Grådige operatører

Ved en eller flere anledninger, har de fleste av Norges mobilbrukere vært borti en eller annen form for mobiltjenester. Dette innebærer alt fra ringetoner og temaer til oppslag i telefonkatalogen og innlevering av selvangivelsen via SMS.

Mange av disse tjenestene er langt i fra gratis. De høye prisene kan delvis tilskrives leverandøren av tjenesten. I følge IT-direktør i A-pressen Lokale Medier, Tom Lekang, er det imidlertid andre som må ta mesteparten av skylden for blodprisene, nemlig operatørene.

I følge Propaganda tar operatørene i dag opptil 50 prosent av inntektene for en mobiltjeneste gir.

Lekang mener at operatørene er altfor grådige, og at de høye prisene er til skade for leverandørene av mobiltjenester:

- Telekom-operatørene har frem til i dag tatt en så stor andel av kaka at hvis de ikke endrer seg, vil vi få for få gode tjenester. Og de gode innholdstjenestene på nettet vil la vente på seg, sier Lekang til Propaganda.

- For tynt å skylde på infrastrukturen
I følge Lekang skylder operatørene på kostnadene forbundet med infrastrukturen for å opprettholde de høye prisene. Lekang mener denne unnskyldningen er alt for tynn:

- Men det er bare halve sannheten. Infrastrukturen er jo der. Jeg tror en annen fordeling av inntekter ville kunne ta ut effekten av den infrastrukturen som uansett bygges ut, sier han.

Han er ikke alene om å kritisere operatørenes grådighet. Kristina Sabelström Möller, som jobber med forskning på nye teknologiplattformer i IFRA Nordic i Sverige, gir Lekang sin fulle støtte. På Mediabedriftenes fagdag hevdet hun at Sveriges mobile innholdstilbud reduseres kraftig nettopp på grunn av operatørenes pengekrav.

Tom Lekang er særlig bekymret for de lokale mediene, og stiller seg negativ til at kun de største mediehusene skal ha penger nok til å kunne levere mobiltjenester.

Selv om mobiltettheten for lengst har nådd hundre prosent her i landet, er bruken av mobiltjenester langt mindre enn i for eksempel Japan. Lekang peker på forretningsmodellen som en årsak til dette:

WAP billigere enn folk tror
- Folk tror WAP er dyrt, selv om det ikke er det. De tradisjonelle tjenestene fra mediehusene: nyheter, vær, sport og liknende, utgjør en forsvinnende liten del av WAP-trafikken i dag. Innholdsmarkedet på WAP er på omlag en milliard kroner, av dette kommer bare 30-40 millioner kroner fra «tradisjonelle» innholdstjenester, sier han.

Han tror i tillegg at adopsjonen av 3G vil ta lengre tid på grunn av manglende mobiltjenester:

- Innholdet vil ikke komme før innholdsleverandørene ser forretningsmodeller for seg selv. Jeg tror de medieselskapene og telekom-operatørene som finner gode samarbeidsmodeller på dette området vil lykkes, sier han.

(Kilde: Propaganda)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen