Guide
GPS kan regnes som ferskvare, og en utdatert GPS kan fort bli ubrukelig. (Bilde: Istockphoto / Maciej Korzekwa)

GPS-en din kan gå ut på dato

Dersom GPS-en din er utdatert, kan du havne på ville veier. (Foto: Istockphoto / Ferran Traite Soler)
Dersom GPS-en din er utdatert, kan du havne på ville veier. (Foto: Istockphoto / Ferran Traite Soler)

En GPS i bilen kan være svært betryggende. Uansett hvor du skal, trenger du bare å vite en adresse for at du enkelt kan finne veien. Det koster imidlertid mer enn du kanskje tror.

For et godt navigasjonssystem trenger du bare gå ut med en tusenlapp eller to, og da får du kart for Norden eller kanskje til og med hele Vest-Europa. På den måten kan du kjøre fornøyd rund i et års tid, helt til en ny fotoboks gjør deg noen tusenlapper fattigere eller at en nyåpnet tunnel kunne spart deg for både dyrebar tid og dyrebar bensin.

GPS-en mister altså sin nytteverdi i løpet av årene. Det kan derfor være greit å holde GPS-en oppdatert. For hver gang du oppdaterer må du imidlertid ut med mellom 500 og 1000 kroner, noe kanskje svært få er klar over.

De fleste hovedveiene pleier å være like år etter år, så det er ikke nødvendig å oppdatere kartene flere ganger i året. Men i bymiljøer skjer det forandringer oftere, og det GPS-en tror er en vanlig vei kan fort bli en enveiskjøring i motsatt retning. Dersom du for eksempel skal på ferie i en storby, kan det derfor være lurt å oppdatere kartene først.

Les også: Ti tips til GPS-bruk »

Vi har sjekket prisene for kartoppdateringer hos de kjente GPS-produsentene, og resultatet varierer litt.

Tomtom

Pris per oppdatering: Varierer - Rundt 500 kroner for Norden
Gratis oppdateringer: Første 30 dager
Oppdateringsfrekvens: Hvert kvartal

Tomtom

Når du kjøper en Tomtom-GPS og registrerer deg på Tomtoms nettsider, får du automatisk tilgang til det aller siste kartet som er tilgjengelig. Samtidig kan du også oppdatere gratis dersom det kommer en ny kartversjon innen 30 dager etter du har registrert deg.

Kjøper du en GPS fra Tomtom, kan det med andre ord være lurt å laste ned de nyeste kartene innen disse 30 dagene, i tilfelle det har kommet nye kart etter at GPS-en ble produsert.

Etter dette må du kjøpe oppdateringer dersom du vil ha nye kart. Hver oppdatering for Vest- og Sentral-Europa koster rundt 1000 kroner, og avhenger litt av hvilken GPS du har. Vil du oppdatere bare for Norden koster det rundt 500 kroner.

Sjekk priser for din GPS og last ned på Tomtoms nettsider

Bare selve fotoboksvarslingen koster det mindre å holde oppdatert. For et ettårig abonnement på fotoboksoppdateringer koster det 200 norske kroner.

Tomtom lanserer fire kartoppdateringer i løpet av et år, altså én oppdatering i kvartalet. Kartdataen kommer fra Teleatlas, som også kommer med ny versjon av kartene fire ganger i året.

Garmin

Pris per oppdatering: 360 kroner for Norden
Gratis oppdateringer: Nei
Oppdateringsfrekvens: Én gang i året

Garmin

Har du Garmin, er oppdateringene litt billigere. Det koster rundt 700 kroner for å kjøpe oppdatering av kartene over hele Europa. Alternativt kan du kjøpe en SD-brikke med veikart, som koster rundt tusenlappen for Europa eller 360 kroner for Norden.

Last ned kart på Garmins nettsider

Fotoboksoversikten inngår i kartene, og kan ikke lastes ned uavhengig.

Det er Navteq som lager kart for Garmin, og de gir ut nye Garmin-kart én gang i året.

Mio

Pris per oppdatering: 399 kroner for Norden
Gratis oppdateringer: Fotoboksoppdateringer i ett år
Oppdateringsfrekvens: To ganger i året

Mio

Har du en Mio-GPS koster det 649 norske kroner å oppdatere kartene over hele Europa, eller 399 norske kroner for å oppdatere Norden-kartene.

Mio tilbyr i tillegg gratis fotoboks-oppdatering i ett år, noe som verken Tomtom eller Garmin gjør. Dersom du vil holde følge med statens fotoboksmontering, kan det med andre ord være greit å gå for en Mio-GPS.

Last ned kart på Mios nettsider

Produsenten får kartdata fra Teleatlas, akkurat som Tomtom. Mio oppdaterer imidlertid sine kart to ganger i året i stedet for fire ganger slik som Tomtom.

Les også våre GPS-tester »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen