«Gratis» overklokking av Skylake-prosessorer var for godt til å vare. Nå sier Intel stopp.
«Gratis» overklokking av Skylake-prosessorer var for godt til å vare. Nå sier Intel stopp. (Bilde: Anders B. Smedsrud, Tek.no)

Intel snur om overklokking

Det kunne ikke være gratis lenger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På tampen av fjoråret meldte vi at flere hovedkortprodusenter var i gang med å rulle ut BIOS-oppdateringer som muliggjorde overklokking av samtlige Skylake-baserte prosessorer. Fra før av var kun de såkalte K-modellene mulig å overklokke, ved å justere multiplikatoren, men her skulle overklokkingen skje gjennom å øke selve basefrekvensen dens.

Nå har Intel sluppet en ny såkalt mikrokode-oppdatering, som hovedkortprodusenter igjen bygger sine BIOS-oppdateringer rundt. Denne gangen er det imidlertid ikke snakk om en oppdatering, men heller en nedgradering for mange, ettersom Intel her slukker muligheten for å overklokke Skylake-prosessorer som ikke er den del av K-serien.

Slutt på «gratis» overklokking

I et intervju med PC World forteller Intel at deres nye mikrokode er helt frivillig å ta i bruk for hovedkortprodusenter, og uttdyper hvorfor de nå velger å låse ned Skylake-prosessorene igjen: 

– Den siste oppdateringen inkluderer blant annet kode som understøtter vår anbefaling om å ikke overklokke prosessorer som ikke er designet for det. Intel gir ingen garanti for prosessorer som overklokkes, forteller en talsperson.

En mulig bedre forklaring for Intels steg tilbake – enn at selskapet tenker på deres egne garantier – er frykten for fallende salg av de opplåste og mer kostbare Skylake K-modellene.

Hold på BIOS-en din

Hovedkortprodusenter som Asus, Asrock og SuperMicro leverte alle raskt fastvareoppdateringer som utnyttet den frikoblede basehastigheten. Om de implementerer Intels nye mikrokode i kommende BIOS-oppdateringer vil nå overklokkingsfunksjonen forsvinne igjen. Dette vil flere kvie seg for å gjøre, ettersom de har reklamert stort for funksjonen overfor kundene sine.

Hvis du allerede har skaffet deg en BIOS-oppdatering som åpner for overklokking av Skylake-prosessorer er det følgelig ditt valg å laste ned eventuelle nye BIOS-oppdateringer som er bygget rundt den nye mikrokoden til Intel. Intel spesifiserer i denne omgang ikke hvilke andre endringer deres nye mikrokode byr på, annet enn å blokkere for overklokking, men det er å forvente at støtte for ny maskinvare en gang i fremtiden kan tvinge deg til å oppdatere BIOSen. 

Overklokket en i3 med over 1 GHz

Da Intel lanserte sin Skylake-plattform ble det kjent at selskapet hadde frikoblet prosessorens basehastighet fra blant annet minnebussen. Dermed var det i teorien mulig å øke baseklokken til prosessoren uten å risikere at dette også kunne føre til ustabiliteter andre steder i maskinen. 

Etter hvert lærte hovedkortprodusenter seg å utnytte dette og implementerte funksjonen i nye BIOS-oppdateringer. Ved ett tilfelle ble for eksempel en tokjernet Core i3 6320-prosessor overklokket med over 1 GHz ved å øke basefrekvensen – samt ved hjelp av flytende nitrogen – så det er sagt.

Intels neste prosessorplattform heter Kaby Lake:
Får lynrask lagring og kraftig grafikk »

(Kilde: Tech PowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen