Guide
(Bilde: Istock/20300328)

10 kjappe tips for de beste 17. mai-bildene

Skal du ut å fotografere på nasjonaldagen? Da kan det være greit å ha dette i bakhodet.

Bjørka har tatt på seg museørene, hvitveisen vender kronbladene mot sola og russen bråker natta gjennom – det er atter igjen 17. mai!

Til deg som planlegger å dra med deg kameraet ut for å dokumentere nasjonaldagsfeiringen, enten du er en hardbarket gammel jegermarsj-veteran eller har med deg det ferskete skuddet på familiestammen har vi samlet sammen ti enkle tips til deg for å gjøre bildene best mulig.

Tips nr. 1: Planlegg

Fare for spredte byger og en og annen gammel jegermarsj.
Fare for spredte byger og en og annen gammel jegermarsj.Foto: Istock

Ha en oversikt over hva som skjer i løpet av dagen. Lag en mental plan over hvilke motiver du ønsker å få med deg, enten det er juniors første opptreden i skolekorpset eller det bunadskledde folkemylderet. Tenk komposisjon allerede før du er ute i felten – hvor skal du stå for å få tatt bildene du ønsker? Hvor får du best overblikk over barnetoget? Ha også bakgrunnen i bakhodet: et vårgrønt jorde gir et annet inntrykk enn den lokale bensinstasjonen.

Sørg også for å ha nok minnekort tilgjengelig, samt nyladede batterier.

Tips nr. 2: Gå tettere på

Fyll bilderuta med motivet ditt. .
Fyll bilderuta med motivet ditt. .Foto: Istock/000003644770

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at «dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok».

Nå er vel 17.mai-feiring så langt fra krig man kan komme, og godt er det, men poenget er like gjeldende for all fotografering. 90 prosent av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand.

Gå nærmere og fyll ruten med motivet! Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen - det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med «alt».

 

 

Tips nr. 3: Fang øyeblikkene

Barn, bunader og taler, hva ville 17.mai vært uten dette?
Barn, bunader og taler, hva ville 17.mai vært uten dette? Foto: Istock

Det er gjerne bildene av mennesker vi setter aller størst pris på i ettertid. Følg menneskene rundt deg og sørg for at du er der når storesøster mister isen sin, farfar prøver å slukke flammene på grillen (vi lukker selvsagt ørene for meteorologer som melder om møkkavær på festdagen vår) og minsten slukner som et lys i vogna.

Prøv å ta bildet før motivet ditt merker at du har kameraet vendt mot dem for å få de naturligste situasjonsbildene.

Og kanskje aller viktigst: ha kameraet innenfor griperekkevidde. Mens du pakker ut alt du trenger fra den flotte, men akk så overfylte kamerabagen, løper øyeblikket fra deg og du går glipp av bildene.

Tips nr. 4: Få med detaljene

Dette er det det handler om for alle under 12 år – is og mer is.
Dette er det det handler om for alle under 12 år – is og mer is.Foto: Istock

Bilder av mat, pynt og lignende er fint til å bryte opp en bildeserie og skape et mer helhetlig inntrykk av dagen. Prøv deg litt fram når du tar bilder av maten. Kanskje blir det finest å ta bilder av hver rett ovenfra, eller kanskje passer det bedre å få med litt av stemninga rundt bordet også?

Dersom noen av gjestene har fine detaljer i antrekket sitt kan dét også være fine motiver å få med seg. Det samme er fløyter og flagg i små barnehender og isen og ketsjupen som garantert blir klint utover både ansikt og antrekk.

Tips nr. 5: Vent og se

Ha kameraet klart til champagnefrokosten.
Ha kameraet klart til champagnefrokosten.Foto: Istock

Vær tålmodig. Tenk fremover, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Kanskje du får rammet inn motivet ditt av blafrende flagg om du venter noen sekunder. Kanskje sola gløtter frem fra skyene? 

Forsøk å se for deg hva som kan gjøre bildet enda bedre enn du først så for deg, og vent på det spesielle lyset, skyen, skyggen eller personen.

 

Er du fersk systemkameraeier? Få gode tips i vår guide – Slik bruker du et systemkamera »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen