Test

Grande ? Uppers, Downers, Screamers & Howlers

Kjetil Grande kan bære sleiken med stolthet, hans musikalske reise over dammen står sin prøve.
Kjetil Grande kan bære sleiken med stolthet, hans musikalske reise over dammen står sin prøve.

Dette er ikke bare en videreføring av rockens mer nedslitte og ihjeltygde maksimer. Dette er en forherligelse, en ren og skjær kjærlighetserklæring til første halvdel av 1900-tallets Amerika. På sin egenkomponerte solodebut gir Grande nemlig en høyst personlig innføring i rockens ABC, og tar deg med tilbake til grasrota og den spede begynnelse hvor nevnte sjanger har sitt originale utspring. En odyssé gjennom blues, jazz og gospel fra 1910-20 tallet, sammensmeltningen av sjangrene, (rhythm & blues, country) og frem til rock&roll på midten av forrige århundre.

Men først noen eksistensielle og tørrskodde fakta: Kjetil Grande fra Kristiansand vikarierte som gitarist i Good Time Charlie, ble veid og funnet mer enn god nok og gikk etter hvert inn i en permanent stilling. Dette medførte heftig turnévirksomhet i byer og grisgrendte strøk i vårt langstrakte land. Videre har han spilt og samarbeidet med Marte Wulff, Pinetop Perkins (Muddy Waters), Vidar Busk, Erik Faber, Thom Hell, Jimmy Dawkins, Mike Sanchez, Helene Bøksle og Amund Maarud. Og ikke minst, Robert Plant fra Led Zeppelin og Ray Davies (The Kinks) er allerede fans av Grande. Greit å føre opp det på sin Curriculum Vitae.

Konservatisme vs radikalisme

Grande vet å gjøre stas på sine forbilder; det rike mangfoldet av fanebærere som definerte en hel æra. Chuck Berry, Eddie Cochran, Gene Krupa, Professor Longhair, Robert Johnson osv. Men rockedisippelen er ikke så dogmatisk i troen; fusjonering av tiårene finner sted og blandes sågar med ingredienser av den nyere sorten og det tilsettes smak av både funk og tango, i moderate mengder vel og merke.

I så måte blir Grandes tolkning ikke helt korrekt i forhold til tidsepokene uten at det skader stort, slik får nemlig sluttresultatet en mer personlig og spennende karakter. Musikken spenner fra pregnante, tette og fartsfylte hymner til pust i bakken og rekreasjon i form av sørgemarsj og salmer fra bedehuset i ren gospeltradisjon. Skitten swingjazz/rockabilly-hybrid spores i Rhythms of sin, finsiktet blues i And I was lonely mens rockelåten We did it all, kanskje det sporet som flørter mest med nyere musikk, har store nok vinger til å kunne fly inn på en eventuell listetopp.

Varebytte med Belsebub?

Grande gaper over et vidt musikalsk spekter, og lander med stil.
Grande gaper over et vidt musikalsk spekter, og lander med stil.

Innspillingen foregikk i analoge former i Juke Joint Studio med utstyr fra legendariske Stax Studio, for anledningen transportert over dammen fra Memphis til Notodden, og det låter rikt, varmt og bærer historie. Platen er dog spartansk innredet; gruppens foretrukne musikalske rekvisitter består av rockens hellige treenighet – gitar, bass og trommer, for øvrig gjort av henholdsvis Audun Ramo og Gunnar Sæter.

Hvorvidt Kjetil har inngått en byttehandel med selveste Grutte Gråskjegg (et stk. sjel mot et djevelsk musikalsk talent slik myten omkring Robert Johnson oppsto), vites ikke, men talentet er upåklagelig. Synger fint gjør han óg. Med kledelig falsett eller i et mer crooner-aktig stemmeleie, gjøres det med innlevelse og overbevisning. Så får man heller tilgi vokalpassasjer som nå og da minner om Thomas Dybdahl.

Konklusjon

Tross Grandes misjon om å servere musikk fra en bred katalog er resultatet helhetlig. En fin blanding fra begge sider av millenniet, faktisk. Litt Stray Cats/Brian Setzer og kanskje Robert Johnson & The Punchdrunks silt noenlunde tom for surfrock, forent med mye gammelt uten å bli for arkaisk eller mosegrodd til å fenge nye lyttere. Skulle man sette opp en graf for ”Uppers, Downers, Screamers & Howlers”, ville kulminasjonen kommet helt i starten, med en påfølgende nedadgående kurve. Grande oppfinner ikke kruttet, det er da heller ikke meningen her, men han smeller i det minste av noen ladninger eksplosiver nok til å kunne konvertere en fortapt sjel eller to.

Grande Uppers, Downers, Screamers & Howlers   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen