Gratisalbum toppet salgslistene
Teknofil

Gratisalbum toppet salgslistene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det kan virke som om amerikanere har tatt oppfordringene om å bruke penger og øke forbruket under finanskrisen veldig bokstavlig. De ser slett ingen grunn til ikke å betale for musikken selv om gratisversjoner ligger ute til nedlastning helt lovlig.

Delte via Pirate Bay, toppet salgslisten
Ifølge Amazon sine salgslister for 2008 ligger nemlig Nine Inch Nails sitt album Ghosts I-IV på topp når det gjelder salg av digitale kopier. Samme album ble lagt ut for gratis nedlastning med creative commons lisens slik at du ikke bare kunne laste ned albumet gratis, men også mikse og benytte musikken til det du selv måtte ønske så lenge det ikke gjøres i kommersielt øyemed.

Blant annet ble musikken lagt opp på fildelingssiden The Pirate Bay, slik at fans og andre kunne laste ned musikken enkelt og lovlig. Det skal samtidig påpekes at prisen for albumet hos Amazon ikke er på mer enn fem dollar. Dette kan trolig ha bidratt mye til salget, men Trent Reznor, produsent og musiker for bandet tjente ifølge Ars Technica godt på albumet som altså kunne lastes ned gratis.


Radiohead toppet vinylsalget
Nine Inch Nails var ikke alene om å gi bort musikk i fjor. Også Radiohead forsøkte dette da de la ut sitt nye album In Rainbows på nett. Du kunne da velge om du ønsket å betale en selvvalgt sum for musikken, eller bare laste det ned helt gratis. Radiohead har i ettertid ikke gått ut med noen tall for antall nedlastninger og inntekter for dette eksperimentet, men albumet solgte i hvert fall svært godt andre steder. Hos Amazon endte dette albumet opp på en 11. plass og ifølge analysebyrået Nielsen ble dette albumet det mest solgte på vinyl i året som gikk.

Det er tydelig at ikke alle får med seg at mye musikk i dag kan lastes ned helt lovlig. Eventuelt så har bandene en lojal skare med fans som har lite imot å betale for musikken som gis ut.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen