Gratis rutetider i lomma

- Med gratisprogrammet Metro i PDA-en eller mobiltelefonen får du hjelp med å finne fram, ved bare å angi hvor du er og hvor du skal, forteller Morten Rønningen hos Idedata.no. Firmaet har spesialisert seg på lomme-PC-løsninger.

Mange trenger hjelp med rutetider. I fjor fikk Trafikanten i Oslo nær seks millioner henvendelser om avgangstider, ruter og holdeplasser.

For PDA og mobiltelefon
For å laste med Metro, kan du gå til Metros hjemmeside.

Metro er opprinnelig utviklet for Palm, men finnes nå også for PocketPC. I tillegg finnes halvferdige utgaver for Symbian (Sony Ericsson P800 og P900) og Microsoft Smartphone (Qtek). Mange språk er tilgjengelig, men foreløpig ikke norsk.

Overalt i verden
Métro versjon 5.1.2, som ble lagt ut 8. januar 2004, dekker over 250 byer med komplett informasjon for de fleste. I Norge finnes det bare en T-bane i Oslo med 101 stasjoner, mens det er 575 stasjoner i London, 785 i New-York, 1600 i Tokyo og 839 i Paris. Dataene oppdateres mÃ¥nedlig.

For å spare plass på minnekortet, kan du velge hvilke byer du vil installere.

Metro finner letteste vei
Etter å ha valgt by og avreisestasjon, velger du reisemål. Metro lister opp avgangstider, stasjonene på linjen, bestemmelsesstasjon og reisetid. Ofte får du listet opp alternative ruter (den raskeste og den med de færreste overganger). Metro informerer samtidig om busser, trikker og ferjer, og severdigheter.

Besøk Jeanette og Paulette
Metro husker de stasjonene du oftest bruker, og kan dessuten kobles til kontaktlisten: Når du er i Paris, og slår opp adressen til Jeanette og Paulette i kontaktlisten, vises også en link til deres Metro-stasjoner!

Togtider for Palm og Java-telefon
Når du må reise ut av bykjernen, kommer toget til unnsetning. Deutsche Bahn stiller opp med en gratistjeneste som genererer togtider i Norge og det øvrige Europa.

Togtabellen kan vises på PC-skjermen, og lastes til avtaleboken i PDA-en (Palm) eller Java-telefonen din.

Fra Oslo til Ringebu
Start med å gå til Deutsche Bahns nettside.


Vi var på vei til Kvitfjell, ville sjekke alternativene. Vi startet med å skrive inn Oslo som avreisestasjon og Ringebu som ankomststasjon, og lot dato/datoperiode, ukedag og klokkeslett stå uforandret.


Levér til Palm eller Java
Dernest kunne vi velge tabellnedlasting fra nettside eller e-post, og tabellformat: PDF, PDB for Palm (med vieweren PersonalTimetable), eller J2ME for Java-telefoner.
Kort etterpå ble togtabellen med avganger fra Oslo til Ringebu vist på nettsiden, og kunne umiddelbart overføres til den håndholdte.

Utnytter ikke mulighetene
- Det finnes allerede en rekke praktiske PDA- og mobil-applikasjoner som kan øke nytteverdien av de håndholdte nye "dingsene". Og når applikasjonene er gratis, koster det jo ikke noe å prøve, sier Morten Rønning hos Idedata.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen