GUIDE: 10 kjappe tips for de beste 17. mai-bildene
Guide
(Bilde: Istock/20300328)

10 kjappe tips for de beste 17. mai-bildene

Skal du ut å fotografere på nasjonaldagen? Da kan det være greit å ha dette i bakhodet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bjørka har tatt på seg museørene, hvitveisen vender kronbladene mot sola og russen bråker natta gjennom – det er atter igjen 17. mai!

Til deg som planlegger å dra med deg kameraet ut for å dokumentere nasjonaldagsfeiringen, enten du er en hardbarket gammel jegermarsj-veteran eller har med deg det ferskete skuddet på familiestammen har vi samlet sammen ti enkle tips til deg for å gjøre bildene best mulig.

Denne saken republiseres til glede for nye lesere. 

Tips nr. 1: Planlegg

Fare for spredte byger og en og annen gammel jegermarsj.
Fare for spredte byger og en og annen gammel jegermarsj.Foto: Istock

Ha en oversikt over hva som skjer i løpet av dagen. Lag en mental plan over hvilke motiver du ønsker å få med deg, enten det er juniors første opptreden i skolekorpset eller det bunadskledde folkemylderet. Tenk komposisjon allerede før du er ute i felten – hvor skal du stå for å få tatt bildene du ønsker? Hvor får du best overblikk over barnetoget? Ha også bakgrunnen i bakhodet: et vårgrønt jorde gir et annet inntrykk enn den lokale bensinstasjonen.

Sørg også for å ha nok minnekort tilgjengelig, samt nyladede batterier.

Tips nr. 2: Gå tettere på

Fyll bilderuta med motivet ditt. .
Fyll bilderuta med motivet ditt. .Foto: Istock/000003644770

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at «dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok».

Nå er vel 17.mai-feiring så langt fra krig man kan komme, og godt er det, men poenget er like gjeldende for all fotografering. 90 prosent av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand.

Gå nærmere og fyll ruten med motivet! Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen - det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med «alt».

Tips nr. 3: Fang øyeblikkene

Barn, bunader og taler, hva ville 17.mai vært uten dette?
Barn, bunader og taler, hva ville 17.mai vært uten dette? Foto: Istock

Det er gjerne bildene av mennesker vi setter aller størst pris på i ettertid. Følg menneskene rundt deg og sørg for at du er der når storesøster mister isen sin, farfar prøver å slukke flammene på grillen (vi lukker selvsagt ørene for meteorologer som melder om møkkavær på festdagen vår) og minsten slukner som et lys i vogna.

Prøv å ta bildet før motivet ditt merker at du har kameraet vendt mot dem for å få de naturligste situasjonsbildene.

Og kanskje aller viktigst: ha kameraet innenfor griperekkevidde. Mens du pakker ut alt du trenger fra den flotte, men akk så overfylte kamerabagen, løper øyeblikket fra deg og du går glipp av bildene.

Tips nr. 4: Få med detaljene

Dette er det det handler om for alle under 12 år – is og mer is.
Dette er det det handler om for alle under 12 år – is og mer is.Foto: Istock

Bilder av mat, pynt og lignende er fint til å bryte opp en bildeserie og skape et mer helhetlig inntrykk av dagen. Prøv deg litt fram når du tar bilder av maten. Kanskje blir det finest å ta bilder av hver rett ovenfra, eller kanskje passer det bedre å få med litt av stemninga rundt bordet også?

Dersom noen av gjestene har fine detaljer i antrekket sitt kan dét også være fine motiver å få med seg. Det samme er fløyter og flagg i små barnehender og isen og ketsjupen som garantert blir klint utover både ansikt og antrekk.

Tips nr. 5: Vent og se

Ha kameraet klart til champagnefrokosten.
Ha kameraet klart til champagnefrokosten.Foto: Istock

Vær tålmodig. Tenk fremover, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Kanskje du får rammet inn motivet ditt av blafrende flagg om du venter noen sekunder. Kanskje sola gløtter frem fra skyene? 

Forsøk å se for deg hva som kan gjøre bildet enda bedre enn du først så for deg, og vent på det spesielle lyset, skyen, skyggen eller personen.

Tips nr. 6: Vær obs på lyset

Så dramatisk kan rett lys være.
Så dramatisk kan rett lys være.Foto: Istock

Fotografi uten lys er umulig, men likevel er det mange fotoentusiaster som aldri ofrer lyset en tanke. Det kan endre seg plutselig, fra kjedelig til spennende, og selv de meste intetsigende motiver kan bli fascinerende i det rette lyset.

Lys har ikke bare styrke, det har også karakter. Bløtt lys er lys som kommer fra en stor lyskilde, mens hardt lys kommer fra en liten lyskilde. Begge kan være like kraftige, men resultatet blir likevel vidt forskjellig. Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle.

Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter, så kanskje den pessimistiske værmeldingen er en god ting?

Er det sol ute og du må ta et portrett der og da, finn en skyggefull flekk ett eller annet sted, bak en bygning eller under et stort tre.

Tips nr. 7: Tenk symmetri i gruppebildene

Knips de unge håpefulle før de setter ny is- og pølsespiserekord.
Knips de unge håpefulle før de setter ny is- og pølsespiserekord.Foto: Istock/000024360798

Skal du fotografere grupper, prøv å gradvis bygge dem opp av mindre grupper av tre eller fem. Unngå partall. Oddetall er visuelt sett langt mer dynamiske. Forsøk å komponere gruppen etter det gyldne snitt, akkurat som et enkeltbilde kunne vært komponert slik.

Ikke vær redd for å få familien eller vennene til å posere på noen oppstilte bilder. I ettertid kan det være fint å ha bilder hvor alle er samlet og i finstasen.

Prøv gjerne å finne en litt nøytral bakgrunn, som du kan bruke på alle. En vegg er fint til slikt - om det er plass stiller du de opp et stykke fra veggen, slik at man slipper å se teksturen i den.

Hvis det er familiens minste du skal fotografere, sørg for å gjøre dette før dere setter igang med festelighetene. For de aller fleste småfolk handler 17.mai om å spise seg stappmett på is og pølser og slike aktiviteter kan fort gå ut over pentøyet.

Tips nr. 8: Bruk raw-opptak

Med Raw-filer har man i større grad mulighet til å endre på bildene i etterkant.
Med Raw-filer har man i større grad mulighet til å endre på bildene i etterkant. Foto: Istockphoto

Hvis kameraet ditt støtter opptak i Raw-format, så skader det ikke å bruke det. Da kan du nemlig i stor grad endre hvitbalanse og eksponering i etterkant - noe som kan være en stor fordel når du tar bilder under utfordrende lysforhold.

Raw-filer tar mer plass enn JPEG-filer, så dersom du vanligvis ikke tar bilder i Raw, bør du sjekke om du får plass til nok bilder på minnekortene dine før du bytter til Raw.

De fleste kameraprodusenter legger ved egen programvare for fremkalling av Raw-filer, om du ikke har programvare som Adobe Lightroom eller lignende.

Tips nr. 9: Bruk blitsen i motlys og sidelys

Skyggene i ansiktet til jenta kunne vært unngått hvis fotografen hadde brukt blits.
Skyggene i ansiktet til jenta kunne vært unngått hvis fotografen hadde brukt blits.Foto: Istock/000002788601

Igjen, vi forventer selvsagt knallsol og forsmak på sommeren på Norges bursdag, noe annet ville vært ufint. Og når du skal fotografere motiver i motlys eller sidelys, lønner det seg å bruke blitsen.

Blitsen vil lyse opp skyggepartiene og mykne opp de harde kontrastene mellom lyst og mørkt, og kan innebære forskjellen mellom et ugjenkjennelig motiv og akkurat det stemningsbildet du var ute etter.

Det beste er selvsagt å unngå motlys fullstendig (planlegging, planlegging, planlegging), men i tilfelle rottefelle er blitsen ikke så dum å ha.

Tips nr. 10: Ta mange bilder

Ikke vær redd for å ta mange bilder, du kan plukke ut favorittene senere.
Ikke vær redd for å ta mange bilder, du kan plukke ut favorittene senere.Foto: Istock

Knips i vei. Hvis du har fulgt tips nummer 1, har du jo med deg mer enn nok minnekort og trenger ikke bekymre deg for å gå tom for lagringsplass. Ta heller 100 bilder for mye enn ett for lite, du kan slette bomskuddene i etterkant.

Ta gjerne flere bilder av samme motiv, hvor du tester ut ulike vinkler, utsnitt og lignende. Da er sannsynligheten større for at du får nettopp det bildet du så for deg da du trykket inn utløseren.

Da gjenstår det bare å gratulere hele Norge med dagen. God fotografisk feiring!

Trenger du flere tips? Her er 10 kjappe tips til bedre portrettbilder »

Har du noen gode tips til fotografering på nasjonaldagen? Del dem med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen