Det er mange actionkameraer å velge mellom, la oss hjelpe deg med å få litt oversikt.

Guide Kjøpsguide: Actionkamera

Det er mange actionkameraer å velge mellom, la oss hjelpe deg med å få litt oversikt. (Bilde: YouTube, GoPro, Sony, Garmin | Montasje: Tek.no)

Ikke kjøp et actionkamera før du har lest dette

Oppdatert: Les vår grundige kjøpsguide.

Sist oppdatert: desember 2016

Vi i Norge er velsignet med et land som egner seg til en rekke mer eller mindre fartsfylt utendørsaktiviteter. Og enten planen din er å ta noen kule triks på skateboard eller BMX, surfe noen fete bølger, beseire den røde løype, eller kanskje bare hjelpe en ung, håpefull med sine første meter uten støttehjul, er et actionkamera et ypperlig verktøy for å forevige både knall, fall, suksess og andre morsomme minner.

Den lille størrelsen gjør dem omtrent umerkelige der du tar dem med, de kan festes nesten over alt, og den solide konstruksjonen gjør at de overlever de utroligste ting. De er bokstavelig talt bygget for at du skal gå på trynet med dem, og komme bedre ut av det enn deg. Tro oss, vi snakker av erfaring.

Men ikke alle actionkameraer er like gode, og noen er langt bedre enn du kanskje trenger, og prisforskjellen mellom er betydelig. Derfor gjelder det å vite hva du bør se etter når du skal handle actionkamera, og hva du egentlig trenger.

Her skal vi gå gjennom noen av de mest aktuelle modellene på markedet, og gi deg noen konkrete anbefalinger. Men først skal du få syv tips som du kan ha i bakhodet når du forsøker å finne ut av hvilket kamera som er riktig for deg.

1. Drit i 4K, se på bitraten

Både fanden, fandens oldemor, og omtrent alt som kan krype og gå av kameraprodusenter smeller et 4K-klistremerke på kameraet sitt hvis de på en aller annen måte kan forsvare det.

Vi har to problemer med dette: Det ene er at du skal ha ganske stor TV, og/eller sitte veldig nært for å faktisk få noe utbytte av 4K (med mindre du skal beskjære videoen og lage digitale kameraføringer, men da begynner det å bli rimelig avansert). Det andre er at ingen av markedets actionkameraer gir oss en bildefrekvens (antall bilder i sekundet, oppgis i fps) på mer enn 30 fps. Dette fungerer fint for litt rolig filming, men er i det minste laget for fartsfylt bruk.

Sjekk hvordan det gikk da vi testet om folk ser forskjell på 4K og full HD » 

Sony X3000R gir med sine 100 Mbps tydelig bedre bildekvalitet enn Garmin Virb Ultra 30, med sine 60 Mbps - noe som synes ekstra godt når vi filmer i mindre optimale lysforhold.

Dessuten, antall piksler i bredden og høyden er et dårlig mål på bildekvaliteten. Det er som å si at et maleri er bra fordi det er stort. Se heller på bitraten, som oppgis i megabits per sekund (Mbps). Dette sier noe om hvor hardt komprimert videoen er. Dess høyere bitrate, jo mindre komprimert er videoen, og jo bedre er bildekvaliteten. Dette blir spesielt synlig i dårlige lysforhold, da ISO-støy er som kryptonitt for de fleste videokodekene. Toppmodellene til GoPro og Garmin gjør det (bokstavelig talt) skarpt her med sine opp til 60 Mbps, mens Sonys toppmodell X3000R sitter som bitrate-kongen på haugen med sine 100 Mbps.

2. Bitraten er heller ikke alt - to kameraer er ofte bedre enn ett

Hvis du vil ha noe som ligner på "profesjonell"-bildekvalitet (ikke veldig bra ord kanskje, men du skjønner hva vi mener) er det toppmodellene som gjelder. Men de færreste av oss trenger egentlig det. Når tanken er å bare ha noen morsomme minner for deg selv, og å innimellom dele litt gøyale greier på fjesboka, kommer en lavere bitrate til å holde godt for veldig mange av oss.

Kameraer som GoPro Hero4 Session og Garmin Vrib XE har en betydelig lavere bitrate enn toppmodellene, og det synes godt når man ser dem side om side, men det gjør man jo som regel ikke, og da blir forskjellen langt verre å se, særlig for et utrent øye.

GoPro Hero4 Session gir oss ikke like god bildekvalitet som toppmodellene, men så får du også to slike til prisen av ett GoPro Hero5 Black og Garmin Virb Ultra 30, og nesten tre til prisen av et Sony FDR-X3000R.

Fordelen med disse kameraene er at den lavere prisen gjør det enklere å kjøpe flere, og muligheten til å dekke hva enn du driver med fra flere vinkler. Da får du mer å klippe mellom etterpå, noe som i de aller fleste tilfellene vil gi deg bedre, og mer interessante videoer enn bare ett kamera, uansett hvor god bildekvaliteten på det er.

3. Ikke la deg lure av store vidvinkler

Markedsføringsfolk elsker store tall, og fremstiller det ofte som om mer er bedre. Og noen ganger er det slik, til en hvis grad i alle fall, men ikke alltid. Og i alle fall ikke når det gjelder synsvinkelen, for der kan det veldig fort bli for mye av det gode. Ulempen med en stor vidvinkel er at bildet forvrenges, særlig i ytterkanten, slik at linjene i bildet bøyes.

Olympus TG-Tracker har den største vidvinkelen vi vet om fra et actionkamera, men vi blir litt sjøsyke av den sterke fiskeøye-effekten.

Dette merkes særlig hvis du beveger kameraet fra side til side, og får derfor mindre å si hvis du står på ski nedover en bakke, siden kameraet da stort sett peker rett frem. Men med en gang du begynner å peke kameraet litt hit og dit, kan fish-eye effekten oppleves som ubehagelig.

Det har mindre å si hvis du først og fremst skal bruke kameraet til å filme rett frem, i fartsretningen, enn hvis du, som vi gjør i videoen til høyre, skal bruke kameraet håndholdt og filme litt rundt fra side til side. Nå er det er stort sett bare på Olympus TG-Tracker vi har opplevd det som noe stort problem, så det er ikke noe du trenger å være veldig bekymret for, bare ikke la deg lure av markedsføringen hvis de reklamerer med ekstreme vidvinkler som om det var noe positivt.

4. Bildestabilisering er veldig fint

Sony X3000R er helt klart kongen av bildestabilisering, noe som synes godt i denne sammenligningen. Merk likevel at vi her har montert kameraene litt ekstra ustabilt for å fremprovosere mer risting, så Garmin Virb Ultra 30 vil som regel se mye bedre ut enn det gjør her hvis du bare fester det skikkelig. Det er likevel lett å se at Sonys bildestabilisering går Garmins og GoPros en høy gang.

Men om du trenger det eller ikke kommer litt an på hva du skal bruke kameraet til. Hvis det er snakk om en aktivitet der det er mye humping og risting, som terrengsykling, løping eller motorsport, er det helt klart gull verdt. Da kan god bildestabilisering virkelig utgjøre forskjellen på en god og en ubrukelig video, bare sjekk det litt spissede eksemplet på siden her.

Men hvis det du har tenkt å bruke kameraet til ikke involverer så mye humping og risting, kommer du langt med å bare stramme til skruene på festet skikkelig, sånn at kameraet sitter så godt fast som mulig.

5. Skjerm eller ikke skjerm?

Også når det kommer til skjermen synes vi Sony har en kjempefin løsning, i form av en fjernkontroll med skjerm.  Foto: Kristoffer Møllevik

En innebygget skjerm er helt klart kjekk å ha, men ikke alltid nødvendig. Det gir litt enklere kontroll på utsnittet, men disse kameraene har så stor vidvinkel at det holder å peke kameraet sånn omtrent i riktig retning, og med litt øvelse greier du deg fint uten. De fleste kameraene har også Wi-Fi eller Bluetooth, som gjør det mulig å koble dem til en smarttelefon, slik at du kan bruke den som en skjerm. Du kan til og med kjøpe egne telefondeksler som gjør det mulig å montere actionkameraet og telefonen sammen.

Innebygget skjerm er nær sagt kun nødvendig hvis du skal bruke actionkameraet mye håndholdt, mer som et hjemmevideokamera, men i skibakken og lignende ser du ikke på skjermen underveis uansett, og da kommer du langt med å bare sjekke bildet på smarttelefonen før du setter utfor.

6. GPS og andre sensordata gir en ekstra dimmensjon

Garmin er kongen av sensordata, og lar oss velge å vrake i hvilke data vi vil ha med på videoen, og hvordan de skal se ut. Foto: Garmin

Kameraene fra Sony, Garmin og TomTom er utstyrt med GPS, som kameraet bruker til å registrere fartsdata som vi kan legge på videoen etterpå. På den måten har du et uovertruffent bevis på hvor høy fart du faktisk holdt utenfor hoppkanten. Vi liker dette veldig godt. Det gir videoene våre et ekstra element som lar oss fortelle en mer interessant historie.

Garmin har tatt dette et steg lengre enn de andre, og gir oss blant mye annet muligheten til å koble til masser av mer og mindre spesialiserte måleinstrumenter for motorsport, sykkel, seiling og luftfart. Vi synes vi kommer langt med farts- og pulsdata, som vi også får fra TomTom (Sony gir oss bare fartsdata), men Garmin gir oss langt flere valgmuligheter i redigeringsprogrammet for hvordan vi vil at grafikken skal se ut.

7. Ikke glem lyden

God lyd er i mange tilfeller like viktig som bildet, spesielt hvis du planlegger å bruke actionkameraet som «vanlig» videokamera i mellom stuntene. Vi vektlegger kameraets lydkvalitet i vanntett tilstand, som i de fleste tilfellene vil si inne i det vanntette huset. Halve poenget med et actionkamera er nemlig at det skal tåle både juling og vann, og da må de aller fleste pakkes inn i et eget beskyttelseshus. Og ikke alle gir oss like god lyd, bare hør forskjellen på Sonys X3000R og Garmin Virb Ultra 30 i videoen til høyre.

På neste side skal vi se nærmere på kameraene vi anbefaler »

Gå til side

GoPro Hero5 Black

Garmin VIRB X

Sony FDR-X3000R

Sony HDR-AS50

Sony HDR-AZ1

GoPro Hero4 Black

Sony ActionCam HDR-AS200V

Garmin VIRB XE

GoPro Hero

GoPro Hero+ LCD

GoPro Hero4 Session

Sony X1000V

Sony ActionCam HDR-AS200V

GoPro Hero4 Silver

GoPro Hero5 Session

GoPro Hero+

Garmin Virb Ultra 30

Sony HDR-AS100V

Sony ActionCam HDR-AS200V

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen