Grønne hovedkort fra VIA


(Bilde: VIA)

Bly er et tungmetall som er klassifisert av miljøverndepartementet i Norge som en alvorlig miljøgift. Det sniker seg inn i næringskjeden og ender opp med å forgifte både fugl og fisk. Dette har ført til relativt strenge restriksjoner på bruk av bly i norsk industri. Nå, snart tyve år etter at vi fikk blyfri bensin, kommer det også blyfrie hovedkort - fra VIA.

Selskapet er på en offensiv for å vinne hjertene til miljøbevisste innkjøpere, og av kanskje enda større betydning: EUs sertifiseringsorganer. Disse har lagt ned nokså klare føringer for hva som skal tillates av blynivåer i elektronikk, som antakelig vil føre til at resten av bransjen følger etter VIA om ganske kort tid.Typisk BGA-konstruksjon
(Bilde: VIA)

Bly brukes i produksjonen av hovedkort gjennom de svært så populære variantene av BGA - Ball Grid Array -innpakningene som de fleste kretsene på hovedkort kommer i. "Ballene" i BGA-innpakningen er gjerne små blykuler som loddes fast til lederne på hovedkortet, eller så pleier produsentene å påføre bly under loddeprosessen.

VIAs nye Eden-baserte MicroATX AS-1210-hovedkort, som for øvrig er vifteløst, blir det første hovedkortet i masseproduksjon der "loddeblyet" er erstattet med en blanding av tinn, sølv og kobber. Dermed blir hovedkortene 100% blyfrie og ute av stand til å skade så mye som en fjær på en vadefugl.

Videre hevder selskapet at det samme nye loddematerialet er brukt i alle BGA-baserte prosessorer som VIA produserer i dag, som inkluderer Eden, Antaur og C3. I tillegg sier det store deler at tilleggsbrikkene som selskapet lager, som lydkretser, nord- og sørsider, også har blitt blyfrie, uten å spesifisere nærmere.

Les mer om VIAs miljøinitiativ på "Green Computing"-sidene deres.

(Kilder: DesignTechnica, VIA, Miljøstatus i Norge (dep.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen