Test

Grand Theft Auto 4

Testresultater

Grand Theft Auto 4

Positive ting Nydelig grafikk, bra lyd og soundtrack, underholdende historie, gode kontroller og en helstøpt opplevelse.
Negative ting Litt treg start0

Testresultater

Grand Theft Auto 4

Positive ting Nydelig grafikk, bra lyd og soundtrack, underholdende historie, gode kontroller og en helstøpt opplevelse.
Negative ting Litt treg start0
Ja, det er sant, vi er ikke akkurat de første ute med anmeldelse av Grand Theft Auto IV (GTA 4), men det er et spill som faktisk krever mye tid. Man har omtrent endeløs spilletid, og utviklerne Rockstar har virkelig gitt spillerne valuta for pengene.

Nytt, men velkjent
Det er selvsagt mye nytt i GTA 4, og Rockstar tar lange steg fra forgjengeren, som også var teknologisk imponerende. Denne gangen starter du som nyinnflyttet immigrant fra øst-Europa, og du inntar rollen som Niko Bellic. Har blitt lovet gull og grønne skoger av sin fetter som allerede bor i Liberty City, en by som klart er basert på New York. Det viser seg imidlertid at fetter Roman ikke hadde det så fett likevel, og du blir kastet inn i tilværelse av snusk og fanteri. Niko som egentlig er snill innerst inne, og har vonde minner fra krigen i hjemlandet, må rett og slett gjøre det han kan for å overleve. Og der kommer du inn.

Treg begynnelse
Når man starter GTA 4 går det sakte i begynnelsen. Dette er defintivt fordi Rockstar har kamuflert opplæringsdelen som et par knippe enkle kjøreoppdrag, noe som egentlig er en bra løsning, men det gjelder å være litt tålmodig. Det tar seg raskt opp og i det øyeblikket historien begynner å snøre seg rundt deg, du får tilgang til et fint arsenal av våpen, og ikke minst begynner å bli litt kjent i sentrale deler av Liberty City, er moroa i gang.Vold, prostitusjon og snusk
Alle som har sett frem til et spill for voksne, med alt det innebærer trenger ikke lete lenger. Her er det hemningsløs vold, sex og realismen er til tider intens og mørk. Du har likevel alltid muligheten til å ta dine egne valg, og kritikken som har kommet mot spillet at det er så voldelig, er egentlig mest opp til spilleren selv. Du har total frihet, og du kan løse mange situasjoner uten altfor mye blod, og du må ikke nødvendigvis kjøre over fotgjengere mens du cruiser rundt Liberty City. Det er ditt valg. Du må selvsagt knerte noen i den albanske mafiaen, men hvilket actionspill har ikke litt skyting ig slåssing, med nødvendige konsekvenser.

Lyd og bilde fra himmelen
Det er mange som har siklet over tidlige skjermbilder fra GTA 4, og det er ingen grunn til å holde tilbake nå når spillet endelig er her. Det ser fantastisk ut, både persongalleriet og omgivelsene. Karakterene er modellert på en glimrende måte, og interakterer med omgivelsene på en relativt naturlig måte i et spill av denne typen. Bylandskapet er også nydelig gjenskapt; det er skittent, røft, men samtidig velgjort. Væreffektene er også med på å øke realismen, og det veksler raskt mellom strålende sol, og regn vi stort sett bare kjenner fra min hjemby Bergen.

På lyd og musikkfronten imponerer Rockstar nok en gang. Lydeffektene i spillet er gode, stemmeskuespillet blant de bedre på veldig mange år, og hver gang du setter deg inn i en bil får du tilgang til et uttall av radiostasjoner, med mengder av musikk og nok utvalg til å glede deg uansett hvilken sjanger du foretrekker.

Godt kontrollsystem
Det er ikke alle GTA-spill hvor kontrollsystemet har fungert like bra, men denne gangen har utviklerne gjort det riktig. Å bevege Niko er logisk nok en smal sak, men det er på sikting med våpen og bilkjøring hvor det også stemmer denne gangen. Det er nok greit å ta det litt rolig i svingene i starten, men du lærer deg fort hvordan de ulike bilene oppfører seg, og kjørefølelsen er egentlig ganske bra for å være et actionspill.

Når det gjelder våpenbruk har det hele også blitt vesentlig bedre. Nå kan man velge om man vil ha hjelp til å låse siktet, eller om man vil ha større frihet ved å bare trykke sikteknappen halvveis inn. Alle våpen føles også mer realistiske enn tidligere, noe som egentlig bare er en naturlig utvikling.

Enorm frihet
Liberty City er enorm. Du kan utforske i flere uker uten å få med deg alt, og det finnes så mange sideoppdrag at man kan bli forvirret av halvparten. Dette er en vesentlig ting med spillet, for det er ikke alle denne enorme friheten appellerer til. Blant annet meg. Jeg liker å bli ledet litt i riktig retning i forhold til å komme meg gjennom en historie, og ender ofte opp med å ikke velge noen oppdrag, rett og slett fordi det blir for stort og for mye. Smaken er som baken, og jeg vet at det er mange som elsker denne friheten. Oppdragene er riktignok varierte, og det er mye moro å finne på når man først får satt seg inn i det enorme universet.

Spekulativt?
Mengden av vold, sex og annen snusk i GTA 4 er overveldende. Du har mulighet til å gjøre ting som stort sett bare skjer på film, eller i mørke bakgater i Las Vegas. Jeg personlig synes likevel ikke det føles usmakelig, utelukkende fordi dette er et spill utviklet for et voksent publikum. Yngre spillere vil sikkert le høylytt over at man kan drikke og bestille en lapdance, mens voksne vet at i noen mørkere miljøer, så er dette ting som faktisk skjer i virkeligheten. Derfor fungerer det som et virkemiddel for realisme. Det som imidlertid er viktig er at spillet ikke bør kjøpes til barn. Dette er utelukkende underholdning for folk som har passert 18-års grensen.

Et av årets spill
Selv om jeg ikke finner den enorme friheten like moro som mange andre, er GTA 4 en formidabel opplevelse. Det har alt du vil ha i et spill. Et godt kontrollsystem, masse action, en underholdende historie og en voksen realisme som gjør at hele spillfølelsen virker ekte. Det skal vanskelig gjøres å komme utenom Grand Theft Auto IV når årets spill for 2008 skal kåres.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen