Gratis lagring på nett

Datamaskinene kommer med stadig større harddisk, men likevel er behovet for ekstra lagringsplass økende. Mens noen bare vil ha ekstra lagringsplass, har andre behov for backup av enkelte filer.

En stor fordel med nettbasert lagring er at du ikke er avhengig av en spesiell PC for å hente fram filene dine. Du slipper å drasse med deg ekstern harddisk eller brente CDer, det er bare å logge seg på internett.

Hva med sikkerheten?

Noe mange lurer på er hvordan sikkerheten er ved nettlagring. De fleste tilbyderne har såkalte sikre nettsider, men det er viktig å huske på at du sjelden får noen garantier på nett. Det finnes flinke hackere der ute, og det kan jo i teorien skje feil, slik at for eksempel brukeren din blir slettet.

Derfor er ikke nettbasert lagring anbefalt som din eneste lagringsplass. Det er heller ikke anbefalt at du laster opp svært viktige og konfidensielle filer.

Utover dette er nettet regnet som en god form for lagring, og da spesielt når det gjelder å dele filer med andre. Store filvedlegg er sjelden populært å sende på e-post, men med nettlagring kan du heller bare sende en nedlastningslink.

De fleste koster penger
Utvalget av tilbydere med lagringsplass på nett er stort, men felles for de fleste tjenestene er at de koster litt å bruke.

Det finnes likevel en del gode alternativer som ikke koster noe å bruke. ExtremeTech har tatt en grundig titt på seks av gratistjenestene.

De tilbyr alle minst 1 GB med gratis lagringsplass, men det er mye annet som skiller tjenestene fra hverandre. Hvor enkelt det er å laste opp filer og organisere dem er verdt å merke seg. Det samme gjelder maksimal filstørrelse og ekstrafunksjoner for deling og redigering av filene.

Mest plass
Har du lyst på stor lagringsplass er det Mediamax som skiller seg ut. Mens de andre tilbyr 1 GB gratis lagring, kan denne by på hele 25 GB. Her kan du enkelt laste opp filer og hele mapper via dra-og-slipp-prinsippet. Tjenesten har også støtte for organisering i undermapper.

Å sende link til nedlasting av filer for andre er også mulig, selv om denne tjenesten kanskje er litt krunglete.


Det største minuset ved Mediamax er at du har en begrensning på enkeltfilenes størrelse på bare 10 MB. Dermed hjelper det ikke så mye med den store lagringsplassen. Du får jo uansett ikke lastet opp de store filene dine, som videoer. Du kan heller ikke overføre mer enn totalt 1 GB i måneden.

Du kan riktig nok oppgradere til en større konto uten begrensing på filstørrelsene, men dette koster selvsagt litt.

Store filer
Hvis du har behov for å laste opp store enkeltfiler som videoklipp, er nok heller OmniDrive noe for deg. Her får du ubegrenset størrelse på enkeltfiler og en gratis konto på 1 GB.

Også her er det enkelt å laste opp filer med dra-og-slipp, og du kan laste opp flere om gangen og beholde mappestrukturen.

Et annet pluss med OmniDrive er at det er enkelt å dele filer med venner via e-post. I tillegg har tjenesten kjekke integrerte programmer som Zoho Editor. Dette lar deg redigere Word-dokumentene dine uten å gå via Word.

Bare bilder
Er det mest bilder du ønsker å lagre, lønner det seg nok å heller velge et gratis webalbum. Her kan du ikke laste opp annet enn bildefiler, men til gjengjeld får du enkelte steder ubegrenset lagringsplass for bildene dine.

Vi refererte nylig til en test av ulike webalbum, der Yahoo! Photos stakk av med seieren. Med Yahoo får du ubegrenset lagringsplass for bilder, og du kan laste ned og opp bilder i full størrelse. Det er også enkelt å sende visningsinvitasjon til venner.

Er det bare bilder du skal lagre, er dette et mye bedre valg enn de generelle lagringstjenestene. Yahoo jobber dessuten med store forbedringer av sin foto-tjeneste, og beta-versjonen har fått svært gode kritikker. Den nye versjonen skal være klar i juni.

Norske tjenester

For de som helst ønsker å holde seg til norske nettsider, gjorde PC World i fjor en test av syv slike tjenester.

Best i test ble Mamut Online Backup, som ble omtalt som både enkelt og brukervennlig og med kraftige funksjoner. Lagringsplassen du får gratis er ikke like stor som ved en del av de internasjonale tjenestene, men ikke alle er avhengig av så stor plass heller. Man kan dessuten betale for utvidelser etter behov.

Mamut tilbyr 250 MB gratis lagringsplass til privatpersoner og 500 MB til bedrifter. Er man allerede bruker av Mamut sin programvare, får man dobbelt så mye lagringsplass gratis.

Salg og reklame

Tilbake til ExtremeTechs test av gratis lagringsplass, gjorde også box.net det bra. Den har en begrensing på 1 GB lagringsplass og 10 MB per fil. Til gjengjeld er den enkel og oversiktlig, og byr på mange kjekke ekstrafunksjoner som RSS og tagging av filene.

Med de siste tjenestene DropBoks, eSnips og openomy er det ikke like enkelt å laste opp filer. I tillegg til at ingen av disse støtter dra-og-slipp-opplastning, er det heller ikke mulig å laste opp flere filer om gangen. Dette kan være svært så irriterende hvis du har mapper med mange filer du skal laste opp.

DropBoks og openomy har et svært så enkelt grensesnitt. Fordelen med DropBoks er at det ikke er noen reklame på siden, de overlever heller på små donasjoner fra begeistrede brukere.

eSnips skiller seg dessuten litt ut ved å ha mange typiske nettverks-funksjoner. Her er det for eksempel mulig å selge filer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen