Gratis antivirus blir totalslaktet

De to mest populære som ble testet fant ingen trusler overhodet.

Som Side3 kunne fortelle tirsdag, er Android i ferd med å virkelig ta over hele smarttelefonmarkedet. Ifølge tall fra Gatner er mer enn halvparten av alle smarttelefonene som selges i verden basert på Googles operativsystem.

Les også: iPhone blir knust av Samsung og Google (Nettavisen.no)

Og sammen med suksessen til operativsystemet begynner interessen fra svindlere og tilsvarende å bli større. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) advarer samtidig mot økt overvåkning av privatpersoner.

Kan legge ut hva som helst

I motsetning til Apples AppStore, har ikke det såkalte Android Marked noen form for forhåndsgodkjennelse av programvare som legges ut for hvem som helst for å laste ned. Derfor er også risikoen betydelig større for å laste ned uhumskheter til din mobiltelefon som er noe helt annet enn det egentlig utgir seg for - programvare som gjerne både vil stjele passord og sende svindyre SMS-meldinger.

Utfordringen er verken ny eller ukjent, og det har derfor dukket opp en lang rekke sikkerhetsløsninger for Android-telefoner. Mange av disse er gratis, og en del har fått til dels stor popularitet.

Slakter 6 av 7 løsninger

Det anerkjente testlaboratoriet AV-Test, som har spesialisert seg på å teste forskjellige sikkerhetsløsninger, bestemte seg derfor for å sjekke hvor gode disse løsningene egentlig var.

Resultatet var alt annet enn oppløftende for de millioner av mobilbrukere som har lastet ned gratis sikkerhetspakker til sine mobiler.

AV-Test kjørte to forskjellige typer tester for programvaren, der den ene er en mindre relevant test av filer som ikke var installert på telefonen, og en langt viktigere test av programvarenes egenskaper til å stoppe installasjonen av ondsinnet programvare. Det er sistnevnte som i all hovedsak er relevant når du laster ned programmer fra Android Marked.

Fire fant ingenting

I førstnevnte test ble 172 forskjellige ondsinnede filer scannet, og fire av de syv gratisversjonene som ble testet ikke detekterte noen av farene. Dette inkluderte den klart mest populære gratisløsningen, nærmere bestemt Antivirus Free fra Creative Apps.

Best ut av gratisløsningene - og i en særstilling - var Zoner AntiVirus Free, som fant en tredjedel av de ondsinnede filene.

Til sammenligning klarte betalingsløsninger fra Kaspersky og F-Secure rundt halvparten.

Gjenkjenner ikke skadelig programvare

Men det er likevel resultatene fra den viktigste testen ved programinstallasjon at det gikk virkelig galt for gratisproduktene. AV-Test testet installasjon av ti kjente ondsinnede programmer, og av de syv gratisprogrammene var det tre som ikke stoppet noen, tre som stoppet én - mens Zoner igjen kom klart best ut ved å stoppe åtte av de ti.

De to mest populære programmene som ble testet gjenkjente ikke noen av truslene i noen av testene.

- Resultatet av sanntidsbeskyttelsen er ganske sjokkerende, skriver organisasjonen, og påpeker at de har valgt ut programmer som bør anses som velkjente.

Betalingsversjonene fra de to ovennevnte leverandører klarte på sin side å stoppe alle de ti.

- Antallet installasjoner viser at mange brukere stoler på disse gratisprogrammene, men de tilbyr ingen pålitelig beskyttelse, skriver AV-test i sin rapport, og mener at tilgjengeligheten av «nærmest ubrukelige» sikkerhetsapplikasjoner skader de få som faktisk fungerer.

- Overvåking mer utbredt

F-Secures sjef i Norge, Troels Christensen, mener at det ikke er noe stort problem med viruslignende tilstander på mobiler ennå.

- Det er foreløpig ikke et stort problem med virus på mobiler eller nettbrett, men vi ser en økende trend særlig på målrettede angrep. Trekker vi parallell til PC-verden, ser vi at mengden skadelig kode vokser i takt med veksten på plattformene, sier Christensen til Nettavisen.

Derimot er det andre utfordringer som er høyst reelle.

- En større trussel er imidlertid spionprogramvare, som man faktisk kan kjøpe lovlig over disk i Norge. Dette blir brukt både av svindlere som ønsker å tilegne seg sensitiv forretningsinformasjon, sjalu ektefeller og foreldre som ønsker å overvåke barna sine.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen