Test

Grails - Burning Off Impurities

Se for deg et religiøst oldtidsrituale et ubestemt sted i ørkenen, omgitt av sanddyner og skjeggete, te-slurpende menn ikledd kjortler og sandaler. Tilføy deretter et 70-talls påseilet hippieband og en eksentrisk musikkprodusent med sans for organisk støy, så har vi samme utgangspunkt.

Grails er drømmende, men ikke akkurat jazz.
Grails er drømmende, men ikke akkurat jazz.

Røkelse og myrra

På "Burning Off Impurities" har Portland-bandet Grails hentet inspirasjon fra Det fjerne østen, og implementert dette i en vestlig rocketradisjon med tyngepunkt i Led Zeppelin og Black Sabbath. Forsøket på å skape en mystisk atmosfære lykkes relativt bra, og platen i sin helhet bærer preg av endeløse meditasjoner og et par kilo røkelse. Eventuelt LSD.

Østlig tradisjonsmusikk kjennetegnes blant annet ved en form for harmonikk som for vestlige ører kan lyde skjev, og dessuten ved en kompleks rytmikk. Grails låtmateriale består av småskjeve og repetitive melodilinjer fremført av et potpurri av eksotiske instrumenter, og den tradisjonelle rockebesetningen. Vi kan like gjerne kalle "Burning Off Impurities" world-music som psykedelisk rock, hvis et påklistret pass er nødvendig. Selv hevder bandet via sin MySpace-side å spille tibetansk crimejazz, uten at det er åpenbart hvor jazzen finner sted.

Det er nærliggende å dra varsomme paralleller til mystiske band som Secret Chiefs 3 ,og i dette selskapet når ikke Grails de helt store høydene. Der Secret Chiefs 3 klarer å variere og overraske nok til å beholde spenningen hele veien, stopper Grails opp i en transe som det er vanskelig å leve seg inn i for en utenforstående lytter uten verken te eller røkelse i umiddelbar nærhet. Kanskje er det fusjonen av progrock, metal, world og psykedelisk rock som gjør det vanskelig å vite hva eller hvem man burde sammenlikne de med. For øvrig et godt tegn.

Musikk for den tålmodige

"Burning Off Impurities" kan være en tålmodighetsprøve.

Kanskje hadde man forventet seg noe annet av dette bandet, som tidligere har intendert klassisk metal i noe større grad enn hva vi ser anno 2007. Likevel må man kunne si at det er en moden utvikling vi er vitner til, selv om musikken kunne vært gjort mer spennende. "Burning Off Impurities" er forbeholdt de som ikke er avhengige av verken dype tekster eller kule grooves for å like musikk; dette er nokså meditativt uten at det kan kalles direkte stillestående.

Sammenlagt gir "Burning Off Impurities" inntrykk av å være resultatet av en samspilt og inspirert gjeng som fortjener respekt. Samtidig er lytteopplevelsen preget av periodisk kjedsomhet; det lyder litt... enkelt. Dersom låtene hadde tatt flere uventede retninger ville sannsynligvis flere falt for fristelsen til å løpe og kjøpe. Det er dermed ikke sagt at musikk uten åpenbare høydepunkter er av dårlig kvalitet, men det krever definitivt mer av lytteren. Både i form av tålmodighet og oppriktig interesse.

Konklusjon

Vi bør la Grails holde på med sitt, og for de som nyter tanken på en innfløkt, musikalsk reise mellom USA og Tibet iført hippiekjortler og hjemmerullede sigaretter, er dette en plate som kan skape begeistring.

Grails Burning Off Impurities   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen