GUIDE: Gratisprogrammer for Windows
Guide

Gratisprogrammer for Windows

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Optimalisering av Windows

Her finner du programmer som kan brukes til å optimalisere Windows. Dette er gjerne programmer som tilbyr utvidet kontrollpanel i forhold til det som er innebygget i Windows. Det er også programmer som rydder opp på ulike måter slik at Windows blir raskere.

Vær oppmerksom på at optimalisering innebærer endringer i Windows, og dette vil alltid innebære en viss risiko. Du bruker derfor disse programmene på eget ansvar. Ta alltid en sikkerhetskopi av viktige data før du rydder opp på PC-en. Les vår guide som omhandler sikkerhetskopiering under Windows.

Det kan også være lurt å opprette et gjenopprettingspunkt i Windows før du eventuelt setter i gang med optimalisering, fordi det kan alltid skje uhell. Du kan opprette gjenopprettingspunkt i Windows 7 via Kontrollpanel, System og sikkerhet, System, Systembeskyttelse, Oprett.

Det er en del programmer å velge mellom, men du bør ikke installere for mange av dem – med mange programmer kan du rett og slett miste oversikten, og det kan også overbelaste systemet – installer kun programmer som dekker ditt behov.

For Windows generelt

CCleaner
Kan blant annet brukes til å rydde opp i midlertidige Internettfiler, surfehistorie, informasjonskapsler (cookies), papirkurven, registeret og mye mer. Dette programmet er noe vi absolutt anbefaler.

WinPatrol
Gir deg oversikt og kontroll over programmer som kjører på PC-en din.

Sysinternals Suite
Dette er en samling av programmer som kan brukes til å feilsøke Windows. Her finner du blant annet programmer som Autoruns, Process Explorer og Process Monitor – over 40 programmer. Vær klar over at en del av disse programmene krever god teknisk kompetanse, og for å kunne dra nytte av dem bør man setter seg inn i det som foregår bak kulissene i Windows.

Vi kan også nevne at programmet Sysinternals Updater kan brukes til å oppdatere alle programmene i Sysinternals-pakken - les mer.

Startup Control Panel
Kontroller hvilke programmer som starter opp når Windows starter. Dette programmet er enkelt og brukervennlig.

Whats Running
Gir deg detaljert informasjon om prosesser, tjeneste og programmer i Windows.

Advanced Systemcare
Et program som kan brukes til å beskytte PC-en mot angrep fra nettet, pluss reparere og optimalisere Windows.

Fresh UI
Et alternativ til det innebygde kontrollpanelet i Windows.

For spesifikke Windows-versjoner

Vi deler opp programmer i kategorier for ulike Windows-versjoner, men denne inndelingen er ikke helt skarp, det vil si mange av programmene kan brukes for andre Windows-versjoner også.

 • For eldre Windows-versjoner

  PowerToys for Windows XP
  Samling av en rekke programmer fra Microsoft som kan brukes til å optimalisere Windows XP. Du finner programmer under fanen «Powertoys» på denne siden.

  Mmm Free
  Med dette programmet kan du redigere høyreklikkmenyen i Windows slik at menyen blir mer oversiktlig.

  XP-Antispy
  Dette er ikke et antispionprogram, til tross for navnet, men et program som gjør at du kan slå av diverse innebygde oppdateringer og autentiseringer i Windows XP. Programmet støtter også Vista og Windows 7.

  TaskswitchXP
  Synes du vanlig Alt-Tab-skifting mellom programmer er for kjedelig? Da kan det være at TaskSwitchXP er et program for deg.

 • For Windows Vista

  Vlite
  Kan brukes til å fjerne uønskede komponenter i Windows Vista.

  Vispa
  Kan brukes til å deaktivere ulike programmer og tjenester i Vista, og på andre måter konfigurere Windows slik du ønsker.

  Vista4experts
  Gjør det enkelt å slå av en rekke funksjoner som er innebygd i Vista, men som du av en eller annen grunn ikke ønsker.

  Vistatweaker
  Gir enkel tilgang til flere innstillinger i Windows Vista – alt samlet på ett sted.

  TweakIV
  Kan brukes til å skreddersy og optimere Windows Vista.

 • For Windows 7

  Winbubbles
  Samling av innstillinger som er kategorisert i faner. Her kan du blant annet fjerne innlegg i kontekstmenyer, justere visuelle effekter og foreta endringer som kan føre til økt ytelse. Programmet gir tilgang til over 200 innstillinger.

  Windows 7 Little Tweaker
  Et lite program som blant annet kan brukes til å deaktivere brukerkontokontrollen, og legge til kommandoer i kontekstmenyen.

  Ultimate Windows Tweaker
  Mange funksjoner med et grensesnitt som ligner på det som allerede finnes i Windows 7. Har kategorier som personifisering, ytelse, nettverk og Internet Explorer. Hver side (kategori) har egen knapp med mulighet for å eventuelt opprette gjenopprettingspunkt.

  EnhanceMySe7en
  Dette programmet krever installasjon, og det finnes i både gratis- og pro-versjon. I tillegg til optimaliseringsfunksjoner som eksempelvis mulighet til å deaktivere tjenester og prosesser, tilbyr programmet også oppryddingsfunksjon for harddisken og for registeret i Windows.

  TweakNow PowerPack
  Gir tilgang til mange funksjoner som kan brukes til å finjustere Windows. Dette inkluderer oppryddingsfunksjon for harddisken og for registeret i Windows.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen