GTK 3 er klar for nedlasting

Qt og GTK

Qt og GTK er rammeverk for utviklingen av grafiske grensesnitt.

Gnome

Gnome er et skrivebordsmiljø – det vil si, en samling programvare, konfigurasjonsverktøy og ett grafisk grensesnitt – som benyttes i Linux-distribusjoner som Ubuntu, Fedora og OpenSuse.

Qt og GTK

Qt og GTK er rammeverk for utviklingen av grafiske grensesnitt.

Gnome

Gnome er et skrivebordsmiljø – det vil si, en samling programvare, konfigurasjonsverktøy og ett grafisk grensesnitt – som benyttes i Linux-distribusjoner som Ubuntu, Fedora og OpenSuse.

Det er kanskje Nokias rammeverk Qt som fanger alles oppmerksomhet om dagen, da dens fremtid nå er usikker ettersom Nokia ser ut til å fokusere mer på Windows Phone 7 enn de Qt-baserte Symbian og Meego systemene. Det finnes derimot andre rammeverk, og nylig nådde Qts største konkurrent en ny milepæl.

GTK – som benyttes i blant annet Gnome og GIMP – er nå ute i versjon 3.0 som inneholder store og, for det meste, positive endringer.

Blant nyhetene i denne utgaven finner vi:

  • Bruker Cairo istedenfor direkte kall til X11 for tegning. Dette gjør det lettere å benytte GTK på plattformer som ikke bruker X11, i tillegg til en liten hastighetsøkning.
  • Det er nå mulig å endre utseendet i programmer ved hjelp av web-standarden CSS.
  • Støtter nå bruk av flere musepekere, keyboard og annet.
  • Inneholder flere standard "widgets" – standard komponenter for oppbygging av ett grafisk grensesnitt – som f.eks. en bryter (tenk iPhone).

En av ulempene i den nye utgaven av GTK er at den ikke er bakoverkompatibel med programmer utviklet med en tidligere utgave av rammeverket, dermed må programvare som benytter seg av GTK omskrives, dersom det skal fungere med denne versjonen.

GTK 3.0 er en av bitene som må på plass før skrivebordsmiljøet Gnome 3.0 kan lanseres i begynnelsen av April. Det er hyggelig å se at det ikke virker som om storoppdateringen av skrivebordsmiljøet blir forsinket, da GTK 3.0 er den viktigste komponenten i den kommende utgivelsen.

GTK for utviklere

GTK støtter – som sin konkurrent Qt – flere plattformer og programmeringsspråk. Med hjelp av GTK, er det derfor mulig å lage programmer som som fungerer i Mac, Linux og Windows, selv om det programmeres i C/C++, Python, Ruby eller C#. I motsettning til Qt kan ikke GTK etterligne det underliggende operativsystemets eget grensesnitt, slik at GTK-programmer har ett særskilt utseende uansett plattform.

Mer informasjon finnes på rammeverkets hjemmesider.

(Kilde: GTK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen