten umulige å finne når bakken er dekket av snø.

Et annet godt tips er å se etter cacher som har mange favorittpoeng. Det er en god kvalitetsindikator.

NB: Før du går ut for å finne din første cache bør du sjekke om den har blitt funnet av andre cachere nylig. Geocacher forsvinner av og til, og det er kjedelig å lete lenge etter en cache som ikke finnes.

Om en geocache er midlertidig utilgjengelig er bakgrunnen grå på cachekartet, og navnet er streket over.

April Press Pic urban geocaching.
Urban geocaching er også moro. Foto: Groundspeak

Må jeg ut i skogen?

Nei, egentlig ikke. Det er massevis av geocacher i mer urbane strøk eller i nærheten av veier, og det blir stadig flere. Hvis du går på cachetur i byen er det imidlertid veldig viktig at du ikke avslører geocachens posisjon for uvedkommende. Det kan være lettere sagt enn gjort, spesielt hvis den er vanskelig å finne og du må lete en stund.

I urbane strøk er det ekstra viktig at du er oppmerksom på hvordan du ter deg. Hvis du oppfører deg som om du har noe å skjule, kan folk bli mistenksomme. Geocaching har ledet til både terroralarmer og politiutrykninger i Norge, og det er neppe spesielt moro. Hvis du ser at noen legger merke til deg, kan du fortelle dem hva du holder på med. De fleste har hørt om Geocaching på ett eller annet vis, og en kjapp forklaring av hobbyen er vanligvis nok til å erstatte mistenksomheten med positiv interesse. Hvem vet, kanskje du klarer å verve noen nye til hobbyen?

Funnet! Nå må du skrive deg inn i loggen.
Funnet! Nå må du skrive deg inn i loggen. Foto: Groundspeak

Hva gjør jeg når jeg har funnet en geocache?

Du skriver navnet eller «nicket» ditt i loggboken, sammen med funndato og eventuelt tidspunkt på dagen. Større geocacher har større loggbøker, hvor du også får plass til å skrive noen ord om turen. Når du har logget og byttet lukker du cachen godt, og legger den tilbake akkurat slik du fant den. Unntaket er hvis den åpenbart lå utenfor gjemmestedet sitt, eller var veldig synlig. Da kan du skjule den litt bedre før du drar.

Så må du logge funnet ditt på nettet. Dette kan du gjøre via geocache-appen på mobilen, men det er egentlig greiest å vente til du kommer hjem til PC-en din. Da er det nemlig lettere å skrive en skikkelig logg. Husk at loggen du skriver bør være til glede for personen som har tatt seg bryet med å legge ut og vedlikeholde cachen. Cache-eiere synes vanligvis ikke det er spesielt gøy å få logger kun bestående av et smilefjes eller ordet «funnet». I nettloggen kan du fortelle om opplevelsen og turen, og legge inn eventuelle kommentarer til selve cachen. Loggen kan selvsagt stå i stil til cacheopplevelsen. En liten filmboks med en papirrull, gjemt ved et tilfeldig busstopp, fortjener kanskje ikke så mange ordene – i motsetning til en forseggjort cache på et kult sted.

Det er også vanlig avslutte loggen ved å takke for cachen, gjerne med forkortelsen «TFTC» – «Thanks For The Cache».

NB: Om du mot formodning ikke finner cachen du lette etter, kan du velge å logge «did not find» på nettet. Om du tror cachen rett og slett er borte, kan du si det i loggen. Du kan også logge «needs maintenance» om en cache er ødelagt.

Geocaching er ikke helt risikofritt.
Geocaching er ikke helt risikofritt. Foto: Trønder-Avisa

Kan geocaching være farlig?

Ja. Dette er stort sett en familievennlig hobby, men det er ingen begrensninger på hvor vanskelig en geocache kan være å nå. Skal du ta geocachen på toppen av Mount Everest – vel, da forbereder du deg litt før du drar, og du tar ikke med deg datteren på fire år. Dette er jo et ekstremt eksempel, men det finnes massevis av potensielt farlige geocacher i Norge også. Så les cachebeskrivelsen nøye, og tenk på dine egne begrensninger før du drar ut. Det har vært enkelte tilfeller av fatale ulykker i forbindelse med geocaching – heldigvis ikke her til lands, men overivrige geocachere har utløst redningsaksjoner også i Norge. Husk den gamle fjellvettregelen: Det er ingen skam å snu. Den passer jo forresten utmerket, siden vi har mange geocacher i fjellheimen.

Det er også noen mindre åpenbare farer forbundet med hobbyen. Mange geocacher ligger skjult i små hull eller under steiner. Tenk litt over hva annet som kan finne på å skjule seg der før du stikker hendene inn i mørket. Dette gjelder spesielt hvis du driver med geocaching på ferie i varmere strøk, der småkryp kan være livsfarlige. Og til slutt: Om du driver geocaching i skog og mark bør du selvsagt ta alle de vanlige forholdsreglene for flått. Det er sjeldent man kan plukke skogscacher rett fra stien, og flåtten elsker busker og kratt – som også kan være fine gjemmesteder for en geocache.

En «reisevenn».
En «reisevenn». Foto: Joachim Froholt

Jeg fant en rar mynt, eller en gjenstand med en dogtag. Hva er det?

I tillegg til bytteting kan cacher inneholde reisekamerater («travel bugs») og «geocoins». Dette er sporbare gjenstander som eies av andre geocachere, og du kan ikke bytte dem til deg. Du kan imidlertid «låne» dem litt. En slik gjenstand har en kode, og hvis du tar den med deg må du registrere koden på nettet. Så kan du ta gjenstanden med til en annen cache, og legge den der. Dette må du også registrere på nettet. Disse gjenstandene har som regel ett eller flere mål – for eksempel å reise verden rundt, eller å nå et spesifikt sted. Dette målet kan være skrevet på selve gjenstanden, eller på gjenstandens egne nettside. Det er positivt hvis du på en eller annen måte kan hjelpe den å nå dette målet. Du bør aldri holde på en slik gjenstand i mer enn to uker, men du kan ta den med på cachetur og la den «besøke» flere cacher før du finner et nytt hjem til den.

På side tre kan du finne ut hvilke typer geocacher du kan lete etter

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen