Anmeldelse
Billy Crystal og Robert De Niro i Analyze That.

Gråtende gangster... igjen!

Noen prøver å kverke den tidligere mafiabossen Paul Vitti i fengselet, og Vitti går av skaftet mentalt som reaksjon. Myndighetene bringer nok en gang psykologen Ben Sobel på banen for å rydde opp i Vittis mentale liv, noe som resulterer i at Sobel får vergeansvar for Vitti. Den snodige duoen mafioso/psykolog gjenforenes dermed til nok et eventyr med komikk og blodig alvor.

De fleste gjentar rollene sine fra Analyze This i denne filmen – Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow og, selvfølgelig, Joe Viterelli er på plass, sammen med regissøren Harold Ramis. Analyze That kom ut i 2002, tre år etter forgjengeren – med dobbelt så høyt budsjett og langt lavere inntjening enn eneren. Filmen var en fiasko både kommersielt og kritikkmessig, men står det virkelig så ille til?

Svakere

Det er best å stadfeste det først som sist: Analyze That er dessverre svakere enn originalen. Mye av humoren er borte og er erstattet med en smått forvirrende fortelling og alvor. Fortellingen går på tomgang store deler av filmen og mangler et klart mål. Der forrige film tok igjen dette med en rekke glimrende og sjarmerende scener og hendelser, er dette mangelvare i oppfølgeren.

Men alt står ikke bare dårlig til i Analyze That. Det er ingen direkte dårlig film, for det finnes blant annet noen få komiske lyspunkter, og ikke minst prestasjonene til hovedrolleinnehaverne. De mest lovende scenene i filmen er når Robert De Niros brautende rollefigur kolliderer med familielivet til Billy Crystals stadig mer nevrotiske Ben Sobel. Mye morsomheter kommer ut av seansen familieselskap/hissig Paul Vitti i slåbrok, men slike eksempler er det altfor få av i Analyze That.

Ufokusert forvirring

Mye av problemet i Analyze That er at det ikke virker som filmskaperne hadde noen annen visjon enn å bare melke kua og bringe De Niro og Crystal sammen igjen, som de samme karakterene, men uten noe egentlig mål og mening. For hva er egentlig greia i denne oppfølgeren? Vitti skal prøve å bli lovlydig og Ben Sobel nærmer seg sammenbrudd ikke ulikt det Vitti opplevde i eneren (fedrerelatert). Det kan være antydninger til noe her, men filmen roter seg bort i haugevis av mafiosoer, drapsforsøk, hemmelige planer og umorsomme Billy Crystal-seanser inne på en sushirestaurant. Når Billy Crystal blir umorsom har det gått for langt.

I tillegg er det en noen uforklarte spørsmål eller emner de ikke utforsker nok. Hvor ble det for eksempel av kona til Vitti fra eneren? Hva er poenget med at sønnen til Sobel plutselig har blitt Vittis sjåfør? Mangel på fokus suppleres av mangel på komedie, for det var ikke mange ganger under filmen jeg lo, i motsetning til forgjengeren. Analyze That preges av å være hastverksarbeid og resultatet blir dermed middels.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Analyze That er en film som tar et godt premiss fra en forgjenger og prøver å surfe videre på dette, men uten å virkelig mene alvor. Mye av humoren fra eneren har forsvunnet i oppfølgeren og har blitt erstattet med en ufokusert og smått forvirrende historie. Hendelser og situasjoner står ofte på repeat fra forrige film, og Analyze That er dessverre ingen god oppfølger til en god film.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen