Test

GPS for byvandring

Nå er det ferietid, og nordmenn reiser som gale. For storbyferien er kanskje en GPS det mest geniale hjelpemiddelet du kan ha med deg. Og nå som mobilene har fått GPS-mottakere, finnes det ingen god grunn til å kjøpe en egen GPS-mottaker for å finne frem i storbyen til fots.

Selv om det finnes en hel haug av mobiler med GPS innebygget, finnes det ikke så mange GPS-programmer å velge mellom. Sony Ericsson bruker programmet Wayfinder, HTC bruker ofte Tomtom Navigator og Nokia bruker sitt eget Nokia Maps. I Samsungs telefoner finner du ofte Navigon-programvare, men det fungerer kun til bilkjøring og har ikke en egen fotgjenger-modus.

Vanligvis må du selv aktivere fotgjengerfunksjonen på GPS-programmet ditt, fordi standardinnstillingen er bilnavigering. Fotgjengerfunksjonen gjør at mobilen velger de raskeste rutene når du er til fots, og leder deg gjennom parker og lignende, og tar ikke hensyn til skilt som gjelder biler.

Vi har testet følgende tre mobiler:

  • HTC Touch Cruise (Tomtom Navigator 6)
  • Nokia N78 (Nokia Maps 2)
  • Sony Ericsson C702 (Wayfinder Navigator 7)

Alle tre telefonene har fått gode testresultater i mobiltestene våre, og er gode valg i sine sjangre. I denne testen tar vi kun for oss GPS-funksjonen, og ser på hva mobilene leverer når du er til fots i en ukjent by.

Testvinner: Nokia N78

Den beste GPS-en til fots synes vi er Nokia N78. Vi synes Nokia Maps 2.0 gir bedre oversikt enn alternativene fra Tomtom og Wayfinder, noe som gjør det lettere å få oversikt over byen du er i.

Du bør imidlertid dobbeltsjekke at din N78 har den nyeste versjonen av Nokia Maps, som byr på store forbedringer fra Nokia Maps 1.2. Last ned den nyeste versjonen her »

Når du navigerer til fots får du se en oversikt over byen ovenfra, og alle de viktige interessepunktene som T-baner og kjente resturanter er markert på kartet.

Rutene som Nokia Maps velger er i de fleste tilfeller de aller korteste, og vi er totalt sett fornøyde med rutevalgene. Anvisningene er også tydelige og enkle å følge. Nokia Maps har også det mest riktige kartet av Bergen, der vi gjorde denne testen.

Den store ulempen med N78 er at telefonen ikke har trykkskjerm, slik som HTC Touch Cruise. Det gjør at du må knote med tastesettet og navigasjonstasten for å bla i menyer, skrive inn adresser og lignende.

Når du kjøper en Nokia-mobil med GPS får du en tremåneders lisens på Nokia Maps med på kjøpet, slik at du kun betaler for datatrafikken når du navigerer med telefonen. Utover det betaler du 52 kroner for en uke, 64 kroner for en måned eller 483 kroner for et år. Disse prisene gjelder kart for nordiske, en rekke andre europeiske land og Canada.

Se prisoversikt på Nokias nettsider »

I tillegg må du være obs på at du betaler for datatrafikk når telefonen laster ned kart. I utlandet kan dette bli svært dyrt. Heldigvis er det mulig å laste inn kart på forhånd før du reiser, slik at du slipper å få en gigantregning i posten når du kommer hjem.

For en N78 må du i dag ut med fra 3000 kroner, og du får en svært god navigasjonsløsning for pengene om du velger N78. Navigasjonsprogramvaren fungerer også på alle smarttelefoner fra Nokia, og du kan velge hvilken som helst med GPS for å få Nokia Maps.

Les vår mobiltest av N78 »

Beste totalpakke: HTC Touch Cruise

Touch Cruise har en stor trykkskjerm, noe som er en stor fordel i forhold til konkurrentene i testen. Med denne løsningen opplever vi det enklere å taste inn adresser og gjøre innstillinger i GPS-en. Dette gjør den også bedre egnet som bilnavigasjon enn N78.

Les vår test av GPS-løsninger for bilen »

Navigasjonsløsningen består av store ikoner som er lett å treffe med tommelen, og når du har skrevet inn en adresse kan du velge om du vil navigere til fots eller om du kjører bil akkurat som på Nokia Maps 2.

Vi synes imidlertid oversiktligheten generelt er bedre på Nokia N78, til tross for at Touch Cruise har en mye større skjerm. At du i tillegg selv må huske på å laste inn de rette kartene og oppdatere kartene selv, samt en høyere pris på telefonen, gjør at Touch Cruise med Tomtom Navigator 6 ikke kommer helt til topps.

Les vår mobiltest av Touch Cruise »

Sony Ericsson C702 synes vi er for lite brukervennlig til å anbefales som GPS-telefon. Likevel er telefonen til god hjelp når du er i storbyen, og den har alle de funksjonene du trenger når du er på tur.

At C702 i tillegg tåler vannsprut, gjør at den kan brukes i regnvær mens du spaserer gatelangs.

Telefonen koster bare fra 2700 kroner og det er gratis å bruke navigasjonsløsningen. Dette er med andre ord det definitivt billigste alternativet for deg som bare skal bruke GPS-funksjonen en sjelden gang iblant.

 

Spesifikasjoner Nokia N78 HTC Touch Cruise Sony Ericsson C702
Skjerm 2,4 tommer 2,8 tommer 2,2 tommer
Teknologi Super-3G, Edge, Wi-fi Super-3G, Edge, Wi-fi Super-3G, Edge
Kartdata Tele Atlas, Navteq Tele Atlas Tele Atlas
Programvare Nokia Maps 2.0 Tomtom Navigator 6 Wayfinder Navigator 7
Pris Fra 3000 kroner Rundt 4000 kroner Rundt 2700 kroner

Les også hvilken mobil som fungerer best til bilnavigasjon »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen