Gratisprogrammer kan koste deg dyrt

De kriminelle har funnet vårt svake punkt, frykten for virus. Ved å tilby gratis antivirus lokker de mange nordmenn til å slippe dem inn i datamaskinene sine.

Går i fella
Mens bedrifter er mer rammet av dataormer, er hjemmebrukere mest lurt av uønsket programvare som opptrer som det var et antivirusprogram, og som brukeren altså selv laster ned i troen på at dette skal beskytte mot virus. Det viser den åttende sikkerhetsrapporten (SIRv8) som Microsoft offentliggjør i dag.

Kriminelle mer sofistikerte
Et annet hovedtrekk er at angripere nå i enda større grad en tidligere har klare økonomiske motiver for sin virksomhet, og at de oftere samarbeider med andre kriminelle. Et eksempel på dette er at noen spesialiserer seg på å selge tilgang til botnets og programvare som hjelper andre med å få tilgang til personopplysninger og betalingsinformasjon.

- Vi ser klart at nettkriminelle arbeider mer og mer målrettet og profesjonelt for å få tilgang til datakraften, identiteten og kredittkortdetaljene til brukerne, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge i en pressemelding.

- Kriminelle er stadig på jakt etter verdifull informasjon og vi brukere blir hele tiden utsatt for fantasifulle forsøk på angrep. Det er gledelig å se at færre datamaskiner blir infisert av ondsinnet programvare i Norge. Informasjon om at oppdatering av programmer er viktig og at oppdatering oftere er automatiske valg ser ut til å virke sier Tore Orderløkken, leder i NorSIS.

XP mest utsatt
I undersøkelsen fremkommer det at det er mange fremskritt i kampen mot uønsket programvare og virus. Eksempelvis er maskiner som kjører Vista og Windows 7 minst angrepet, faktisk er de to operativsystemene halvparten så ofte infisert som maskiner som kjører det eldre Windows XP.

Nordmenn generelt blir flinkere og flinkere til å beskytte seg, og antallet maskiner som er blitt infisert har sunket fra 3,3 til 2,5 per 1000 i løpet av siste halvår, viser rapporten.

- Dette er svært gode nyheter, og viser at vi har et godt fokus på sikkerhet her til lands. Samtidig er det nesten ironisk å se at de vanligste årsakene til at vi finner infeksjoner i norske maskiner er at brukeren har klikket på, og lastet ned, falsk antivirusprogramvare. Dette er programmer som vi laster ned på grunn av at det kommer opp en falsk melding om at et nettsted har funnet et virus på maskinen. Nettsiden tilbyr da muligheten å fjerne viruset, og gjennom å klikke på de ulike beskjedene godtar vi å laste ned akkurat slik programvare som vi ønsker å beskytte oss mot, sier Seierstad.

- Kort og godt kan vi si at de kriminelle har funnet et av våre svake punkt, nemlig vår redsel for virus og for vår egen sikkerhet, og bruker det for alt det er verdt, fortsetter Seierstad.

Facebook
- Et annet norgesspesifikt funn er at ønsket programvare fra sosiale nettsteder som Facebook har økt, eksempelvis har familien ”koobface”, spredt gjennom Facebook økt med 25 prosent, så slike angrep tror vi også vil øke i fremtiden, sier Seierstad.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen