GUIDE: 10 fotoapper du må ha
Guide
(Bilde: Shutterstock/ Syda Productions)

10 fotoapper du må ha

Disse appene gjør fotografering med mobilen gøy.

På svært kort tid har mobiltelefonen gått fra å være en dings man ringer og sender meldinger med til å bli en allsidig datamaskin man alltid har tilgjengelig. Ikke minst kan man installere alle tenkelige programmer på den, såkalte apper.

Enten du tar bildene med mobiltelefonen eller om du overfører bilder fra et dedikert kamera byr mobilen eller nettbrettet på en rekke praktiske, brukervennlige og morsomme fotoapper enhver kan ha bruk for.

Her får du servert 10 av de beste, morsomste og mest inspirerende. Kanskje du finner din favoritt nedenfor?

Fotoappene alle bør ha

Flickr

Flickr-appen.
Flickr-appen.Foto: Yahoo!

Nylig gikk Akam gjennom hvilke bildedelingstjenester du egentlig burde bruke fremfor å legge bildene dine ut på Facebook. Sistnevnte tusker nemlig til seg noen rettigheter til bildene som du neppe ønsker å gi dem.

Flickr har, som seg hør og bør, en egen app til både iOS og Android. Med denne kan du ikke bare dele bildene dine med venner og bekjente, men også synkronisere alle bildene på smartenheten din med Flickr-kontoen.

På den måten fungerer Flickr som en automatisk skylagring av alle bilder – som er svært kjekt hvis du minster eller ødelegger mobilen din. Bildene som lastes opp automatisk er alltid merket som private slik at det bare er du som ser dem. Du kan selv velge synlighet på hvert enkelt bilde i appen.

Du kan også laste opp bilder individuelt, og da tilbyr Flickr en rekke ferdige filtre til å redigere bildene, ikke så ulikt den svært så populære Instagram-appen. I likhet med sistnevnte får du i Flickr-appen også en bildestrøm med bilder fra andre Flickr-kontoer du følger.

Camera360

Camera360 Ultimate.
Camera360 Ultimate.

Den innebyggede kameraappen som følger operativsystemet er ofte grei, men ikke noe særlig mer. Her kommer Camera360 inn. Appen kan nemlig både brukes til å ta bilder og redigere de du allerede har tatt eller har overført til mobilen.

Kamerafunksjonen er laget med enkel betjening i fokus, og praktiske innstillinger som blits eller ikke blits, makro eller uendelig fokus er tilgjengelig med ett eneste tastetrykk. Dette er noe som ofte gjemmes godt bort i menyer i standardkameraappene.

I tillegg byr Camera360 på flere filtre og effekter enn du noen sinne kommer til å få bruk for, så her er det bare å slå seg løs for kreative mennesker. Noen effekter er mer fjollete enn nyttige, mens andre gir bildene dine et realt løft. For selvbildeavhengige finnes det også en rekke filtre som gir deg pen hud, røde lepper og så videre.

Appen finnes til både iOS og Android.

Snapseed

Snapseed fra velkjent Nik Software. .
Snapseed fra velkjent Nik Software. .Foto: Nik Software

Enkelte fotoredigeringsapper har etterhvert blitt nærmest obligatoriske. Snapseed er en av disse. Appen er intuitiv og enkel i bruk, og lar deg med enkle grep gi bildene dine særpreg og ekstra piff, enten det er bilder du har liggende på telefonen eller om det er bilder du tar med appens innebygde kamera.

Ekstrapoeng får appen fordi den lar deg velge styrke på effekten eller filteret, slik at du kan velge nøyaktig hvor mye du vil justere skyggene, fargemetning eller mengden dramatikk i bildet, for å nevne noe.

Appen finnes til både iOS og Android.

1-Hour Photo

iOS-appen 1-Hour Photo gjør akkurat det det høres ut som: Det tar én time fra du tar bildet til du kan se det. Akkurat som i «gamle dager», hvor man leverte inn filmen til fremkalling, med andre ord. Bildene «prosesseres» i sorthvitt og en nedtelling holder deg oppdatert på hvor lang tid som gjenstår før neste bilde er ferdig «fremkalt».

På den måten håper utvikler Nevercenter Labs at folk skal fokusere på å oppleve det som skjer der og da, fremfor å manisk sjekke alle bildene umiddelbart. En form for anti-chimping-app, kan man jo si.

Så ser vi litt mellom fingrene med at det i praksis ikke tar en hel time å fremkalle en film.

Vil du ha litt mer avanserte fotoapper? Heng med til neste side »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen