GPS-mobilen din skal sladre

GPS-mobilen din vil bli en viktig brikke i overvåkning av trafikk, skal vi tro spådommer.

Det er nærmest en opplest og vedtatt sannhet at svært mange mobiltelefoner vil få innebygget GPS-navigasjon fremover. HTC har sluppet telefoner med GPS, mens Nokia har N95 på markedet og 6110 Navigator på vei.

Se GPS-mobiler i lanseringsguiden >

Overvåkning via GPS
En naturlig videreutvikling vil ifølge analysebyrået RNCOS være at GPS-mobilene vil spille en viktig rolle innen overvåkning av trafikk.

Mobiltelefonene vil ifølge RNCOS fungere som små prober som rapporterer om kjøreforhold på veiene. Dersom det for eksempel er kø på veien du kjører på, kan GPS-systemet fange opp informasjon om hastigheten din og varsle andre førere om at det er kø på denne veien.

Et slikt system kan samle informasjon fra mange GPS-mobiler, og kan for eksempel anta at det er en hindring i veien dersom ingen kjører inn i et kryss.
en dersom ingen kjører inn i for eksempel et bestemt kryss.

Personvern
Flere selskaper skal allerede jobbe med teknologi som gjør slik trafikkovervåkning mulig. Men lovfestet rett til privatliv kan imidlertid stå i veien for slike systemer.

Dersom stort sett alle telefoner får GPS, er det lett å se for seg scener som kunne vært tatt ut av Orwells bok "1984". Myndigheter vil for eksempel kunne få tilgang til informasjon om hvor du har beveget deg til enhver tid.

Uansett hvordan privatlivets fred skal beskyttes, mener RNCOS at vi vil se nye måter å sende trafikkinformasjon til GPS-brukere i fremtiden. Allerede i dag har selskaper som sender ut trafikkinformasjon til GPS-brukere så smått begynt å samle informasjon fra vogntog.

Om du har 10 000 kroner til overs, kan du kjøpe hele rapporten på RNCOS' hjemmesider.

Dan Eckert

(Kilde: Slashphone.com, RNCOS.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen