Det er mange actionkameraer å velge mellom, la oss hjelpe deg med å få litt oversikt.

Guide Kjøpsguide: Actionkamera

Det er mange actionkameraer å velge mellom, la oss hjelpe deg med å få litt oversikt. (Bilde: YouTube, GoPro, Sony, Garmin | Montasje: Tek.no)

Ikke kjøp et actionkamera før du har lest dette

Oppdatert: Les vår grundige kjøpsguide.

Her skal du få våre anbefalinger i tre ulike prisklasser: Høy, middels og lav. Noen kameraer er klarer valg enn andre, men mange av dem har litt ulike styrker og svakheter som kan passe bedre eller dårligere til dine spesielle behov. Vi skal gjøre vårt beste for å forklare disse, men vi anbefaler også at du leser enkelttestene hvis du vil vite mer om én bestemt modell.

Øvre prisklasse

Garmin Virb Ultra 30

Vår anbefaling

Garmin Virb Ultra 30

Med Garmin Virb Ultra 30 synes vi at vi får i pose og sekk og enda litt til. Bildekvaliteten er i toppklasse, lyden er god selv i det vanntette huset, elektronisk bildestabilisering fjerner stygg risting i videoen, og den innebygde berøringsskjermen er fin for å se hva vi filmer. Og sammen med en ellers god betjening og et godt menysystem gjør den kameraet mye enklere å bruke enn de fleste andre actionkameraene på markedet. Proffinnstillingene kunne gjerne vært bedre forklart i menyene, men så lenge du også tar en titt på dem i appen, der de står i klartekst, er det egentlig ikke noe problem.

Det er også en kjempefordel at kameraet er kompatibelt med fester fra GoPro, for selv om vi i utgangspunktet synes at Garmins festemekanisme er bedre, er økosystemet rundt GoPro helt klart mye større. På toppen av kransekaka kommer alle sensordataene Garmin lar oss legge på videoene våre, og da er vi særlig begeistret for at vi kan legge til ting som puls (krever Garmin-pulsbelte) og fart. Dette gir helt klart videoene våre et ekstra forteller-element som vi liker.

Bildekvaliteten og videostabiliseringen er god, men ikke like god som på Sony X3000R, men til gjengjeld er lyden betydelig bedre (i det vanntette huset), kameraet passer bedre til GoPro-tilbehør, og det er mye mer brukervennlig, så alt i alt er dette vår favoritt.

Du kan lese hele testen av Garmin Virb Ultra 30 her »

Sony FDR-X3000R

Et godt alternativ med drøyt god stabilisering

Sony FDR-X3000R

Hvis du skal ha den aller, aller beste bildekvaliteten må du se nærmere på X3000R. Til nærmere 6000 kroner er dette det dyreste kameraet på markedet med god margin. Til gjengjeld er bildet er tydelig skarpere sammenliget med toppmodellene fra Garmin og GoPro, den optiske stabiliseringen er klart overlegen og fjernkontrollen med innebygget skjerm er kjempenyttig hvis du har kameraet festet på et litt utilgjengelig sted, som for eksempel bakpå surfebrettet.

Som nevnt litt lengre opp fikk X3000R trekk i vår test for at det ikke passer GoPro-tilbehør uten tredjepartsoverganger (og selv da passer det ikke veldig bra), for å ha svært dårlig lyd i det vanntette huset, og for å være lite brukervennlig til tider. Dette er ting som er viktig å merke seg hvis du vurderer dette kameraet.

Sjekk i så fall ut hele testen av X3000R først, sånn at du er sikker på at kameraets betydelig styrker veier opp for de omtrent like betydelige svakhetene »

GoPro Hero5 Black

God, men ikke best på noe

GoPro Hero5 Black

GoPros toppmodell kom sent, men dessverre ikke godt nok. Det er for all del unektelig et godt actionkamera, men det som går igjen som et refreng i hele testen vår er at Garmin Virb Ultra 30 er bedre på flere sentrale punkter. Bedre bildestabilisering, bedre lyd (etter vår mening i alle fall), bedre betjening og langt flere muligheter med GPS- og andre sensordata. GoPro gjorde så vidt vi kan se ingenting med den innebygde GPS-en, og det at vi med Garmin kan legge på ting som fartsdata, puls, høydekurver og så videre bidrar til å gjøre videoene bedre. Berøringsskjerm og stemmestyring gjorde betjeningen langt bedre enn GoPros tidligere modeller, men også her gjorde Garmin en bedre jobb med Ultra 30.

En ting som GoPro gjorde bedre enn Garmin, er bildekvaliteten i full HD-oppløsning, men det er ikke snakk om mye. Sony X3000R er bedre enn GoPro igjen, men er som sagt ikke like kompatibel med GoPros fester som en del andre kameraer.

Et annet mulig salgspunkt for GoPro Hero5 Black, er at det kan brukes sammen med GoPro-dronen Karma, og stabiliseringshåndtaket som følger med den. Men Karma har fått hard konkurranse fra DJIs Mavik Pro, som ifølge mange av de som har testet den slår GoPro Karma på alt annet enn pris. Vi venter fortsatt på Mavik Pro her i Norge, og Karma ble nylig tilbakekalt, så vi kan ikke snakke av egen erfaring enda.

Du kan lese mer om GoPro Hero5 Black her:
Mye bedre enn forgjengeren, men er den god nok? »

Middels prisklasse

Vi har tre kameraer vi vil trekke frem i middels høye prisklassen, og her synes vi det er mye vanskeligere å lande på én klar anbefaling - så vi skal heller bare presentere dem, så kan du avgjøre selv.

GoPro Hero5 Session

Mye bildekvalitet for pengene

GoPro Hero5 Session

Vi må bare begynne med å si at vi ikke har rukket å teste denne enda, men har testet storebror GoPro Hero5 Black, og forgjengeren Hero4 Session, så sammen med spesifikasjonene mener vi at vi har nok å gå på til å si en ting eller to om Hero5 Session også.

Trekkplasteret her er nok den svært kompakte størrelsen og kule, kubiske formen i kombinasjon med god bildekvalitet. Med en bitrate på opp til 60 Mbps gir kameraet samme videomuligheter som toppmodellen Hero5 Black, og den støtter både 4K og sakte film, og bildekvaliteten er svært sammenlignbar med toppmodellen. Men vi får ikke noen GPS- eller annen data å legge på videoene våre som som fra Garmin. Så hvis det er viktigere for deg enn høy bitrate, ville vi sett på kameraene under.

Du kan lese mer om Hero5 Session i vår test her:
Det er ikke GoPros beste kamera, men vi synes det er det likevel »

Garmin VIRB XE

For deg som vil ha mer data

Garmin VIRB XE

Virb XE ble raskt en favoritt hos oss, takket være en veldig god og brukervennlig betjening og de svært gode grafikkdataene vi har nevnt tidligere. Kameraene er vanntette og solid konsturert uten behov for noe ekstra hus, noe som gir forholdsvis god lyd. Ulempen er at bitraten på kameraet ikke er høyere enn 24 Mbps, noe som er veldig lite sammenlignet med toppmodellene som gir oss 60 og 100 Mbps.

Vi anbefaler at du sjekker sammenligningsvideoen i testen vår for å finne ut hvor mye dette får å si for deg i praksis, vi merket i alle fall ikke så mye til det som vi først trodde vi kom til å gjøre.

De eneste forskjellene på Garmin Virb X og Virb XE er at den en del rimeligere Virb X ikke støttere en raskere bildefrekvens enn 30 fps i full HD, mens XE gir oss opp til 60. Med XE får vi også tilgang til «proffinnstillinger», som gir oss mer kontroll over ting som hvitbalanse og digital oppskarping. Den dårlige bildefrekvensen for full HD gjør at vi ville gått for Virb XE foran Virb X, men vi synes begge kameraene er blitt dyre med tanke på hva de tilbyr sammenlignet med konkurrenten. Ingen av dem har falt i pris siden de kom for et år siden, og med de nye toppmodellene på markedet tipper vi det bare er et tidsspørsmål før det skjer. Men vi er jo ikke synske heller, så hvem vet.

Du kan lese hele testen av Virb XE her »

NB: I skrivende stund er Garmin Virb XE på tilbud til 3141 kroner - det er ikke et spesielt godt tilbud i forhold til resten av markedet, men en grei pris for det du får.

Sony ActionCam HDR-AS200V

Hvis fjernkontrollen til X3000R frister, men ikke prisen

Sony ActionCam HDR-AS200V

Hvis den smarte fjernkontrollen til Sonys toppmodell, X3000R, fristet, men ikke prisen, kan AS200VR være et godt alternativ (R-en betyr at fjernkontrollen følger med i pakken). Det er den forrige, og mye mer klumpete utgaven av fjernkontrollen, men funksjonen og nytten er i utgangspunktet den samme, og prisen er langt hyggeligere.

AS200V (og -VR) kom ut våren 2015, men ligger ikke langt bak bildekvaliteten til dagens toppmodeller. Det støtter ikke 4K, og det er maks 60 fps i full HD, men dette vil nok fungere helt fint for de aller fleste. Kameraet er dessuten vanntett uten ekstra hus, og lar oss legge fartsdata på videoene våre takket være den innebyggede GPS-en. Brukervennligheten er dog ikke den helt store (eller gode), og formfaktoren gjør det litt vanskelig å bruke med fester fra GoPro.

Så den eneste grunnen til å velge dette foran ett av de andre, er fjernkontrollen med skjerm. Hvis du ikke trenger den, ville vi valgt noe annet.

Vi testet AS200V sammen med den gamle toppmodellen X1000V - testen av begge kameraene kan du lese her »

Lav prisklasse

GoPro Hero4 Session

Veldig verdt det etter at de kuttet prisen

GoPro Hero4 Session

Etter at GoPro kuttet prisen og fikset litt på brukervennligheten til Hero4 Session, er det blitt et langt mer spiselig kamera enn det var da det kom. Da kostet det nemlig rett under 4000 kroner, mens det nå ligger på rett over 2000. Kameraet ser kult ut med sin kubiske form, og det er vanntett uten ekstra hus, med mikrofoner både foran og bak, så lyden er stort sett veldig god.

Med en bitrate på bare 25 Mbps er bildekvaliteten i det lavere sjiktet, men de fleste vil nok synes det er bra nok til hjemmebruk. Det kan du sjekke selv i videoeksemplene fra testen.

Dette er forøvrig det samme kameraet som også selges som bare Hero Session (altså uten tallet 4 i navnet), men det ser ut til at GoPro har operert med to ulike navn på dem. 

Hele testen av Hero4 Session kan du lese her »

Gå til side

Sony HDR-AZ1

Garmin VIRB X

Sony ActionCam HDR-AS200V

Sony HDR-AS50

GoPro Hero

GoPro Hero+

GoPro Hero4 Session

Garmin VIRB XE

GoPro Hero+ LCD

Sony X1000V

GoPro Hero4 Silver

GoPro Hero4 Black

Sony HDR-AS100V

Sony ActionCam HDR-AS200V

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen