GPS for alle

Selskapet Geotate har nylig presentert en enhet som skal kunne gi digitale speilreflekskameraer GPS-støtte.

Enheten, som har fått navnet Kato, har en mottager som kan festes på tilbehørkontakten ("hotshoe") på toppen av et kamera. Denne kontakten har elektroniske kontaktpunkter til kameras synkroniseringsmekanisme, en kontakt som ofte brukes for blits.

Geotagging er et fenomen som gjøre det mulig å legge koordinater til bilder. Paul Gough, fra Geotate, mener automatisk geotagging etter hvert kommer til å bli standardfunksjon i kameraer.

Det er egentlig ikke noe nytt med GPS-enheter for kameraer, men produsenten mener Kato har en rekke fordeler over enheter som allerede er på markedet. Kato skal blant annet bruke mindre strøm. Produktet skal ifølge produsenten kunne brukes i 90 dager uten at det lades på nytt.

Kato har internt minne som er tenkt å kunne lagre GPS-informasjon, og oppladbart batteri. Informasjonen for enkeltbilder blir lagret i bildets Exif-fil, og dette kan blant annet brukes i nettbaserte karttjenester som Google Earth.

Produktet skal allerede være testet ut på kameraer fra Nikon, Canon, Panasonic, Pentax og Sony. De fleste av kameraene skal kunne bruke Kato direkte, mens noen av dem krever spesiell adapter.

Kato skal etter planen offisielt lanseres på Photokina-messen i september. Prisantydning: 100 euro (rundt 800 kroner). En modell for kompaktkameraer skal være klar neste år.

Les mer om produktet på geotate.com (PDF-fil).

(Kilde: Amateur Photographer)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen