GTX480 for bærbare

AMD tronet pent og ikke minst fortjent på tronen av grafikkortmarkedet et helt halvår, 5-serien ble det første steget vi forbrukere fikk inn i Directx 11-verdenen. Mot slutten av mars i år kom Nvidia endelig med deres motsvar, GTX 4-serien. Selv om toppkortet GTX 480 er det raskeste enkelt-kjernede skjermkortet på markedet, fulgte det med et par ulemper på kjøpet.

En av de virkelig store ulempene var høyt effektforbruk, som i sin tur førte til høye temperaturer og støy. Vel, nå skal denne brikka inn i bærbare maskiner, i det minste deler av den. Nvidia slapp for få dager siden deres Gefore GTX 480M, en Fermi beregnet for bærbare maskiner.

Skjermkortet setter stort fokus på mulighetene som DX11 gir deg, blant annet tesselering, OpenGL og ikke minst vil det store antallet shader-prosessorer detaljrik grafikk. Skjermkoret kommer også med en teoretisk støtte for Nvidia Optimus, samt både 3D- og SLI-støtte. 3D-biten burde også hinte mot at vi kanskje kan se noen bærbare maskiner med 120 Hz-skjermer i fremtiden.

Skjermkortets strømforbruk skal ligge på rundt 100 W, noe som er et godt steg opp fra forrige generasjon. Varmeutviklingen får bli en egen sak, men batteritiden vil nok bli den faktoren du merker mest. Spill-bæbare er riktig nok ikke kjent for å ha en spesielt lang batteritid uansett, så strømkontakter blir nok en nødvendighet, selv med Optimus-teknologien i gang.

Geforce GTX 480M
Shader-prosessorer (CUDA) 352
Klokkefrekvens, kjerne 850 MHz
Klokkefrekvens, minne 1200 MHz
Texture Fillrate 18,7 mrd
Minnebusbredde 256-bit (GDDR5)
Minnebåndbredde 76,8 GB/s
Maks. digital oppløsning 2560 x 1600 piksler

Bærbare maskiner med dette skjermkortet vil trolig komme frem på verdensmarkedet i løpet av en måned. Her på berget har allerede nettbutikken Multicom lansert tre modeller som kan leveres med det nye skjermkortet. Prisen øker med 5000 kr i forhold til et Geforce GTX285M, så billig moro er det i hvert fall ikke..

Kilder: Nvidia, Anandtech.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen