Gratis kart til Series 60

Alternativ tekst mangler

Du bruker kanskje karttjenester på internett for å finne frem i storbyen. Hva med å heller få tjenesten direkte på mobilen - gratis?

Wayfinder Earth er et program som kan søke på adresser, og vise de på en kart. Noe lignende som det vi er vante med fra karttjenester på internett, med andre ord. I tillegg kan du få en oversikt over kollektiv tansport, se værmeldingen eller regne om valuta.

I likhet med Wayfinder Earth lar Google Maps deg se kart over hele verden, men her får du også se satelittbilder. Du kan på toppen av de hele få informasjon om hvor det er trafikkork, og hvor du bør kjøre for at det skal gå unna. Sistnevnte er imidlertid ikke mulig her i Norge.

Programtest

Wayfinder Earth

Utvikler: Wayfinder
Lisens: Gratis
System: Symbian S60, v1, v2
Versjon: 0.22.125
Størrelse: 3225 kB

Beskrivelse: Wayfinder Earth gir deg detaljerte kart over hele verden.
Last ned: Handango.com

Wayfinder Earth
Wayfinder Earh er ikke kompatibel med de nyeste Nokia-telefonene med Series 60 3rd Edition, så vi installerte programmet på en N70.

Når du bruker Wayfinder Earth, hentes kartene fortløpende på en ekstern server over 3G, EDGE eller GSM. Det betyr at det går datatrafikk hver gang du skal vise et nytt område, og hver gang du zoomer inn for å vise flere detaljer, eller ut for å vise større områder.

Vi synes først og fremst Wayfinder Earth viste alt for firkantete kart, slik at det er vanskelig å zoome inn på riktig sted uten å prøve flere ganger.

I tillegg ser det lite pent ut når kartene ser ut til å være tegnet i Paint.

Når du zoomer lenger inn ser bildene straks bedre ut, og stadig flere detaljer kommer frem.

Alternativ tekst mangler

En funksjon vi satte pris på med Wayfinder Earth er at du til enhver tid får informasjon om hva markøren peker på.

Rik på informasjon
Det manglet heller ikke på lokale kunnskaper. Hvis du plasserer markøren over en park, kan Wayfinder Earth fortelle deg navnet på parken, så vel som navnet på hver eneste gate og til og med navnet på små bakker.

Et annet lyspunkt er at Wayfinder Earth hele tiden viser symboler for flyplasser, kirker, kulturelle bygninger, kinoer, bensinstasjoner, parkeringsplasser, resturanter, hoteller, turistinformasjon og lignende. Faktisk er til og med kjente Wi-Fi-soner avmerket på kartet. Det gjelder selv i de mindre byene i Norge.

Hvis du er nogenlunde kjent i byen, gjør disse merkene det også lettere å navigere.

Vi merker også at kartene er godt oppdaterte, og alt befinner seg på riktig sted i forhold til det virkelige liv.

Wayfinder er imidlertid litt vanskelig å manøvrere. Du må nemlig inn på menyer som ikke er veldig brukervennlige for hver eneste ting du skal gjøre.

Selve zoomingen var også litt et litt vrient å bruke. Wayfinder Earth zoomer ikke inn der markøren befinner seg, men zoomer istedenfor midten av skjermen. Da er det vanskelig å treffe riktig sted på kartet . Du kan forøvrig zoome ved å bruke nummertastene 0 (ut) og 5 (inn).

Vi la også merke til at Wayfinder tar usannsynlig stor plass på telefonminnet eller minnekortet. Faktisk over 3 MB. Det bør være unødvendig når kartene hovedsaklig hentes ifra eksterne servere.

Du kan peke ut to punkter på kartet, og opprette en rute imellom disse. Punktene kan du også velge ut ved å søke etter en adresse.

Men når vi prøvde å gjøre lage en slik kjørerute, fikk vi beskjed om at vi måtte oppgradere Wayfinder. For å gjøre det måtte vi logge inn. Men brukernavnet og passordet vi hadde mottatt på e-post fungerte ikke, og dermed fikk vi ikke prøvd ut kjørerutene.

Wayfinder Earth kan også vise en værmelding, regne ut valuta eller vise ruter for kollektiv transport. Sistnevnte fungerer imidlertid kun i Oslo her til lands, og gjelder kun for buss.

Wayfinder Earth kan lastes ned gratis hos Handango.com.

Programtest

Google Maps

Utvikler: Google
Lisens: Gratis
System: Symbian S60, v1, v2
Versjon: 1.03.2
Størrelse: 1 kB

Beskrivelse: Google Maps gir deg kart, satelittbilder og kjøreruter over hele verden.
Last ned: Google

Google Maps
Google Maps er egentlig, i likhet med Wayfinder Earth, kun kompatibel med telefoner med Series 60 2nd Edition eller eldre. Men vi installerte programmet på en Nokia N71 uten å oppleve noen problemer.

Google Maps tar latterlig liten plass på telefonen din. Størrelsen er så lite som 1 kB.

I likhet med Wayfinder Earth hentes kartene fra en ekstern server, slik at du bruker datatrafikk når du skal finne frem.

I tillegg til bare kart med søkefunksjon, får du også se satelittbilder med Google Maps. Disse er større enn kartene, og mobilen må bruke mer datatrafikk for å hente bildene.

Alternativ tekst mangler

Når vi brukte satelittbildene i Google Maps priste vi oss lykkelig for at vi har makspris på abonnementet. I hjørnet står det til enhver tid hvor mye datatrafikk du bruker, og tikroningene kan fly ganske fort unna når du ser på satelittbilder.

Til gjengjeld er det morsomt med satelittbilder. Vi lar oss imponere over de detaljrike bildene, og lar oss imponere ytterligere over at vi kan bruke en slags Google Earth på mobilen.

Dårlige lokalkunnskaper i Norge
Du kan søke etter forretning eller adresse. Begge søkefunksjonene fungerer imidlertid dårlig i Norge, selv om kartene er overraskende detaljerte.

Når vi for eksempel søkte etter Pizza mens hele Bergen vistes på kartet, fikk vi ikke opp noen resultater. Vi opplevde også at det var mange steder Google Maps ikke fant når vi søkte direkte på adresser.

Dersom Google Maps ikke finner adressen kan du trykke direkte på kartet for å få opp en kjørerute. Det er imidlertid en mager trøst om du ikke vet hvor adressen er på kartet.

Kjøreruten regner ut hvor lang tid det tar å kjøre, så vel som distansen. Du får ruten opp steg for steg etter hvert som du trykker neste.

Du kan også få opp satelittbilder, og kjøreruten kan vises direkte på satelittbildet. Det gjør det enklere å følge anvisningene, siden du kan se etter kjennetegn.

Alternativ tekst mangler

I Amerika er det også mulig å få opp hvor mye trafikk det er på det aktuelle området. Da merkes veien i forskjellige farger. Hver farge angir hvor fort trafikken går fremover.

Grønt forteller at trafikken går fort, mens rødt betyr at det er trafikkork, og at trafikken går i under 40 kilometer i timen. Gult er en mellomting. Dessverre er ikke dette tilgjengelig i noen av de byene vi prøvde i Europa.

Du kan laste ned Google Maps gratis ved å gå til følgende adresse med mobilen din:
http://www.google.com/gmm

Konklusjon
Kartprogrammer kan være hendig, og gjør det enkelt å finne frem med det hjelpemiddelet du uansett har liggende i lommen. Nye mobiltelefoner begynner å få så pass store skjermer, at kartene blir oversiktlig og du lett kan finne frem.

Wayfinder har imponerende detaljerte og oppdaterte kart, med merking av alt fra flyplasser til offisielle Wi-Fi-soner. Det er imidlertid vanskelig å bruke. Funksjoner som kollektiv transport er for de fleste ikke noe mer enn et salgstriks når det kun gjelder busser i Oslo.

Google Maps er oversiktlig, og mye enklere å bruke enn Wayfinder. I tillegg tilbyr Google Maps imponerende detaljert satelittbilder, akkurat som i det velkjente programmet for PC; Google Earth. Men lokale kunnskaper er dårligere hos Google Maps, og hvis du virkelig må finne frem er ikke Google Maps til å stole på.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen