Prisene for grafikkort har økt i det siste, og vil øke også fremover skal vi tro produsentene.
Prisene for grafikkort har økt i det siste, og vil øke også fremover skal vi tro produsentene.

Derfor er det «grafikkortkrise»

Dette svarer produsenter og nettbutikker om høye priser og tomme hyller.

Prisene på grafikkort har økt den siste tiden Samtidig er mange butikker skrapet for dem, og det oppgis stadig lengre leveringstider.

Ifølge DigiTimes – som allerede i august spådde prisveksten vi nå opplever – er dette bare begynnelsen. Prisene skal bare videre oppover

For å få en idé om hva som foregår har vi hørt med butikkene og produsentene. Les hva de forteller om situasjonen lenger ned. 

Kraftig prisøkning den siste tiden

Vårt prissammendrag like under viser at nesten samtlige mellom- og entusiastklassekort nå går over disk for en betydelig høyere pris enn de har vært solgt for gjennom det siste halve året. Spesielt har prisene føket i været for AMDs grafikkort.

Grafikkort Laveste pris siste 6 mnd.
(tilbud unntatt)
Laveste pris nå Prisøkning i prosent
GTX 1050 Ti 1400 kroner 1600 kroner 15%
GTX 1060 3GB 2000 kroner 2300 kroner 15%
GTX 1060 6GB 2500 kroner 2500 kroner 0%
GTX 1070 4000 kroner 4000 kroner 0%
GTX 1070 Ti 4400 kroner 4800 kroner 9%
GTX 1080 5200 kroner 5400 kroner 4%
GTX 1080 Ti 7000 kroner 7500 kroner 7%
RX 580 4GB 2400 kroner 2700 kroner 12,5%
RX 580 8GB 2700 kroner 3050 kroner 13%
RX Vega 56 4900 kroner (*) 6100 kroner 24,5%
RX Vega 64 6000 kroner (*) 6800 kroner 13,5%
Særlig AMDs Vega-baserte grafikkort har økt kraftig i pris og er svært vanskelig å få tak i. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

(*)AMDs Vega 56 hadde ifølge AMD en veiledende pris på 4000 kroner, mens Vega 64s veiledende pris skulle være 5000 kroner. Hvorvidt denne prisen noen gang var realistisk fra AMDs side vet bare fuglene – mer om prissjokket fra AMD i denne saken. Dersom lanseringsprisene skulle ligge til grunn har Vega 56 steget med vanvittige 52,5 prosent og Vega 64 med 36 prosent.

Noe som ikke kommer frem i tabellen over er dessuten at flere av modellene som ligger bak den til enhver tid billigste modellen i en serie, også har steget svært mye. Om du ser etter en spesifikk modell, og ikke er villig til å ta det rimeligste kortet i en serie, skal du dermed ha både flaks og tykk lommebok for å komme i mål med en god og rask handel for tiden.

Dette sier butikkene om grafikkortmarkedet

Dag Pettersen, som er ansvarlig for datakomponenter i Komplett.no, forteller at grafikkortprodusentene skylder på at GDDR5-minne og en rekke andre komponenter kortene består av, som kretskort og kondensatorer, er blitt dyrere. Dette gir utslag på pris både inn til nettbutikken og ut til kundene.

Pettersen er også klar på at de har fått signaler om at flere prisøkninger er på vei.

– Det er meget sterk etterspørsel globalt som gjør det vanskelig å levere nok komponenter til alle. Det snakkes naturligvis om mining og gaming, men det gjelder visstnok også AI-relaterte produkter som krever mange GDDR5-brikker og kondensatorer, forteller han.

Tron Atle Løvig, som er sjef for Multicom.no bekrefter tendensen:

– Det er for tiden bra trykk på salg av PC-er og løse skjermkort. I tillegg går det mye til miningmarkedet. Alt vi får inn går ut døra nesten med en gang, forteller Løvig, som i likhet med konkurrenten Komplett antyder at prisene vil fortsette oppover:

– Dessverre ser det ut til at prisene vil gå noe opp, avslutter Løvig.

Dette sier produsentene

Prisene for grafikkort fortsetter oppover og tilgjengeligheten vil neppe ta seg opp med det første, sier samtlige av våre kilder. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Patrick Streutjens, markedsansvarlig for PC-komponenter i MSI bekrefter at det slettes ikke er noe særnorsk fenomen at prisene stiger og tilgjengeligheten synker. Han forteller at de har forsøkt å motvirke situasjonen en stund:

– Men, situasjonen vi nå er oppe i har vist seg enormt vanskelig å kontrollere ettersom vi ikke har kontroll over alle variablene som ligger til grunn for den, forteller han.

Streutjens bekrefter at etterspørselen etter grafikkort har vært høyere enn tidigere:

– Og på toppen av dette har vi også slitt med svak tilgjengelighet for flere komponenter de siste månedene, da spesielt GDDR-minne.

GDDR-minne er et komponent spesielt entusiast-grafikkort har mye av, men i det siste har også grafikkort fra mellomklassen fått stadig større minnekapasitet. Flere grafikkort over 2000 kroner leveres nå med seks gigabyte eller mer GDDR-minne. Den kanskje viktigste driveren for mangel på minne generelt er også at det brukes i stadig større mengder i stadig flere produkter, som mobiltelefoner og lignende.

– Komponentmangelen sørger også for at vi ikke kan produsere og levere produkter i like høye kvanta som normalt. Dette øker også produksjonskostnaden per kort, sier han.

På spørsmål om han kan si noe om utsikten fremover, kan ikke Streutjens gjøre annet enn å erkjenne at MSI fortsatt ikke ser noen antydning til en normalisering av tilbud-etterspørsel-forholdet. Han lover imidlertid at de gjør det de kan for å levere produkter ut til butikkene. 

Konkurrenten Asus melder omtrent det samme, og skriver i en offisiell melding fra hovedkvarteret at etterspørselen etter grafikkort blir svært høy i 2018 og anslår situasjonen å stabilisere seg «når tilgjengeligheten tar igjen etterspørselen». 

Så, der har dere det. Grafikkortet skulle altså vært kjøpt inn før jul, for situasjonen blir ikke noe bedre i nærmeste framtid. Om du fortsatt sikler på å oppdatere spillriggen din i tiden som kommer er det altså mye som tyder på at det er bedre å handle nå enn enn senere gitt signalene om stadig økende pris i tiden som kommer. 

OBS: AMD og Nvidia har ikke svart på våre gjentatte henvendelser den siste uken. Vi oppdaterer saken dersom vi hører fra dem.

Disse entusiastkortene gir mest for pengene for tiden:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen