(Bilde: Komplett)

Grønt lys: Komplett får kjøpe stor svensk nettbutikk

Blir nå nordens største nettaktør.

Tilbake i april ble det kjent at den norske nettkjempen Komplett ville kjøpe samtlige aksjer i den svenske nettbutikken Webhallen. Oppkjøpet måtte gå via det svenske konkurransetilsynet, som i starten av juni varslet at de måtte gjøre en særskilt vurdering. De fryktet at oppkjøpe ville gi Komplett for stor makt, og svekke markedet for salg av datakomponenter. 

Fredag ettermiddag avla Konkurrensverket dommen: Komplett får kjøpe Webhallen, uten forbehold. Vurderingen avdekket ikke forhold som tilsier at konkurransen i markedet for datakomponenter vil bli lammet. Avtalen gjør Komplett til den største netthandelsaktøren i Norden.

Konsernsjef i Komplett, Ole Vinje.
Konsernsjef i Komplett, Ole Vinje. Foto: Komplett

– Vi er veldig glade for at Konkurrensverket har gitt sin godkjenning. Oppkjøpet betyr at vi som konsern styrker vår posisjon i Sverige og Skandinavia, sier konsernsjef Ole Vinje til Hardware.no

Norge vil ikke merke mye

Komplett sin skandinaviske virksomhet, som inkluderer nettbutikker som MPX.no og Blush.no i flere land, omsatte i 2012 for over 4 milliarder kroner. På samme tid dro Webhallen inn 786 millioner kroner, etter fem år med en vekst på til sammen 18 prosent.

– Vi ønsker å ta ut synergier på innkjøp og styrke vår innkjøpskraft, forteller Vinje, og legger til at vi nordmenn neppe vil merke så mye til dette oppkjøpet.

Over de siste årene har Komplett åpnet en rekke pick-up-points der du kan hente varene du har bestilt, til en lavere pris enn hva det koster å få det sent hjem. I Oslo har de riktig nok også etablert et visningsrom der du kan se på produktene, bestille, og hente varen dagen etter, men alt salg skjer via nettbutikken.

Utenfor Sandefjord ligger Kompletts hovedkontor, med et massivt, robot-basert lager.
Utenfor Sandefjord ligger Kompletts hovedkontor, med et massivt, robot-basert lager. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Webhallen har på sin side etablert ti tradisjonelle fysiske butikker i Sverige, der du kan gå inn, se på produkter og slenge både kabinetter, skjermkort og hovedkort rett i handlevogna. Selv om Komplett nå har kjøpt disse, vil ikke dette konseptet komme til Norge med det første:

– Vi har gode erfaringer med butikker, eller Retail Store som vi har etablert i Oslo, men vi selger ikke produkter over disk her. Alt salg foregår via nettet. Vi vurderer fortløpende om dette konseptet skal rulles ut i flere byer i Norge, men i skrivende stund har vi ingen konkrete planer, forteller Vinje.

Webhallen har også en serie med arrangementer, som spillturneringer, fagsamlinger og veldig store lanseringer av nye produkter og spill. Da for eksempel GeForce GTX 680 ble lansert holdt Nvidia sin svenske lanseringsfest hos Webhallen, samtidig som det ble avholdt spillturneringer og mye annet. 

I Norge har vi hatt heller få slike arrangementer, om noen, og Vinje vil ikke stenge døren totalt for at dette nå kan komme til Norge:

– Webhallen er svært dyktige på events og lanseringer, men vi har ingen konkrete planer om tilsvarende i Norge nå, men utelukker selvfølgelig ikke at dette kan komme, avslutter Vinje.

Komplett er nordens største på PC-bygging.
Komplett er nordens største på PC-bygging. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Wilhelm Sporrong, COO Webhallen, skrev i en pressemelding da oppkjøpet ble kjent i april at Webhallen vil forsette med det samme konseptet som de har gjort til nå. De vil være en selvstendig divisjon i Komplett Group, og fortsatt ha sitt hovedkontor i Stockholm.

I Sandefjord bygger Komplett PC-er for hele skandinavia: 
Se hvordan de lager 30 000 PC-er hvert eneste år »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen