Gud er død, og Internett er morderen?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Gud er død, og Internett er morderen?

Ny studie tyder på at nettbruk har gjort folk mindre religiøse.

I 1990 var det kun 8 prosent av amerikanerne som oppga at de ikke hadde noen religiøs tilknytning. 20 år senere hadde tallet steget til 18 prosent. Men hvorfor var det om lag 25 millioner færre amerikanere som trodde på en gud i 2010?

Ifølge forskeren Allen Downey fra Olin College of Engineering kan bruk av Internett vise seg å være årsaken, skriver fagbladet MIT Technology Review. Forskeren har nettopp publisert sin studie om dette emnet.

Internett skyldes en fjerdedel

Downey har gått igjennom resultatene av den anerkjente undersøkelsen General Social Survey, som har kartlagt både demografi og holdninger i USA siden 1972. Han finner flere årsaker til at gudstroen er svekket i landet, men slår fast at bruk av Internett kanskje er den mest oppsiktsvekkende.

Ifølge Downey skal Internett være en fjerdedel av årsaken til at religiøs tro har lavere oppslutning nå, sammenlignet med i 1990. Ifølge ham er dette en like stor andel som at færre amerikanske barn får en religiøs oppvekst, noe som har vært den vanligste årsaken i årene før Internett kom på banen. Den tredje største årsaken, som utgjør omtrent 5 prosent, skal være at flere tar høyere utdannelse.

Internettbruk og religiøs tro i USA.
Den blå grafen viser antall Internett-brukere, mens den røde grafen viser antallet ikke-religiøse personer i USA.Foto: Allen Downey

Kausalitet?

En læresetning for mange forskere går ut på at «korrelasjon ikke betyr kausalitet». At tallene for Internett-bruk stemmer godt overens med nedgangen i religiøsitet, trenger ikke bety at det er en sammenheng. Forskeren hevder imidlertid at det er en kausalitet i dette tilfellet.

– Vi har kontrollert de fleste åpenbare årsakene, inkludert inntekt, utdanning, sosioøkonomisk status, og by- og land-miljøer, sier Downey til MIT Technology Review, før han konkluderer:

Internett-bruk reduserer sjansen for religiøs tilhørighet.

Les hele studien til Downey her.

Paven versus Miley Cyrus

Samtidig hevder forskeren at han bare har funnet halve sannheten for hvorfor færre amerikanere sier de er religiøse nå enn for 20 år siden. Oppvekst, utdanning og Internett utgjør etter sigende bare 50 prosent av frafallet, og Downey kan ikke forklare hvorfor resten vender Gud ryggen.

Cnet News foreslår at religiøse miljøer kanskje ikke har vært så flinke til å omfavne mulighetene som ligger på Internett. De påpeker for eksempel at Pave Frans «bare» har 3,8 millioner følgere på Twitter, mens artisten Miley Cyrus har nesten 17,7 millioner.

Kreasjonister er i harnisk over «Cosmos»:
Vitenskapsprogrammet avfeier kristen tro »

(Kilder: MIT Technology Review, Cnet News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen